| Mobile | RSS

Uniós biztos: feleslegesen korrekten bánunk a magyar kormánnyal

Uniós biztos: feleslegesen korrekten bánunk a magyar kormánnyal

Portfolio2023. február 27. 08:26

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke egy pénteki nyilvános vitán ismét erősen bírálta a magyar kormányt, szerinte Brüsszel is kesztyűs kézzel bánik a budapesti vezetéssel. Elmondta, folytatják a jogállamisági eljárást. Eközben a V4-ek felől is erős kritika érte az Orbán Viktor irányította kabinetet.

Az európai politikusok “feleslegesen simulékony korrektséggel” bánnak Magyarországgal – jelentette ki Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke pénteken az ukrajnai orosz invázió első évfordulója alkalmából megtartott Café Evropa panelbeszélgetésén az Euractiv szerint. A jogállamisági ügyekért felelős cseh biztos erős kritikusa az Orbán-kormánynak, már többször nevezte deficitesnek a magyar demokrácia állapotát, bírálta a miniszterelnököt a helyzet miatt. Emiatt már a magyar kormány lemondásra is felszólította korábban.

Mint ismert, Magyarország uniós forrásainak utalását felfüggesztette az Európai Bizottság, sem az időközben 6,5 milliárd eurósra hízott helyreállítási alap, sem a 22 milliárd eurónyi hétéves költségvetés kohéziós forrásai nem érkeznek meg. Az Orbán Viktor vezette kormány vállalta, hogy igazságügyi és egyéb reformokat hajt végre, de ezeket egyelőre nem fogadta még el Brüsszel.

Jouróvá most arról beszélt, hogy a magyar kormányt gyakrabban kell számon kérni, különösen az Oroszországgal és a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt. Megerősítette, hogy az uniós végrehajtó testület folytatni fogja a Magyarország ellen a jogállamiság megsértése miatt indított eljárást. Mint arról írtunk, egyre többen számolnak az év második felére csúszó részleges megállapodással a magyar uniós források ügyében.

Orbán Viktor évértkelő beszédében arról beszélt, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy kormánya fenntartja a kapcsolatait Moszkvával, és kijelentette, hogy Magyarország “nem tartja reálisnak azt a felvetést, hogy Oroszország fenyegetést jelent Magyarország vagy Európa biztonságára”.

A V4-en belül is konfliktus jöhet

Mellette Petr Pavel megválasztott cseh köztársasági elnök volt jelen a beszélgetésen, aki szintén bírálta Magyarországot, különösen az Orbán Viktor vezetett kormány véleménye szerint oroszbarát álláspontja miatt. Mint ismertette, szerinte ezzel a V4-en belül teljesen egyedül maradt, diplomáciailag is elszigetelte magát.

“Magyarország már régóta a saját útját járja” – mondta Pavel, aki a visegrádi országok csoportján, azaz Csehországon, Szlovákián, Magyarországon és Lengyelországon belüli együttműködést is megkérdőjelezte.

Ha alapvető kérdésekben – például az Oroszországhoz és Ukrajnához való viszonyban – nem tudunk megegyezni, az alapvető probléma a visegrádi négyek számára

– mondta Pavel.

Hozzátette, hogy ilyen körülmények között kérdéses, hogy Csehországnak a visegrádi csoportban kell-e maradnia. Pavel szerint Csehországnak arra kellene felhasználnia azt az időt, amikor 2023 júliusában egy évre átveszi a V4-ek soros elnökségét, hogy ilyen “alapvető kérdéseket” vessen fel.

Pavel, akit március 9-én iktatnak be elnöknek, elmondta, hogy “nagy óvatossággal” figyeli Szlovákiát, különösen azért, mert a közelmúltbeli kormányválság miatt szeptemberre előrehozott választásokat írtak ki.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2023. 02. 25.

Az OECD is megkezdte a munkát, hogy a magyar uniós források is megérkezzenek

2023. 02. 23.

Megszólalt az uniós biztos a magyar EU-s pénzekről

2023. 02. 22.

Új árnyékjelentés követel még szigorúbb EU-fellépést Magyarországgal szemben

Címlapkép: Európai Unió.

fecsego.//

Leave a Reply 96 megnézve, 1 alkalommal mai nap |