| Mobile | RSS

Pressman: az Egyesült Államokat aggasztják a Magyarországgal fennálló feszültségek

Pressman: az Egyesült Államokat aggasztják a Magyarországgal fennálló feszültségek

Szabó Dániel2023. február 04. 10:45

Egyre feszültebbé vált a kommunikáció a magyar kormány és az Egyesült Államok között. Az USA budapesti nagykövete, David Pressman szerint bár nagyon fontos szövetségesük Magyarország, a kormányzati kommunikációban megjelenő ellenséges hangokat aggasztónak tartják. Ugyanakkor lehetőséget lát a bilaterális, különösen a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére – nyilatkozta a diplomata portálunknak. Azt is közölte, egyelőre nincs napirenden adóügyi megállapodás a két ország között.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman szerdán meglátogatta az amerikai építőipari és bányászati berendezéseket gyártó Caterpillar gödöllői leányvállalatát, valamint a helyi Török Ignác Gimnázium diákjai egy tanórán kérdezhették a magyar-amerikai kapcsolatokról, eddigi hazánkban szerzett tapasztalatairól. A nap későbbi részében még a Gödöllői Királyi Kastélyban tett látogatását követően rövid megbeszélést folytatott Gémesi György polgármesterrel.

Mindez egy nappal az előtt történt, hogy az augusztus 8-án hivatali esküt tett diplomata egy újabb kommunikációs konfliktusba került a magyar kormánnyal, melynek érdekessége, hogy szerdai útján a Portfolio.hu-nak még arról beszélt, hogy aktív a párbeszédet folytat a magyar kormánnyal és nagyon fontosnak tartja a két oldalú kapcsolatok javítását a két ország között. Mind a gimnáziumban, mind a Caterpillar gödöllői üzemében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Magyarország amellett, hogy fontos katonai szövetségesei egymásnak, erős gazdasági kapcsolatok fűzik össze.

“A Magyarországon működő amerikai vállalkozások szerves részét képezik a magyar gazdaságnak, hozzájárulva mind Magyarország, mind az Egyesült Államok gazdasági fellendüléséhez” – fogalmazott a gyárlátogatás kapcsán, jelezve, hogy a 2021-es adatok szerint a kétoldalú kereskedelem összértéke az árukereskedelem tekintetében 9,9 milliárd dollár, a szolgáltatásexport területén pedig 1,3 milliárd dollár volt. Magyarországon több mint 1700 amerikai vállalkozás működik, amelyek több mint 100 ezer magyar embernek adnak munkát.

Azonban a feszültebb amerikai-magyar viszony már az elmúlt hónapokat is meghatározta. A Portfolio.hu azon kérdésére, hogy miként értékeli a két ország viszonyát, úgy fogalmazott: “Az Egyesült Államok Magyarország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. Közel kétezer amerikai vállalat működik Magyarországon, több mint százezer munkahelyet teremtve a magyarok számára.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül minden negyvenedik magyar háztartás közvetlenül részesül az amerikai-magyar kapcsolatból adódó foglalkoztatási lehetőségekből. Jelentős növekedési lehetőségeket látunk, ezért dolgozunk olyan intenzíven a kétoldalú kapcsolataink javításán.

Majd azt is hozzátette, hogy az amerikai vállalatok több beruházást hozhatnak Magyarországra, több munkahelyet teremthetnek a magyarok számára, azonban ennek megvalósulásához a bilaterális viszonyon sokat kell még dolgoznia a feleknek.

A problémákat firtató kérdésünkre a diplomata azt mondta, “az Egyesült Államokat aggasztják a szövetségesünkkel, Magyarországgal fennálló kapcsolatunkat terhelő jelenlegi feszültségek.” Mint Pressman fogalmazott, aggasztónak tartják a “folyamatos és összehangolt magyar állami propagandakampányt, amelyet magas rangú tisztviselők és a kormány által ellenőrzött sajtó folytat az Egyesült Államok ellen”. A diplomata kiemelte, hogy mindez “egy NATO-szövetséges, egy jelentős kereskedelmi partner és Magyarország régi barátja” ellen irányul.

Nem látszik még az enyhülés

A felek közötti viszony valójában már korábban megromlott, amelyre jó példa, hogy hiába az erős kereskedelmi kapcsolatok, tavaly nyáron már konfliktusba kerültek. Ennek oka, hogy 2022 júniusában a magyar kormány az Európai Unióban megvétózta, hogy az OECD-ben az Egyesült Államok által kezdeményezett 15 százalékos globális minimumadóról szóló EU-s direktíva elfogadását Magyarország megvétózta. Válaszul a washingtoni pénzügyminisztérium bejelentette, hogy felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es kettős adóztatást kizáró egyezményét. Viszont közben változott a magyar kormány hozzáállása is, tavaly decemberben végül beálltak az uniós kánonba, és már a magyar kormány is támogatja a társasági adóra vonatkozó szabályok átültetését saját adózási rendjébe. Azonban hiába a váltás,

DAVID PRESSMAN AZON KÉRDÉSÜNKRE, HOGY JELENLEG ZAJLANAK-E TÁRGYALÁSOK EGY ÚJ MEGÁLLAPODÁSRÓL A KÉT ORSZÁG KÖZÖTT, A NAGYKÖVET NEMMEL VÁLASZOLT.

Mint az ismert, csütörtökön erősebb hangvételű nyilatkozatokban folytatott vita bontakozott ki a nagykövet és Szijjártó Péter külügyminiszter között miután Pressman a Politico lapnak nyilatkozva kifogásolta a magyar kormány ukrajnai háborút illető, oroszbarátnak tűnő nyilatkozatait. A magyar kormány részéről Szijjártó Péter úgy reagált: “Teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő, vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá, nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe.”

Egy később, a New York Times-ban megjelent interjúban – amely még a Szijjártó Péterrel váltott nyilatkozatok előtt készült – Pressman arról beszélt, hogy nem gondolja, hogy beavatkozott volna a magyar belügyekbe, amiért találkozott az Országos Bírói Tanács tagjaival. Viszont szerinte tekinthető beavatkozásnak, hogy a magyar washingtoni nagykövet erős kapcsolatot épített ki a Republikánus Párt tagjaival, vagy hogy Orbán Viktor részt vett a Texasban tartott jobboldali CPAC-en.

Arról is beszélt a New York Timesnak, hogy többször tapasztalta a kormánytagokkal folytatott beszélgetéseken, hogy a magyar diplomáciai partnerek feltételezik, genderkérdésekről akar velük beszélni. “Ilyenkor mindig félbeszakítom őket, és azt mondom: nem, én a Putyinhoz fűződő viszonyról akarok beszélni. Folyton a kultúrharcról akarnak beszélni, mi viszont a szomszédban zajló igazi háborúról akarunk” – nyilatkozta Pressman.

Noha Pressman gödöllői útján többször is elmondta, hogy aktívan egyeztet a magyar kormány tagjaival, mindenképpen célja a párbeszéd javítása a két ország között, a csütörtöki üzengetések hangvétele alapján egyelőre nehéznek látszik a viszony rendezése.

Címlapkép: US. Embassy Budapest/Janka Szitás.

fecsego.eu/portfólió

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |