< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Több mint 2 milliárd forintot lapátolhatott ki az állami cégből a volt helyettes államtitkár

| Mobile | RSS

Több mint 2 milliárd forintot lapátolhatott ki az állami cégből a volt helyettes államtitkár

BELFÖLD

2023. március 21. – 15:10

Több mint 2 milliárd forintot lapátolhatott ki az állami cégből a volt helyettes államtitkár

Fotó: Cseke Balázs / Telex

Cseke Balázs

Kedd délelőtt megkezdődött a 2,2 milliárd forint hűtlen kezeléssel vádolt korábbi helyettes államtitkár büntetőpere a Székesfehérvári Törvényszéken. Az első előkészítő ülésen Nagy Jánosnak még nem volt jelenése, csak az ügy másodrendű vádlottja, Cs. József érintettségét tárgyalták, akivel az ügyészség egyezséget kötött volna, a bíróság azonban nem fogadta el azt.

Korábban csak azt lehetett tudni az ügyészség közleményéből, hogy 2019 első felében egy volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal és egy céggel, és ezek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Csakhogy az ügyvédi irodákkal kötött szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak és háttérintézményeinek valójában nem volt szüksége az ügyészség szerint, és a szerződésben foglalt feladatokat a cég nem végezte el.

Később a Telex kiderítette, hogy Nagy János az a bizonyos helyettes államtitkár, aki az Agrárminisztériumban a földügyekért felelt 2020 decemberéig, amikor is egy másik korrupciós ügy miatt menesztették.

Rajta kívül még nyolc vádlottja van az ügynek, amely előkészítő ülésén csak az ügyvédek sorakoztak fel: tíz ügyvéd ült az egy szem ügyésszel szemben.

2,2 milliárd forintot lapátoltak ki az állami cég megszüntetése előtt

Cs. József volt a minisztériumi háttérintézmény, a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. (NKP) ügyvezető igazgatója, amely felett Nagy János gyakorolta az agrárminiszter által átruházott jogokat – derült ki a vádiratból, amelynek főbb pontjait az ügyész olvasta fel az előkészítő tárgyaláson.

A helyettes államtitkár 2019 elején értesült arról, hogy pár hónap múlva a kormány megszünteti az állami tulajdonú NKP Kft.-t, és a feladatait az állami földek kezelésére, felügyeletére létrehozottNemzeti Földügyi Központ (NFK) veszi át.

Hivatali helyzete miatt Nagy tudta, hogy a megszűnés szélén álló cégnek még 2,2 milliárd forint rendelkezésére áll, és a vádirat szerint elhatározta, hogy ezt a pénzt bizony ő még kiszervezi időben.

Ennek érdekében arra utasította Cs. Józsefet, hogy az NKP két ügyvédi irodával és egy, Nagyhoz köthető céggel kössön megbízási szerződéseket. Az ügyészség szerint a volt helyettes államtitkárral jó viszonyt ápoló Cs. József tisztában volt vele, hogy mi a cél, és közvetítőként járt el Nagy és az ügyvédi irodák között. A több százmillió forint értékű szerződések részleteit hol Nagy János minisztériumi irodájában beszélték át az ügyvédi irodák képviselőivel, hol a budapesti Dunapark étteremben találkoztak.

A helyettes államtitkár végig nyomon követte a megbízási szerződések előkészítését, és a szerződés végleges formáját is ő hagyta jóvá az ügyészség szerint. Nagy még arra is gondolt, hogy a szerződéseket január 1-jére dátumozzák vissza, így legalább a látszata megvolt, hogy van idő a szerződésben foglalt feladatok elvégzésére a cég június végi megszüntetése előtt.

A két ügyvédi iroda mellett egy etyeki céggel is szerződést kötött a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kommunikációs tréning megtartásáról. Eredetileg egy székesfehérvári csárda lett volna a helyszín, de aztán áttették egy etyeki szórakozóhelyre, amelyet történetesen Nagy János és üzlettársa, K. Kornél közös cége üzemeltetett. A kommunikációs tréninget nem tartották meg, így az ügyészség szerint a szerződés csak azt szolgálta, hogy további közpénzeket lapátoljanak ki az NKP Kft-ből.

A vád másik pontja szerint Nagy János helyettes államtitkárként már 2020 elején értesült arról a kormányzati szándékról, hogy szeretnék meggyorsítani a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolását. Az Országgyűlés csak nyáron szavazta meg a törvényjavaslatot, de Nagy már jóval korábban lebeszélte az ügy hatodrendű vádlottjával, P. Zsolttal, hogy egy közbeszerzésben segíteni fogja. A törvény végrehajtásához ugyanis egy új szoftverre volt szükség, amelynek fejlesztésére közbeszerzést írtak ki szeptemberben.

Nagy már előre tudta, hogy a közbeszerzési eljárást mikor írják ki, milyen feltételeknek kell megfelelni, és azzal is tisztában volt, hogy maximum 130 millió forintos ajánlatot érdemes tenni.

Mindezeket az információkat Cs. József közvetítésével továbbította P. Zsoltnak. Később ezen az úton jelezte azt is, hogy a hatodrendű vádlott cégének pályázata nem felel meg a kiírásnak, és van egy másik pályázó is, aki kedvezőbb ajánlatot adott be. P. Zsolt ez alapján még átírta a pályázatát, és a másik pályázó kizárása után megnyerte a közbeszerzést.

