< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Ellenállásra, pertársaságok szervezésére buzdítja a megfenyegetett háziorvosokat a MOK

| Mobile | RSS

Ellenállásra, pertársaságok szervezésére buzdítja a megfenyegetett háziorvosokat a MOK

A testület felhívta a figyelmet, hogy a törvény szerint az ügyeleteket el kell látni, de szerződés aláírására senki sem kötelezheti őket. Szerda délig több mint 22 500-an erősítették meg kamarai tagságukat.

Szerző
nepszava.hu

Publikálva:2023.03.22. 18:10

Ellenállásra, pertársaságok szervezésére buzdítja a megfenyegetett háziorvosokat a MOK
Fotó:Erdős Dénes| Forrás:Népszava

Szegüljenek ellen, szerveződjenek pertársaságba azok a háziorvosok, akik fenyegető leveleket kaptak a járási tiszti főorvosoktól amiatt, hogy nem kötöttek önként szerződést az új ügyeleti rendszerről az Országos Mentőszolgálattal – javasolta Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke minden érintettnek. A szakmai érdekképviselet szerdai endkívüli online sajtótájékoztatóján a közvélemény figyelmét is felhívták arra, hogy a magyarok jelenlegi egészségi állapotának ismeretében „minden olyan agresszív lépés, amely a háziorvosokat elbizonytalanítja, vagy arra sarkallja, hogy inkább nyugdíjba menjenek, már az alapellátást veszélyezteti”.

Amint azt a Népszava elsőként megírta, az elmúlt napokban több milliós bírsággal, működési engedélyük visszavonásával fenyegető levelet kaptak Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az aláírásukat megtagadó háziorvosok, és kamarai információ szerint ugyanilyen fenyegetések érkeztek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

Pénzbírsággal, a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik az új ügyeletet nem vállaló háziorvosokat

Az orvosi kamara jogászai már vizsgálják a járási…

A MOK, ahogy elhangzott, minden segítséget, beleértve a jogi támogatást is, megad a pertársaságok szervezéséhez ugyanakkor figyelmeztette is a háziorvosokat, hogy ehhez mindenkinek az egyéni döntésére van szükség.  Leszögezte azt is, hogy a kormányzati állításokkal szemben bebizonyosodott, nem a MOK fenyegeti az orvosokat, hanem a hatalom.

Meg kell támadni a tisztiorvosi határozatokat, és azonnali mentességet kell kérni a bíróságtól. Ha a pertársaság megnyeri a pert, az csak azokra vonatkozik majd, aki belépett a pertársaságba. A törvény szerint az ügyeletet addig is el kell látni, de a szerződést nem kell aláírni, azt a törvény nem tartalmazza, és azt nem is javasolják senkinek

– közölte Kincses Gyula.

A MOK online sajtótájékoztatóján az is elhangzott az is, hogy szerda délig 22 533-an erősítették meg kamarai tagságukat azóta, hogy a parlament eltörölte a kötelező tagságot. – Jelenleg körülbelül 33 ezer aktív orvos van, ma Magyarországon, így az orvosok közel kétharmada gondolja úgy hogy kamarai tag akar maradni – fűzte hozzá Kincses Gyula. Az orvosok még 11 napig erősíthetik meg saját kezű aláírással ellátott dokumentumon vagy e-papíron a kamarai tagságukat, de aki ezt nem teszi meg, azt a törvényi előírások szerint törlik a jelenlegi névsorból.

Titkolja az Országos Mentőszolgálat, hány háziorvos írta alá az új ügyeleti szerződést

A belügyminisztériumi közvetítés sem használt az ügyben, amely miatt…

Már húszezer orvos jelezte a MOK-nak, hogy kamarai tag akar maradni

Ha ez így megy tovább, akkor hamarosan elérik azt a számot, amellyel továbbra is érdemi befolyást…

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 103 megnézve, 1 alkalommal mai nap |