< Böngészés > Főoldal / Az Európai Unió birósága, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: FT: A gender miatt blokkolja az EU és 79 ország megállapodását Magyarország

| Mobile | RSS

FT: A gender miatt blokkolja az EU és 79 ország megállapodását Magyarország

KÜLFÖLD

2023. március 27. – 12:47

FT: A gender miatt blokkolja az EU és 79 ország megállapodását Magyarország

Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők 2023. március 23-24-i csúcstalálkozóján – Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP

Márton Balázs

A genderügyekről szóló rész miatt blokkolja az Európai Unió megállapodását 79, túlnyomórészt fejlődő országgal Magyarország,írja a Financial Times. (A cikket az RTL szúrta ki.) Az Afrikai, Karibi és Csendes-óceáni Államok csoportjával már az EU előde is több egymás utáni, az aláírás helyéről elnevezett egyezményt kötött 1963 óta. Ez a mai uniós kül- és fejlesztési politika egyik legrégebbre visszanyúló gyökere.

A mostani, cotonoui megállapodás többszöri hosszabbítás után 2023 júniusában jár le. Az új egyezményt már 2021-ben letárgyalták, de az aláíráshoz az összes uniós tagállam beleegyezése kell és ahogykorábban is írtunk róla, Magyarország ezt ellenezte. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor még úgy indokolta a döntést, hogy a megállapodás szerinte „több migránst engedne be az unió területére”, és „az összes indítványunkat lesöpörték az asztalról, ezért sem adjuk a nevünket” hozzá.

A Financial Times szerint ugyanakkor az Európai Bizottság épp azzal érvelt a tagállami vezetőknek múlt héten, hogy az egyezmény segítene csökkenteni a migrációt. Ursula von der Leyen bizottsági elnök egy, a vezetőknek küldött levélben úgy vélte, hogy a megállapodás „létfontosságú”, mert a legátfogóbb szerződés a migrációról, valamint azoknak a visszaküldéséről és visszafogadásáról, akiknek elutasították a menedékkérelmét.

A jelek szerint a bizottsági elnök mégsem győzte meg a magyar miniszterelnököt: a Financial Times szerint Orbán Viktor a múlt heti állam- és kormányfői csúcson világossá tette, hogy nem írja alá a mostani szöveget. Politikai igazgatója, Orbán Balázs arról beszélt a lapnak, hogy „igazítani” kell a megállapodás szövegén. A Financial Times szerint a mostani szövegváltozatban „a felek rendszerszinten támogatják a genderperspektívát és biztosítják, hogy a nemi egyenlőséget” minden területen érvényesítsék.

A Financial Times értesülése megmagyarázza, miért tweetelt a magyar miniszterelnök bármiféle kontextus nélkül „NO GENDER!”-ről az állam- és kormányfők múlt heti csúcstalálkozóján, holott azáródokumentumban csak egy helyen fordul elő a szó, az Ukrajna elleni orosz invázió közben történt szexuális és nemi alapú erőszak elítélésénél. (Arról, hogy miről volt még szó a csúcstalálkozón, itt írtunk bővebben.)

fecsego.eu/

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |