< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, White House / Blog article: Folyamatosan nő a törökországi földrengés áldozatainak száma, minden, amit hétfő délután tudni lehetett a katasztrófáról

| Mobile | RSS

Folyamatosan nő a törökországi földrengés áldozatainak száma, minden, amit hétfő délután tudni lehetett a katasztrófáról

Folyamatosan nő a törökországi földrengés áldozatainak száma, minden, amit hétfő délután tudni lehetett a katasztrófáról

2023. február. 06. 13:34 2023. február. 06. 21:42 VILÁG

szerző:Galicza Dorina

VILÁG+

Hétfőn hajnalban 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország délkeleti, szír határhoz közeli részét, cikkünk megjelenésekor 1500 körülire becsülik az áldozatok, és több ezerre a sérültek számát. Számos ország, köztük Magyarország is felajánlotta segítségét a mentésben, több egység már úton van a helyszínre.

Legalább tíz török tartományt érintett a hétfő hajnali, 7,8-as erősségű földrengés, melynek epicentruma egy kétmilliós nagyváros, Gaziantep – Törökország hatodig legnagyobb településének – közelében, nagyjából 24 kilométer mélyen volt. A rengést a fővárosban, Ankarában és több környező országban – Cipruson, Szíriában, Libanonban és Izraelben – is érezték, néhány perccel később pedig egy 6,7-es erősségű utórengés követte.

Órákkal később, magyar idő szerint dél körül újabb, 7,5-ös magnitúdójú földmozgást jelentett a European Mediterranean Seismological Center (EMSC) a korábbi rengés helyétől nyolcvan kilométerre.

Helyi lakosok kiemelnek egy sérült férfit a romok közül Dzsandzsarisz városában Szíria északi részén 2023.február 6-án© AFP / Rami al Sayed

Még javában zajlik a mentés, az összedőlt épületek alatt több ezer sérült és áldozat lehet, ezért a Vöröskereszt törökországi szervezete véradásra buzdítja a lakosságot, valamint azt kérik, a katasztrófában megrongálódott épületeket mindenképp hagyják el, az utcákat pedig hagyják szabadon az elsősegélynyújtók és katasztrófavédők számára. Külön kihívást jelent a mentőcsapatoknak az időjárás, Dél-Törökországban ugyanis több helyen hó borítja még az utcákat, a következő napokban pedig további havazásra, éjszaka pedig fagypont alatti hőmérsékletre számítanak, ami tovább csökkenti a túlélési esélyeket is.

Túlélők után kutatnak a mentőcsapatok a törökországi Diyarbakirban egy teljesen összeomlott épület ronjai között 2023.február 6-án© AFP / Ilyas Akengin

Hétfő délután egy körül Törökországból érkezett több hír, a hatóságok ekkori hivatalos közlése szerint 1014 halálos áldozatról tudnak, egy Nyugat-Európában működő szír emberi jogi szervezet pedig 326 halottat jelentett. Szíriában a főváros, Damaszkusz mellett a leginkább érintett települések közé tartozik Aleppó is, az országban a mentést és az információ terjedését is jelentősen lassítja, hogy az érintett terület szakadár kézen van, az állami hatóságok ellenőrzése és a terület ellátása egészségügyi és a mentéshez szükséges felszereléssel limitált.

Hozzátartozóját gyászoló férfi a törökországi Diyarbakirban 2023.február 6án© AFP / Ilyas Akengin

Legalább 2800 épület dőlhetett össze a rengés miatt, több ezer ember maradt szállás nélkül. Sokemeletes lakóházak kártyavárszerűen omlottak össze, maguk alá temetve az ottlakókat és járókelőket, emellett számos műemlék is megsérült, köztük a több mint kétezer éves gazinpati kastély:

2,200 years old Gazintap Castle destroyed by the earthquake in Turkey.

Before vs Now. pic.twitter.com/vAtIWhmlsA— Xavi Ruiz (@xruiztru) February 6, 2023

Egy hétre bezárnak az iskolák a földrengés által érintett tartományokban – jelentette be a török alelnök, Fuat Oktay, és hozzátette, több infrastrukturális létesítmény is leállásra kényszerült. A Hatay repülőtér kifutópályája felgyűrődött, így leállították a teljes légi közlekedést, Maraş és Antep városok légikikötői pedig nem indítanak és fogadnak utasszállító járatokat – írja a BBC.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök reggel óta közvetíti a fejleményeket Twitter-oldalán, ahol részvétet nyilvánított az áldozatok családjainak, és annak a reményének adott hangot, hogy a katasztrofális napokat Törökország hamarosan maga mögött hagyhatja és arra kérte népét, legyenek szolidárisak és minden lehetséges módon segítsék egymást a mentés és gyász során.

Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde inşallah bu felaket günlerini de geride bırakacağız.

Gün tek yürek, tek bilek olma günüdür…— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) February 6, 2023

Törökország szinte azonnal nemzetközi segítséget kért a mentés lebonyolításához, amire válaszul érvénybe lépett az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa. Újvári Balázs, az Európai Bizottság humanitárius segélyekért és kríziskezelésért felelős szóvivője Twitteren jelentette be, hogy a holland és román mentőcsapatok már úton vannak, nem sokkal később csatlakoztak hozzájuk a bolgár, horvát, cseh, francia és görög egységek is. Izrael külügyi és védelmi miniszterei is jelezték, készenlétbe helyezik magukat, és minden segítséget készek megadni Törökországnak.

#TurkeyEarthquake UPDATE:

Additional rescue teams deployed��������:
Bulgaria ��������
Croatia ��������
Czechia ��������
France ��������
Greece ��������

Comes on top of Dutch + Romanian �������� �������� teams already en route. https://t.co/7X79zETFUp— Balazs Ujvari (@balazs_iravju) February 6, 2023

Magyar részről már Orbán Viktor, Novák Katalin és Szijjártó Péter is megszólalt, a miniszterelnök utasította a magyar hatóságokat, hogy nyújtsanak azonnal segítséget, a külügyminiszter pedig bejelentette, indulásra készen áll egy 50 fős, „kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokat szerzett” egység. A köztársasági elnök részvétet nyilvánított az áldozatok, valamint sebesültek családjainak, és levelet küldött Erdoğannak.

I was shocked this early morning to hear the tragic news coming from Türkiye ��������. My sincere condolences to the families of the victims of the powerful #earthquake that has hit south-eastern #Türkiye.— Katalin Novák (@KatalinNovakMP) February 6, 2023

Szakértők szerint a mostani földrengés az eddigi egyik legerősebb, amit Törökországban tapasztaltak, még úgy is, hogy az ország a világ egyik leginkább földrengésveszélyesebb zónájának számít. Területének nagy része ugyanis az eurázsiai és az afrikai tektonikai lemez közötti anatóliai lemezen fekszik, így amikor előbbi kettő összeütközik, gyakorlatilag összenyomják Törökországot. A hétfői földrengés epicentruma ráadásul éppen ezek határán, a kelet-anatóliai törésvonalon helyezkedik el. Csak tavaly összesen huszonkétezer rengést mértek, korábban 1999-ben egy földcsuszamlás több mint tizenhétezer áldozatot követelt, 1939-ben pedig harmincezren haltak meg egy – a mostanihoz hasonló – 7,8-as erősségű rengésben.

fecsego.eu/hvg

Leave a Reply 62 megnézve, 1 alkalommal mai nap |