| Mobile | RSS

Főtanácsadóként alkalmazta az indiai szélhámost Márki-Zay Péter

Promenad242023. május 05.

Uniós milliárdokat remélt a csalótól, önkormányzati információkat és a városházi dolgozók személyes adatait adta át neki. Persze a több százezres fizetés mellett. Majd megpróbálta mindezt jól eltitkolni. Tatár Zoltán Márki-Zay újabb piszkos ügyéről rántotta le a leplet.

Újabb hajmeresztő és piszkos ügy látott napvilágot a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi városházáról: kiderült, Márki-Zay egy indiai csalót alkalmazott a hivatalban, akitől uniós milliárdok megszerzését remélte. A botrányos történetről Tatár Zoltán korábbi jegyző rántotta le a leplet pénteki posztjában. Tatár a bejegyzésében kitért rá, a városvezető a szóba forgó szélhámosból, dr. M. K. S.-ből még főtanácsadót is csinált 300 ezres havi fizetéssel, de ami ennél is botrányosabb, a városházi dolgozók személyes adatait és az önkormányzat egyéb bizalmas információit is kiadta neki.

Márki-Zay Péter ötéves polgármestersége alatt a városházán vagy a városházának fegyveres rablótól kezdve indiai csalón át a városvezető feleségéig bezárólag sok mindenki dolgozott, a mostani ügy is egészen megdöbbentő. Az meg különösen, hogy a magát az átláthatóság bajnokának hirdető városvezető ez idáig elhallgatta a vásárhelyiek elől. De hiába igyekezett eltitkolni, mert a vásárhelyiek most megtudhatják. A történet rendkívül tanulságos, olvassák végig Tatár Zoltán írását!

Tatár Zoltán korábbi jegyző bejegyzése:

Az indiai szélhámos és a Greenfield-projekt
Újabb adatvédelmi incidenst szeretnék ajánlani Hódmezővásárhely MJV Közgyűlésének megtárgyalásra, ha már a teljességre törekednek.
A Hódpress 2021. november 17-i cikke szerint:
„A mai közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy úgynevezett Greenfield pályázatra nyújtson be jelentkezést a város, amelynek következtében energetikailag és szerkezetileg korszerűsödhetne a Polgármesteri Hivatal, megújulhatna az Andrássy úti homlokzatok többsége, de elektromos buszokból álló flotta is jöhetne a városba. De ezek mellett is vannak még ötletek és vállalások a cél elérése érdekében.
A program mentén direkt az Európai Unióhoz lehetne fordulni támogatási kérelemmel. Ez a program a város jövőbeli nagyívű terveit segítené elő abban, hogy a város teljesíteni tudja a 2020 júniusában vállalt 40%-os csökkentését a káros anyagok kibocsátásának, mondta Szabó János alpolgármester.
6 munkacsomagot terveznek. Ezeknek a része a Városháza energetikai és szerkezeti modernizálása, az Andrássy úti épületek teljes homlokzatának a megújítása, okos város projekt, teljes elektromos közlekedési flottát vennének, megfelelő infrastruktúra és töltőállomások kiépítésével. Zöld területeket, zöld parkolókat újítanának fel és létesítenének. Ezen kívül kiszélesítenék a Hódtermál projektet is.
A beruházás 29,7 millió euró, tehát majdnem 11 milliárd forint (jelenlegi árfolyamon) lenne. 80%-ot előre utalna az Unió, a maradékot fél éven belül. Ez közvetlen uniós pénz lenne tehát, mondta. A támogatás nem egyedileg, Vásárhelyre szabott, hasonló fejlesztési pénzt Porto, Bruges vagy Stockholm is kapott már, mondta Szabó János.
Az előterjesztést a közgyűlés 12 igen szavazattal, egyhangúlag támogatta, hogy a város a pályázatot benyújtsa.”
A fenti döntés egy éves évfordulóján Kis Andrea (akkor még) alpolgármester a Közgyűlés nyílt ülésén kérdezett rá, hogyan áll a Greenfield-projekt. Márki-Zay Péter polgármester ekkor már abban sem volt biztos, hogy Greenfield vagy ELENA volt a pályázat neve. Minden esetre közölte, hogy ilyen pályázat nincs.
Túl szép volt, hogy igaz legyen? Igen, túl szép volt.
Már 2022. január vége óta tudják a Városházán, hogy az egész projekt mögött egy indiai születésű szélhámos, Dr. M. K. S. állt. Ekkor tett ugyanis polgármester úr büntető feljelentést az ügyben. (Kérdés, hogy erre hogy nem emlékezett 2022. november 17-én, és vajon miért nem tájékoztatta erről a Közgyűlést.)
Dr. M. K. S. egy 2021 augusztusában tartott rendezvényen ajánlotta fel a szolgálatait. Egy európai uniós biztossal fennálló munkakapcsolatára hivatkozva közvetlen uniós forrás megszerzését ígérte az önkormányzatnak. A Polgármesteri Kabinet akkori fejlesztési referense és Szabó János akkori alpolgármester konkretizálták a feladatait, majd megbízási szerződéssel alkalmazta őt az önkormányzat 2021. október 1-től, havi 100.000,- Ft díjazásért.
Dr. M. K. S. részvételével munkacsoport alakult a Greenfield-projekt előkészítésére. Ennek során a fejlesztési referens összegyűjtötte az ebben résztvevő köztisztviselők szakmai önéletrajzát, majd átadta ezeket dr. M. K. S-nek. Összegyűjtötték számára az önkormányzat teljes gépjármű-állományára vonatkozó adatokat is.
Dr. M. K. S. 2022. január 4. napjától önkormányzati főtanácsadói beosztásba került, köztisztviselői illetménye havi bruttó 300.000,- Ft volt.
Az önkormányzat munkatársai csupán 2022. január közepén fogtak gyanút, megkeresték a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt, amelynek válaszából kiderült, hogy minden bizonnyal csalás történt. Dr. M. K. S. közszolgálati jogviszonyát 2022. január 24-én megszüntették, ekkor azonban már nem volt elérhető. Az ügyben 2022. február 1-én tett feljelentést Márki-Zay Péter polgármester, csalás gyanúja miatt.
Az ügy további fejleménye volt, hogy Dr. M. K. S. megjelent a 2022. május 1-i városi rendezvényen, ahol – információim szerint – megpróbálta polgármester urat a feljelentés visszavonására rávenni. Kovács Erika (Délmagyarország) újságíró ekkor készítette az ide is mellékelt fényképet. (A személyiségi jogok védelme miatt kitakartam Dr. M. K. S. arcát.)
Számomra mai napig kérdés, hogy Dr. M. K. S. mit szeretett volna a hivatalban: a szerény fizetést kicsalni, vagy információkat szerezni („kémkedni”). A feljelentés további sorsáról, az eljárás állásáról nincs információm. Ugyanígy nem ismert előttem, hogy a számára átadott adatok (szakmai önéletrajzok, önkormányzati gépjárművek adatai) sorsa mi lett.

A következő posztjában ígérete szerint egy takarékszövetkezeti csőd hódmezővásárhelyi szálairól számol be Tatár Zoltán.

Fotó: Délmagyarország

fecsego.eu//

Leave a Reply 68 megnézve, 1 alkalommal mai nap |