| Mobile | RSS

Washington nehezen talál fogást a hidegháborús húrokat pengető Orbánon

VILÁG+

DEZSŐ ANDRÁS

2023.02.06. 06:30

Orbán Viktor a hívei előtt azzal érvel, hogy Magyarország ki akar maradni az új hidegháborúból, eközben Washington és Budapest között egyre feszültebb diplomáciai hidegháború zajlik, ami részben személyes okokra is visszavezethető. Egyelőre nem látszik, hogy mi hozna enyhülést a két ország viszonyában. Már a szövetség stabilitása a tét.

hirdetés

Miközben az Egyesült Államok az aznap esedékes időközi választás lázában égett 2022. november 8-án, Orbán Viktor a Karmelita kolostorban egy amerikai vendéget fogadott. A 75 éves John Mearsheimer politológus ajándékot is hozott magával: könyvét, ami A nagy téveszme címmel (itt részletek olvashatók belőle) a kormányközeli Századvég kiadójának gondozásában magyarul is megjelent.

A találkozón Orbán és Mearsheimer a kormányfő dolgozószobájában lévő kerek asztalnál kedélyesen elbeszélgetett. Ezúttal Orbán nem érezhette úgy, hogy egy amerikai ki akarja oktatni őt. A Chicagói Egyetemen politikatudományt oktató Mearsheimer ugyanis tudományos gondolkodóként szinte szóról szóra ugyanazt vallja az orosz-ukrán háború, a NATO, vagy éppen az Egyesült Államok és az EU szerepének kérdéséről, mint Orbán. Az amerikai „realista gondolkodóként” ismert Mearsheimer szerint ugyanis a liberális paradigma téves, és az egyre nagyobb béke helyett egyre több konfliktust provokál ki. Ebből következően úgy látja, hogy az orosz-ukrán háborút is a liberális vezetésű Nyugat (beleértve a NATO-t) provokálta ki. Orbánnak és a kormány ideológiáját formáló századvéges csapatnak tetsző gondolatok ezek.

Orbán Viktor dolgozószobájában John Mearsheimerrel 2022. november 8-án

Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mearsheimert aznap örömmel látták a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) is, ahol a hallgatóknak tartott előadásában kifejthette, mennyire bölcs dolog, hogy a magyarok ellenzik a háborút.

Ennél is sokatmondóbb volt az egyetem rektorának, Deli Gergelynek az amerikai professzor előadása előtt tartott nyitóbeszéde. Deli kifejtette, hogy az amerikai realista gondolkodó munkássága kiemelten fontos az egyetemen folyó oktatás szempontjából, mivel az NKE olyan szakemberek képzését tűzte ki célul, akiknek jelentős szerepe lesz Magyarország jövőbeli viszonyainak alakításában. Ahogy a rektor fogalmazott, „mivel az elmúlt időszakban szövetségek bomlottak fel és jöttek létre, így azok számára, akik az országot kormányozzák, szükséges átlátniuk a fennálló nemzetközi helyzetet.”

Az NKE-n Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója is beszélt, hangsúlyozva, hogy „mi magyarok jól beszéljük a realizmus nyelvét”, egyúttal megismételte azt a kormányzati propagandát, miszerint Brüsszel háborúpárti, míg a magyarok stabilitást akarnak.

Noha Mearsheimer látogatásának önmagában nem volt különösebb jelentősége, de fontos darabja egy nagyobb mozaiknak: jól illeszkedik abba az ideológiai építkezésbe, amely már évekkel ezelőtt elkezdődött, de a háború kirobbanása óta felgyorsult. És amely ideológiai nevelést a kormány a jövő államigazgatási elitjében is igyekszik biztosítani.

Erről szól még a cikk:

  • Mi az, ami békeidőben ártalmatlan, de háború idején nem?
  • Hogyan működik Orbán hintapolitikája a Nyugat és a Kelet közt?
  • Miért üt meg más hangnemet Washingtonnal és Brüsszellel, illetve Moszkvával és Pekinggel szemben?
  • Ki áll nyerésre Pressman nagykövet és Szijjártó külügyminiszter szócsatájában?
  • Miért idegesek az amerikaiak a Rogán-féle szuper-titkosszolgálat miatt?
  • Mi az, ami leginkább veszélyeztetheti a magyar-amerikai szövetséget?
  • Mi van még az amerikaiak fegyvertárában Orbán ellen?

Olvass tovább,

fecsego.eu/hvg 360

Leave a Reply 56 megnézve, 1 alkalommal mai nap |