| Mobile | RSS

Szijjártó Péter elmagyarázta a CNN-nek, hogy vádaskodás, miszerint Magyarországon rendszerszintű a korrupció

BELFÖLDKORRUPCIÓSZIJJÁRTÓ PÉTERCNN

Magyarországon korrupció? Ugyan már!

Szerző
P. L.

Publikálva:2023.05.04. 10:59

Szijjártó Péter elmagyarázta a CNN-nek, hogy vádaskodás, miszerint Magyarországon rendszerszintű a korrupció
Forrás:Szijjártó Péter Facebook-oldala

Budapesti különkiadással jelentkezett Richard Quest, a CNN riportere, ennek alkalmával pedig ismét interjút készített Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki elmondta neki, hogy Magyarországon bizony minden rendben van, nincs is rendszerszintű korrupció, a demokrácia tökéletesen működik, csak valakiknek nem tetszik hogy sikeresek, ezért “sértegetnek” minket.

Az interjú elején Quest azt kérdezte, hogy Szijjártó szerint köze van-e az ukránoknak a Kreml elleni támadáshoz, mire a tárcavezető precízen felmondta a szokásos kormányzati szólamokat az eszkaláció veszélyeiről és a békéről. Emellett figyelmeztetett: „Ha a NATO közvetlenül belesodródna ebbe a konfliktusba, az a harmadik világháború kitörésének veszélyét hordozza magában. És ezt egyikünk sem szeretné.”

Rátérve az Európai Unió és az Orbán-kormány viszonyára, a riporter felidézte, hogy bár Brüsszel nagy nyomására elfogadták az igazságügyi reformcsomagot, az Orbán-kormány több szakmai mulasztása miatt ez még nem elég a kohéziós pénzek teljes feloldásához. „Semmi sem elég” – jelentette ki erre Szijjártó Péter.

A magyar demokrácia helyzetére rátérve Richard Quest leszögezte, egy pillanatig sem várja azt, hogy a miniszter beismerje, hogy leépítették azt, de akkor miért van az, hogy ilyen és ehhez hasonló, egybehangzó bírálatok érik az országot. Szijjártó Péter szerint arról van szó, hogy sértegetnek minket, mert 

“itt van egy kormány, amely egyértelműen mainstream-ellenes. Ez egy jobboldali kormány, ez egy kereszténydemokrata kormány, ez egy nagyon hazafias kormány, ez a kormány szembemegy a nemzetközi liberális fősodorral sok fontos kérdésben, és mindeközben ez a kormány sikeres.”

Hozzátette, választást nyerni bonyolult dolog, a Fidesznek meg ez egymás után négyszer sikerült kétharmaddal. Az EBESZ nyilatkozatát pedig politikailag elfogultnak tartja arról, hogy nem egyenlőek a feltételek.

Ezt követően felmerült, hogy Magyarország az Európai Unió legkorruptabb állama a Transparency International szerint. Erre a tárcavezető felsorolta a kormány falrengető gazdasági sikereit: szerinte az országnak világos növekedési pályája van, a gazdaság évről évre növekszik, évről évre megdöntik a beruházási rekordokat, úgy látta, ez rendszerszintű korrupció mellett nem lenne lehetséges.

“Hiszen ha rendszerszintű korrupció van, akkor nincs növekedés, a befektetők nem jönnek, nem hozzák ide a pénzüket. Tehát ez egyértelműen vádaskodás. Kérdezze meg… Ön már régóta itt van. Miért nem kérdezte meg az itteni befektetőket, a Németországból, Franciaországból, az Egyesült Államokból érkező nagyvállalatokat? Ők is tapasztaltak bármi hasonlót? De ők azt mondják, hogy nem! Ezért fektetnek be. Ha itt, Magyarországon rendszerszintű korrupció lenne, akkor nem fektetnének be újra ebbe az országba”

– érvelt.

Bencsik András alighanem legnagyobb bánatára Szijjártó Péter kérdésre azt is rögzítette, a kormány elítéli az ugandai melegellenes törvényt. “Itt, ebben az országban, függetlenül attól, hogy ki kibe szerelmes, függetlenül attól, hogy milyen közösséghez tartozik, itt biztonságban van és védi az alkotmány. És amíg ez a kormány a helyén van, addig senkinek sem kell félnie, senkinek sem kell félnie, tartozzon bármilyen közösséghez, legyen szerelmes bárkibe is” – fogalmazott.

A tárcavezető végezetül arra figyelmeztetett, hogy vannak egyértelmű tendenciák, amelyek elítélik a vallási szervezeteket, és úgy vélik, hogy vallásosnak lenni valamiféle retrográd dolog, a kereszténység pedig a legüldözöttebb vallás lett a Földön, ezért felelősséget éreznek a világ keresztény közösségeiért.

Az interjú végén az is kiderült, hogy Richard Quest amúgy jól érzi magát magyarországi látogatása során, megkóstolta a nokedlit és a gulyást is, ami nagyon ízlett neki.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 121 megnézve, 1 alkalommal mai nap |