< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Kunetz Zsombor a kamarát lenullázó javaslatról: Pintér Sándor fordítva ül a lovon

| Mobile | RSS

Kunetz Zsombor a kamarát lenullázó javaslatról: Pintér Sándor fordítva ül a lovon

Kunetz Zsombor a kamarát lenullázó javaslatról: Pintér Sándor fordítva ül a lovon

2023. február. 27. 13:57 2023. február. 27. 14:40 ITTHON

szerző:hvg.hu

196EGÉSZSÉGÜGY+

Az egészségügyi elemző szerint egyértelmű politikai bosszú vezérelte a kormányt, mikor sürgősséggel megszünteti a kötelező kamarai tagságot, és elveszi az etikai ügyek vizsgálatát a kamarától.

Pintér Sándor fordítva ül a lovon, nem érti, hogy a Kamara pont a betegbiztonságért harcol, hogy a betegek ne haljanak meg a kormány és az állam következetes, az egészségügyet negligáló és azt szétverő lépései által – mondta a hvg.hu-nak Kunetz Zsombor egészségügyi elemző a kormány által benyújtott törvényjavaslatra reagálva.

Ennek fő elemei:

  • megszűnik a kötelező kamarai tagság
  • csak az marad kamarai tag, aki erről kifejezetten nyilatkozik
  • aki nem marad, arányosan visszakapja a tagdíját
  • a nem kamarai tagok is praktizálhatnak
  • az etikai vizsgálatot elveszik a Magyar Orvosi Kamarától (a továbbiakban MOK), és átteszik az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.

A Belügyminisztérium szerint a MOK veszélyezteti a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos jogot azzal, hogy arra buzdított, a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, és visszaélnek a hatalmukkal.

További részletek itt:

A betegellátás veszélyeztetése korábban is előkerült, erre Kincses Gyula kamarai elnök február elején a hvg360-nak adott interjúban azt mondta, ettől még kapnak ellátást a betegek – hiszen egy megye kivételével még a régi rend működik –, pusztán annyi a tét, hogy csúszik majd az új ügyeleti rendszer országos bevezetése.

Ugyanakkor egyes orvosforrásaink arra utaltak: ha bukik az új ügyeleti rendszer, bukik Takács Péter államtitkár is. Kincses azt mondta, nem az államtitkárt akarják megbuktatni, viszont az új finanszírozás és az óriási rezsiköltségek miatt bizonytalan helyzetbe kerültek a háziorvosok. Ezért tiltakoznak, és ezért választották azt a területet, ahol álláspontjuk szerint a legkevésbé kerülnek veszélybe a betegek.

A teljes interjú:

Kunetz Zsombor most azt mondta, önmagában az új ügyeleti ellátás veszélyezteti a betegellátást, hiszen onnan (a mentőktől) von el erőforrásokat, ahol szükség van rá, és nem oldja meg az évtizedek óta feszülő, komoly problémát sem. Az elemző itt nem arra gondolt, hogy nincs elég háziorvos, hanem arra, hogy most sem szüntette meg az állam a párhuzamosan futó ügyeleti és sürgősségi ellátást.

Ugyan már a mentők koordinálnak, de a kormányzati elképzelés szerint ugyanúgy komoly szerep jutna a háziorvosoknak, akik este 10-ig, illetve hétvégén és ünnepnap vinnék az ügyeletet. Ő az egészet a mentőkre bízta volna úgy, hogy előtte jócskán megerősítik a mentőszolgálatot, és nem egyszerűen egy törvényt módosítanak. Kunetz szerint az sem megoldás, amit Győrben kitaláltak, hogy az alá nem író háziorvosok helyett a szakvizsgával nem rendelkező rezidensek ügyelnek majd a Petz Aladár Kórházból. „Ezzel olyan feladatra kötelezik őket, amivel nem járulnak hozzá a tudományos vagy orvosszakmai képzésükhöz.”

Kunetz szerint a kamara szimplán nem akar belemenni a tizedmegoldásokba, a problémák elmaszatolásába. Úgy gondolja, a törvényjavaslat egyértelmű politikai bosszú a kormány részéről, „ez csak arról szól, hogy megmutassák, ki az erős a grundon. De mindezt bután teszik, és visszafele sülhet el”, ugyanis minél többet ütik a kamarát, annál erősebbé válhat.

A kötelező kamarai tagság megszüntetését nem tartja gondnak (2006 és 2011 között sem volt az), és úgy gondolja, ebből még jól is kijöhet a MOK. „A kamarán áll a világ szeme, ha a társaság nagy részét bent tudja tartani önkéntes alapon is, az hatalmas legitimitást ad bármely kormánnyal szemben, és képes sokkal keményebben érvényesíteni az orvosi kar érdekeit.”

Azon is elgondolkodhat a kamara, hogy a tagság egyfajta rangot vagy akár minőségbeli megkülönböztetést jelentsen az orvosi körökben.

Felvetésünkre, hogy mi lesz, ha létrejön egy alternatív szervezet, amely sokkal erősebb jogokat kap, mint a MOK, Kunetz Zsombor azt mondta, az ilyeneknél mindig az az alapkérdés, hogy hogyan töltik fel tagsággal. Ha nem kötelező belépni, akkor nem konkurencia, ha viszont igen, akkor elég erős kifogásokkal lehet majd megtámadni. Felvetette azt is, ha az orvosok kötelező kamarai tagsága megszűnik, a vállalkozók kötelező tagságát is meg kellene.

Azt viszont nem érti, hogy milyen alapon teszik át az etikai vizsgálatokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz, hiszen ez szerinte nagyjából olyan, mintha az áruházi panaszbejelentéseket a MOK-hoz futtatnák be.

A kormány ennél a pontnál egyébként csúsztat: Gulyás Gergely után a Belügyminisztérium is azzal érvelt, elfogadhatatlan, hogy a kamara etikai eljárást indított olyan orvosok ellen, akik aláírták az új szerződést. Csakhogy ezt a MOK többször cáfolta – hétfőn levelet is írt Gulyásnak –, hiszen ők nem háziorvos, hanem egy megyei kollegiális vezető ellen indítottak eljárást, aki egy gyűlésen becsmérelte az orvosokat.

A friss törvényjavaslatra is kértünk reagálást a kamarától, egyelőre nem kaptunk választ, de a Kamara délután 4-re sajtótájékoztatót hívott össze. A részleteket kövesse a hvg.hu-n.

fecsego.eu//

Leave a Reply 116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |