| Mobile | RSS

Májusig szigorít a választási törvényen a Fidesz

image uploaded from ios (1)

– HB –

2023.03.27. 12:40

Index.hu logo

Kövesse az Indexet Facebookon is!Követem!

Egyéni képviselői indítvány formájában kerülne a parlament elé a választási törvénymódosítás – árulta el Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke.

Májusig szigorít a kampányok és a választási jelölőszervezetek finanszírozását szabályozó törvényeken a Fidesz, az erről szóló javaslaton, illetve a részleteken már dolgoznak a frakcióban – erősítette meg aMandinernek Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke.

A parlamenti képviselő hangsúlyozta: a cél az, hogy külföldiek, vállalatok, egyéb külsős szervezetek ne „vásárolhassák” fel a képviselőket, polgármestereket, frakciókat. Ha bármilyen egyesület, párt vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölőszervezetté válni például a most következő önkormányzati választáson – azaz szerepelhet a szavazólapon, lehet listája –, feleljen meg a pártokra vonatkozó szabályoknak.

VAGYIS CSAK MAGYAR TERMÉSZETES SZEMÉLYEKTŐL FOGADHAT EL ANYAGI VAGY EGYÉB TÁMOGATÁST.

Kósa Lajos szerint úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel indul a választáson. El kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek a választáshoz.

„Pártokat ma is csak magyar természetes személyek támogathatnak, esetükben ez a korlátozás több évtizede fennáll, s amíg zömében pártok voltak az úgynevezett jelölőszervezetek, nem is volt különösebb probléma” – mutatott rá a képviselő.

Még tart az ÁSZ vizsgálata

Ahogy arról az Indexen is beszámoltunk, Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke „A kampánypénzek ellenőrzésének állásáról szóló beszámoló” címmel hétfőn adott tájékoztatást a vizsgálat aktuális helyzetéről az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában.

Mint ismert, az ellenzéki pártok beadták az ÁSZ-hoz a kampányfinanszírozásról szóló beszámolójukat, ami azért is került a figyelem középpontjába, mert Márki-Zay Péter maga nyilatkozta, hogy a közös kampány jelentős részét nem a pártok, hanem a Mindenki Magyarországa Mozgalom finanszírozta.

„Ez alapján egyértelművé vált, hogy közvetlenül és konkrétan a közös kampányhoz kötődő események, szóróajándékok és egyéb kampánytevékenységek finanszírozása történt az MMM-en keresztül, azt pedig titkosszolgálati jelentésből tudjuk, amit nyilvánosságra hoztak, hogy a finanszírozás külföldi forrásból is történt” – jelezte Windisch László.

Márki-Zay Péter a kampánytámogatásokról a lapunknak adottnagyinterjúban is beszélt, az ellenzéki politikus azt mondta: „Az biztos, hogy nem az MMM volt az első és még csak nem is az utolsó, amit külföldi magyarok támogattak. Talán éppen Orbán Viktor volt az első.”

(Borítókép: Kósa Lajos. Fotó: Huszti István / Index)

fecsego.eu//

Leave a Reply 81 megnézve, 1 alkalommal mai nap |