< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Emlékparkban – sajtóesemény, sajtóközlemény

| Mobile | RSS

Energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Emlékparkban – sajtóesemény, sajtóközlemény

Kodacz.csengele@opusztaszer.hu küldőtől 2023-03-24 12:53

Tisztelt Szerkesztőség!

Javában zajlanak a munkálatok a Feszty-körképnek otthont adó Rotunda épületében. A fejlesztést sajtónyilvános esemény keretében mutatták be az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A projekt az Európai Unió támogatásával, 1 milliárd forint támogatási összegből valósul meg. A támogatás intenzitása az elszámolható költségek 100%-a. A projekt befejezésének várható időpontja: 2023. október 13.

Az eseményről szóló közleményt, valamint a használható fotókat mellékelten küldöm.

Kérem, amennyiben módjukban áll, jelentessék meg közleményünket, adják hírét eseményünknek!  

Üdvözlettel,

Kodácz Csengele

marketing vezető

ÓNTE Nonprofit Kft.

H-6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.

+36 30  603 9013

www.fecsego.eu nemzetközi hirportál az EU,EP,EB média-sajtó partnere

Kodácz Csengele sajtóreferens utólagos módosítást kért a fecsego.eu nemzetközi hírportáltól!!!!Változtatni nem tudjuk mivel már kikültük az Ön által elküldött információt

Sajtóközlemény

Energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Emlékparkban

2023/03/24

A Rotunda korszerűsítése időszerű volt, hiszen jelenleg is az 1980-as években kialakított, igen magas energiafelhasználású hűtő-fűtő rendszer volt még használatban. A projekt keretében minden megváltozik, és a mai modern elvárásoknak megfelelő: automatizált, energiatakarékos és megújuló energiát használó rendszer kerül kialakításra. „A Rotunda épületének energetikai fejlesztése az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban” c. projekt (KEHOP-5.2.2-16-2022-00154) célja az energetikailag hatékonyabb, modern és a látogatói komfortot is eredményesebben biztosító rendszer üzemeltetése az épületben.

Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a beruházást, mely az Emlékpark életében kiemelt jelentőséggel bír, több éves előkészítői munka előzte meg.

Az eseményen Jablonkai László, a kivitelező cég, a HungaroSun Bt. ügyvezetője részletesen bemutatta a beruházás fő elemeit, és kiemelt mérföldköveit. A fejlesztéseknek köszönhetően a korábbi földgáz felhasználás teljes mértékben kiváltásra kerül. Az épület klimatizálását geotermikus-, valamint napenergia felhasználására épülő új, modern rendszer biztosítja. Emellett megvalósul a nyílászárók, a szellőztető gépek és a kiállítóterekben található hőleadók cseréje, a homlokzat szigetelése, a világítás korszerűsítése, valamint a gépház is teljes mértékben megújul. A homlokzat védelme érdekében gondoltak a madárvédelemre is, a galambok távoltartásához tüskesorokat helyeznek fel, a védett fecskék további fészkelését viszont nem akadályozzák, számukra műfészkeket és fecskepelenkákat helyeznek ki. A sikeres projektmegvalósítást követően a Rotunda a korábbi „EE” energetikai besorolásról „BB” energetikai besorolásúvá válik.

A sajtóesemény során a jelenlévők helyszíni bejárás keretében megismerkedhettek a geotermikus energiát használó talajszondás hőszivattyús rendszer kiépítésével, valamint kiemelt téma volt, hogy a felújítási munkálatok mellett az épület fő kiállítóterei továbbra is látogathatóak: a Feszty-körkép, a „Szer monostora és települése”, a „Kincsek a földből”, a „Csengelei kunok ura és népe”, az „Őseink arca”, a „Várak és csaták a középkori Magyarországon”, „A szegedi parika gyártásának története”, a „Promenád 1896 – kisváros”, a „Promenád 1896 – nagyváros”, az „Így készült a Feszty-körkép” és az „Államalapítás” c. kiállítások.

További információ kérhető:
Kodácz Csengele sajtóreferens
+36 30 603 9013, kodacz.csengele@opusztaszer.hu

Leave a Reply 131 megnézve, 1 alkalommal mai nap |