| Mobile | RSS

Novák Katalin védeni próbálta a vezérkari főnök történelmi ferdítését, de a lengyel nagykövet bocsánatkérést vár

BELFÖLD

2023. május 12. – 14:16

Körömi Csongor

Twitteren próbálta megmagyarázni Novák Katalin köztársasági elnök Böröndi Gábor frissen kinevezett vezérkari főnök botrányos kijelentését, miszerint a II. világháborút meg lehetett volna előzni, ha még idejében békét köt a nagyvilág a náci Németországgal.

A világháború 1939-es kitörésekor napok alatt sodorta el a lengyel államot előbb a náci, majd a szovjet csapatok támadása. Emiatt érthető, hogy Böröndi kijelentésén felháborodott Lengyelország budapesti nagykövete, Sebastian Kęciek is, aki nyílt levélben kelt ki a botrányos nyilatkozat ellen.

„Ezek a szavak, amelyek hazámat egy globális konfliktus eszkalációjáért és bűnrészességgel való megvádolásaként értelmezhetőek, számunkra a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik, és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről”

– írta nyílt levelében Kęciek.

Bár a nyilatkozatra sem a szittya gondolkodással incselkedő vezérkari főnök, sem a homofób nyilatkozatokkal fellépő Szalay-Bobrovniczky Kristóf vezette honvédelmi minisztérium nem reagált, csütörtökön Novák Katalin egy angol nyelvű Twitter-posztban kelt Böröndi védelmére:

„Magyarország fegyveres erőinek főparancsnokaként és köztársasági elnökeként jól tudom, hogy az új vezérkari főnöknek sok tennivalója van: szembe kell néznie az ukrajnai háború veszélyeivel és a hadsereg modernizálásával. A történelmi vitákat és értelmezéseket jobb, ha a történészekre hagyjuk”

– írta a közösségi oldalon a köztársasági elnök. Érdekes módon a nyilatkozat nem jelent meg magyarul, sőt, Twitteren kívül sehol máshol nem látni a nyomát sem – se Novák Katalin Facebook-oldalán, se a köztársasági elnöki hivatal weboldalán.

A nyilatkozattal pedig a lengyel nagykövet sem elégedett meg:

„Elnökasszony, egy mondat, vagy akár csak egy szó is elegendő lenne”

– írta szintén twitteres válaszában Sebastian Kęciek. A nagykövet ezzel feltehetően arra utalt, hogy örülne, ha Böröndi Gábor vezérkari főnök, a honvédelmi minisztérium, a kormány, a köztársasági elnök vagy bárki a magyar állam oldaláról bocsánatot kérne a Lengyelországot ért sérelemért.

Néhány héttel ezelőtt egy nyílt eseményen Sebastian Kęciek arról beszélt, hogy bár továbbra is szoros a kapcsolat Magyarország és Lengyelország között, az ukrajnai háborúban élesen elvált egymástól a két állami álláspont. Kęciek szerint őszinteségre és nyitottságra van szükség a két ország együttműködésében, és újjá kell építeni a kommunikációs csatornákat mind a két ország közt, mind a visegrádi négyek együttműködésében. Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy a magyar állam részéről erre nincs igazán hajlandóság.

Frissítés: Péntek délután találkozott egymással Sebastian Kęciek és Böröndi Gábor a vezérkari főnök hivatalában. A két fél közös nyilatkozata alapján rendeződött a vita a nagykövet és az altábornagy között.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnakTwitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

fecsego.eu/telex

Leave a Reply 79 megnézve, 2 alkalommal mai nap |