| Mobile | RSS

Az EP felfüggesztette Donáth Anna mentelmi jogát

VARGA JENNIFER / 24.HUNAGYVILÁG

admin

Farkas György  2023. 03. 30. 13:58

A Momentum képviselője nem ellenezte a döntést.

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén felfüggesztette Donáth Anna, a Momentum uniós parlamenti képviselőjének mentelmi jogát, írta meg az MTI. Az EP jogi bizottsága (JURI) által kedden elfogadott javaslatot támogatva a képviselők kézfeltartással szavaztak a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Azt a Kecskeméti Járásbíróság tavaly júniusban kezdeményezte az EP-elnökénél, mert rágalmazás vétsége miatt magánvádas büntetőeljárás indult Donáth Anna és társai ellen. Az EP szabályainak megfelelően a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmet az EP-elnök utalta az illetékes jogi bizottsághoz. A JURI felidézte, hogy a Kecskeméti Járásbíróság első kérelmét egyébként az EP nem kapta meg.

Az elnök a határozatról tájékoztatja az érintett képviselőt és az illetékes nemzeti hatóságokat. Donáth Anna nem ellenezte mentelmi joga felfüggesztését. A jogi bizottság jelentése szerint Donáth Anna lemondott a meghallgatáshoz való jogáról.

A politikus Facebook-oldalán azt írta, ő kérte mentelmi joga kiadását, miután rágalmazási pert indított ellene és a Momentum korábbi elnöksége ellen egy általuk felfüggesztett volt momentumos. (Információink ez az ügy, amikor tavaly januárban azonnali hatállyal felfüggesztették Vancsura István kecskeméti önkormányzati képviselő páttagságát.) Donáth Anna úgy döntött, bíróság előtt szeretné megvédeni igazát, mert a mentelmi jog nem arra való, hogy elbújjon az igazságszolgáltatás elől.

fecsego.eu/24.hu

Leave a Reply 146 megnézve, 2 alkalommal mai nap |