< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Nem lehet autót átírni és forgalomba helyezni Magyarországon

| Mobile | RSS

Nem lehet autót átírni és forgalomba helyezni Magyarországon

BELFÖLD

2023. március 10. – 11:59

Zách Dániel

Több olvasónk jelzése szerint kedd óta informatikai problémák akadályozzák a gépjárművekkel kapcsolatos hivatali ügyintézést. A Telex témára rálátó forrása szerint az átírással (tulajdonosváltás-bejegyzéssel), illetve a gépjárművek forgalomba helyezésével kapcsolatos funkciók nem működnek és egyelőre nem is látszik, hogy mikor oldódik meg a probléma.

Az átírás és forgalomba helyezés teendőit a Miniszterelnökséghez tartozó kormányhivatalok végzik, de a Belügyminisztérium felügyeli az központi járműnyilvántartást, amelyben rögzítik, illetve adásvétel esetén megváltoztatják a tulajdonosok, vagy az üzembentartók adatait.

Kérdéseinket először a Belügyminisztérium sajtóosztályának küldtük el, de onnan azt a választ kaptuk, hogy a terület nem a BM-hez tartozik, majd a Miniszterelnökséghez fordultunk, ahonnan megerősítették a fentieket. E szerint valóban a szakrendszer hibája miatt szünetel a gépjármű-ügyintézés, de hozzátették, hogy az üzemeltető dolgozik a hiba elhárításán. Az időponttal rendelkező érintett ügyfelekkel új időpontot egyeztetnek a kormányablakok, írják a közleményben.

Egy átírással és forgalomba helyezéssel foglalkozó forrásunk szerint az előre bejelentett hivatali leállás oka egy olyan fejlesztés volt, amelyben szerették volna összekötni a magyar járműnyilvántartást egy nemzetközi körözési adatbázissal, hogy a korábbinál egyszerűbben és gyorsabban lehessen ellenőrizni az alvázszám és a rendszám alapján, hogy egy autó nem lopott-e.

A fejlesztés utolsó lépése során, kedden előre bejelentett módon szünetelt az ügyintézés. Ekkor történhetett valamilyen fennakadás, ezért most tíz percekre válik elérhetővé az adatbázis, így viszont egy átírási folyamat sokszor a közepén szakad meg és az okmányiroda nem tudja kiállítani az új forgalmi engedélyt. Értesüléseink szerint a fenti hiba nem érinti a gépjármű műszaki vizsgáztatást és az eredetiség vizsgálatokat kiszolgáló rendszer is működőképes.

fecsego.eu/telex

Leave a Reply 105 megnézve, 1 alkalommal mai nap |