| Mobile | RSS

Kedves Oláh László István Főszerkesztő barátomnak/aÚjítsd fel

Kedves Oláh István László!

Az aHang egyik legnagyobb szabású kampányának első levelét küldjük most neked — és egyúttal az egyik leghosszabb petíciónkat 🙂 Egy bonyolult, tömegeket érintő, sok irányba elágazó ügyről van szó. 

A magyar lakóingatlanok állapota európai viszonylatban is kiemelkedően rossz. Ahelyett, hogy az állam arra költene, hogy pályázatokkal, programokkal segítse otthonaink felújítását, energetikai korszerűsítését, inkább rezsicsökkentés címszóval az egész társadalomnak azt üzente, hogy az energia olcsó, korlátlanul pazarolható, és ez “örökre” így is lesz — legalábbis amíg a mostani kormánypárt marad hatalmon.

Azonban ez nem igaz. Az energiát nem szabad pazarolni, nem élhetjük fel a jövő generációk, akár saját családunk, unokáink, a bolygónk erőforrásait. A rezsicsökkentésnél sokkal hatékonyabb és hosszabb távú biztonságot nyújthatna az állam energiaköltségeink csökkentésének érdekében. Az igazi védelem:

otthonaink energetikai korszerűsítése állami segítséggel.

Az aHang annak érdekében indít most országos kampányt, hogy meggyőzze a döntéshozókat: rövid távú politikai haszonszerzés, szűklátókörűség helyett hosszú távú programokra van szükség a magyarországi lakossági energiafelhasználás terén! Költségvetési és európai uniós forrás rendelkezésre áll, csak kormányzati akaratra van szükség!

Egyetértek!

Hogyan?

Úgy, hogy az állam végre elkezd költeni ránk, adófizetőkre és kidolgoz egy olyan, sok évre szóló, legalább 7 évig elérhető otthonfelújítási programot, ami nemcsak a legazdagabb 15—20%-ot támogatja, hanem kevésbé tehetős polgártársainknak is elérhető.

Indulásként legalább 1000 milliárd forintnyi célhoz kötött állami ráfordítást javaslunk. Egy olyan pályázati konstrukciót, ahol energetikai korszerűsítésre (pl. fal- és tetőszigetelés, nyílászárócsere, fűtőberendezés cseréje/korszerűsítése, napelemes rendszer telepítése) költhetik a háztartások a támogatást.

A költségvetésben erre van pénz, ráadásul további európai uniós források is jó eséllyel rendelkezésre fognak állni.

Ha érdekel a javaslatunk részletesebben is, akkor olvasd el, és — ha egyetértesz — írd alá a petíciónkat még ma!

Aláírom!

Csak hogy el tudjuk helyezni az összeget: az állam 660 milliárdot költött a Vodafone felvásárlásra, a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárnak pedig különböző ösztönzők formájában mintegy 320 milliárd forintot adhat.

A Vodafone-ra és a debreceni akkumulátorgyárra költött összegből 1 év alatt akár 3-400 ezer háztartást is támogathatott volna a kormány abban, hogy hosszú távon javítsanak az energiafogyasztásukon. Ez tény!

Kedves István László, Magyarországon a lakosság a legnagyobb energiafogyasztó, hazánk fogyasztásának mintegy 33%-a háztartásokhoz köthető, elsősorban a fűtéshez (forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal — MEKH). Jelenleg közel kétszer annyi energiát használunk otthonunk fűtésére, mint az EU-s átlag, Románia és Szlovákia is előz minket ebben a mutatóban. Van hová fejlődnünk tehát, és esélyt is látunk a változásra a következő évi költségvetés tervezésekor.

Ezt az ügyet hiteles, valódi közvélemény-kutatási adatok szerint politikai hovatartozástól függetlenül a lakosság 84%-a(!) támogatja. [1] Ezt a tömeget kell tudnunk felmutatni a következő időszakban.

Arra kérünk, hogy elsők között írd alá a petíciót, legyél annak a csoportnak a tagja, akik hosszabb távon, stratégikusabban gondolkodnak, mint a magyar állam. Tarts velünk, segítsd a kampányt egy kezdő aláírással, mi pedig megígérjük, hogy a következő hónapokban egyre többet fogsz hallani erről a témáról országszerte.

Rúgjuk be a kampányt!

Köszönettel,

Hajdú Gergő és a teljes aHang csapat

Ui.: Ez lesz a következő fél évünk legfontosabb kampánya, rengeteg dologgal készülünk, amikhez szükségünk van támogatóink segítségére. Ha teheted, támogasd anyagilag is az ügyet, hogy minél több emberhez elérjünk üzeneteinkkel és követeléseinkkel:

Beszállok a költségekbe!

Ui2.: A témában már el is készítettünk egy videót, amiben az utcán szólítottunk le embereket és kérdeztük őket a témáról. Itt tudod megnézni: https://youtu.be/li6i7MbNBrA 

 [1] Policy Solutions (62—64. oldal)

Leave a Reply 142 megnézve, 1 alkalommal mai nap |