A bíróság nem fogadta el az egyezséget

Az ügyészség és Cs. József egyezséget kötött a kihallgatásán, amely alapján

a másodrendű vádlott megúszta volna 2 év börtönbüntetéssel, 5 évre felfüggesztve.

Az ügyész és a védő is azt kérte a bíróságtól, hogy fogadja el az egyezséget, több vádlott ügyvédje ugyanakkor kifogásolta azt.

A Völner Pál védőjeként is ismert Papp Gábor szerint Cs. József vallomása sem formai, sem tartalmi szempontból nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Az iratokból az ügyvéd szerint nem derül ki, hogy Cs. József pontosan mit ismert be az ügyészségnek az egyezség megkötésekor. Ez nem egy beismerő vallomás, és arra sem alkalmas, hogy alátámassza a vádiratban foglaltakat – magyarázta Papp, aki tartalmi ellentmondásokat talált a nyomozati anyagban és a vádiratban. Mint fogalmazott, nem világos számára, hogy az ügyészség azt kifogásolja-e az ügyvédi szerződéseknél, hogy nem teljesítették azokat, vagy azt, hogy valójában nem volt rájuk szükség.

A bírói tanács rövid tanácskozás után úgy döntött, hogy megtagadja az egyezség jóváhagyását.

A bíró szerint ugyanis mérlegelés nélkül el kell utasítaniuk ezt, ha a vád tényállása és minősítése nem egyezik meg az egyezségben foglalt tényállással és minősítéssel. Az egyezséget tartalmazó jegyzőkönyv tettesként elkövetett hűtlen kezeléssel vádolja Cs. Józsefet, míg a vádiratban társtettesként hivatkoznak rá. A bíró szerint a történeti tényállás sem egyezik meg a két iratban, és teljesen más a felépítésük, gondolatmenetük.

A következő előkészítő ülés jövő kedden lesz, ahol már Nagy Jánosnak is meg kell jelennie. Ha Nagy teljes körű beismerő nyilatkozat tesz és lemond a tárgyalás jogáról, az ügyészség indítványa alapján hat év börtönbüntetést kaphat. Továbbá hat évre eltiltanák a közügyektől, a köztisztviselői feladatok ellátásától és indítványozták a zár alá vett vagyona elvonását – derült ki korábbanPolt Péter leveléből.

Egy másik korrupciós ügybe bukott bele Nagy

Nagy János egy korábbi korrupciós ügyben már a bíróság elé állt, miután 2020 decemberében letartóztatták, házi őrizetbe helyezték és menesztették az Agrárminisztériumból.

Hivatali vesztegetés elfogadásával és közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség a volt helyettes államtitkárt, hat év letöltendő börtönbüntetést és 5,2 millió forintos pénzbüntetést indítványozott atavaly áprilisi előkészítő ülésen. Nagy azonban ezt nem fogadta el, és novemberi bírósági meghallgatásán is tagadta a vádakat.

vádirat szerint helyettes államtitkárként 830 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatáshoz segített volna egy mezőgazdasági vállalkozást hivatali kapcsolatai és befolyása segítségével.

Mindezért cserébe ötszázalékos tulajdonrészt kapott az egyik érintett cégben, így ő is érdekeltté vált, hogy összejöjjön a beruházás. Azzal is vádolják továbbá, hogy állami földek megvásárlásában is segítette üzlettársát, az ügy másodrendű vádlottját.

A volt helyettes államtitkár a tárgyaláson azt állította: nem volt befolyása a pályázatokra, nem élt vissza a hivatali helyzetével, és a földvásárlás előkészítésében törvényesen járt el. Mint ahogy az sem igaz szerinte, hogy ingyen kapta volna az ötszázalékos tulajdonrészt a Taby-Agro Kft.-ben.

Nagy János ügyvédjével a korábbi korrupciós ügyének tárgyalása előtt a Budapest Környéki Törvényszéken 2022. szeptember 14-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Nagy János ügyvédjével a korábbi korrupciós ügyének tárgyalása előtt a Budapest Környéki Törvényszéken 2022. szeptember 14-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Nagy utódjának a közvetlenül alá tartozó osztályvezetőt, Gyüre Anitát nevezték ki az Agrárminisztériumban, akit két hónap múlva szintén menesztettek posztjáról, miután ő is korrupciós ügybe keveredett. A vád szerint még osztályvezetőként összejátszott az akkori főnökével, Nagy Jánossal és egy vállalkozóval, hogy lezsírozzanak egy minisztériumi pályázatot. Az öntözésfejlesztési tanulmány elkészítésére kiírt pályázatot a megállapodásuk szerint nem az előre meghatározott nyertes cég készítette volna el, hanem Gyüre. A befolyó tízmilliós pályázati pénzt pedig hármuk között tervezték elosztani. A szerződést azonban nem tudták megkötni végül, mert a kiírt pályázatot a keretösszeg hiányára való hivatkozással visszavonták.

Nagy János szép karriert futott be a letartóztatásáig. 2005-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban kezdte birtokügyi referensként, majd öt évvel később a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője lett. 2014-től a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője, és 2018-ban nevezték ki helyettes államtitkárnak az Agrárminisztériumban, a 2020. decemberi menesztéséig. Leváltása után Gulyás Gergely azt mondta, hogy ez is azt bizonyítja, hogy „a korrupcióval szemben zéró tolerancia van”.

fecsego.eu/telex

Leave a Reply 152 megnézve, 1 alkalommal mai nap |