< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Az Európai Unió birósága, Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: NATO-Oroszország-hadsereg A NATO szerint Oroszország nem tett eleget az Új START-szerződés szerinti kötelezettségeinek

| Mobile | RSS

NATO-Oroszország-hadsereg A NATO szerint Oroszország nem tett eleget az Új START-szerződés szerinti kötelezettségeinek



    Brüsszel, 2023. február 3., péntek (MTI) – A szövetségesek aggodalommal állapítják meg, hogy Oroszország nem tett eleget a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-szerződés szerinti kötelezettségeinek – jelentette ki az Észak-atlanti Tanács pénteken, azt követően, hogy az Egyesült Államok korábban a megállapodás megsértésével vádolta Moszkvát.

    Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte: azzal, hogy Moszkva nem engedélyezte az ellenőrzéseket oroszországi katonai helyszíneken, megsértette szerződéses kötelezettségeit.
    A NATO pénteken közzétett közleményében kiemelte: az, hogy Oroszország nem hajlandó összehívni a kétoldalú konzultatív bizottság ülését a szerződésben meghatározott időkereten belül, és 2022 augusztusa óta nem teszi lehetővé az Egyesült Államok ellenőrzési tevékenységeit orosz területen, megakadályozza Washingtont abban, hogy a szerződés szerinti jogait gyakorolja, továbbá aláássa az Egyesült Államok azon képességét, hogy megfelelően ellenőrizze, hogy Moszkva betartja-e kötelezettségeit.
    A NATO-közlemény hangsúlyozta: az Egyesült Államok betartja az Új START-szerződésben vállalat kötelezettségeket.
    Aláhúzták: a szerződés minden állam, köztük a NATO-szövetségesek nemzetbiztonsági érdekét szolgálja, Oroszország mulasztása azonban aláássa a megállapodás életképességét.
    “Felszólítjuk Oroszországot, hogy teljesítse a szerződés szerinti kötelezettségeit azáltal, hogy lehetővé teszi az ellenőrzéseket területén, és visszatér a kétoldalú konzultatív bizottságban való részvételhez” – tette hozzá közleményében az észak-atlanti katonai szövetség.
    A hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló az Új START-szerződés 2011-ben lépett életbe, 2021-ben pedig öt évre meghosszabbították. A megállapodás rendelkezik egyebek között a nukleáris robbanófejek maximális számáról is.
    A Kreml tavaly augusztusban jelentette be, hogy felfüggeszti a szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. Moszkva a lépést azzal a Washington és szövetségesei által életbe léptetett beutazási szankciókkal indokolta, melyekről Oroszország Ukrajnai ellen indított háborúja nyomán hoztak döntést.


fecsego.eu/MTI

www.fecsego.eu nemzetközi hirportál az EU,EP,EB média-sajtó partnere
Leave a Reply 96 megnézve, 1 alkalommal mai nap |