| Mobile | RSS

A diáktüntetésre időzítette bejelentését Pintér Sándor, a pártokkal egyeztetne a tanárok jövőjéről

A Belügyminisztérium tárgyalásra hívó közleményében csördít oda „a baloldali pártoknak”, amelyeket meg is vádolt, hogy ők fűtik az erőszakig fajuló megmozdulásokat.  

Szerző
MTI-Népszava

Publikálva:2023.05.19. 17:18

A diáktüntetésre időzítette bejelentését Pintér Sándor, a pártokkal egyeztetne a tanárok jövőjéről
Fotó:Neményi Márton| Forrás:Népszava

Pintér Sándor belügyminiszter az új pedagóguséletpálya-törvényről szóló egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat szerdára – közölte pénteken a Belügyminisztérium (BM), néhány perccel az újabb diáktüntetés előtt. Az egyeztetésre a Fidesz-KDNP, a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik és a Mi Hazánk frakcióvezetőit, politikusait, szakértőit hívta a tárcavezető, aki arra hivatkozott: „a három hónapja tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően a parlamenti pártokkal is egyeztet a BM”.

A minisztérium állítása szerint az elmúlt hónapokban intenzív szakmai egyeztetést tartott az új pedagóguséletpálya-törvény tervezetéről a szakszervezetekkel, a Nemzeti Pedagóguskarral – amelyet maguk a pedagógusok saját elmondásuk szerint nem fogadnak el képviseleti szervnek –, szakmai és civil szervezetekkel. Sőt azt is hozzátették, hogy „az egyeztetések során több tucat tartalmi kérdésben is befogadták a szakmai javaslatokat”, de vélhetően már nem akarják tovább húzni, mert közölték: az egyeztetések lezárultát követően a kormány benyújtja a parlamentnek a törvényjavaslatot.

A BM-közlemény a státusztörvényként hírhedté vált pedagóguséletpálya-törvényről azt írta, hogy az „megalapozza a pedagógusok további jelentős béremelését is”, amely eddig szerintük azért maradt el – hangsúlyozták –, mert Brüsszel nem fizeti ki a Magyarországnak jogosan járó uniós forrásokat. Addig viszont be kell érniük azzal, hogy a kormány januártól 10 csak százalékos pedagógusbér-emelést tudott megelőlegezni.

Jött a rendőri roham, három részre szakították a tüntető tömeget a Lendvay utcánál – Percről percre

A tüntetők a Kossuth tértől az Oktogonig vonulnak.…

Lépett az MSZP, a szakszervezetek az Alkotmánybíróság elé viszik a polgári engedetlenség ügyét

Az ellenzéki párt szerint Magyarország nem demokrácia és nem…

– A baloldali pártok ahelyett, hogy gyakran erőszakig fajuló tüntetéseket fűtenek, és bevallottan azért dolgoznak, hogy megakadályozzák a pedagógusbér-emelés fedezetét biztosító uniós források kifizetését, hajlandóak a higgadt, konstruktív párbeszédre annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek oktatásának színvonala és megtörténjen a pedagógusok béremelése – csördített oda a belügy az ellenzéknek. Emellett lényegében minden jót ígértek a pedagógusoknak, akik a tárca szerint „további jelentős béremelésre, előmeneteli rendszerük egyszerűsítésére, teljesítményértékelési rendszerre, valamint köznevelési foglalkoztatási jogviszonyra számíthatnak, sőt – emelték ki – emelkedik alapszabadságuk, csökkennek adminisztratív terheik, megszűnik a kötelező minősítés.

Ma is egyeztettek a Belügyminisztériumban, de még a státusztörvény egybeszerkesztett változatát sem kapták meg a pedagógus szakszervezetek

Így azt sem tudják…

Novák Katalint a nyílt napon lepték meg a Sándor-palotánál tiltakozó tanárok, diákok és szülők – Videó

Az oktatásért elmúlt hónapokban egyre hangosabban…

A DK csak a pedagógusok és a diákok szervezeteivel együtt hajlandó tárgyalni

Majd akkor egyeztetünk a kormánnyal az új pedagógus életpályatörvényről, ha az ellenzéki pártok mellett a pedagógus- és diákszervezeteket is meghívja az egyeztetésre – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a DK.  Az ellenzéki párt azonban nem vár Pintér Sándor reagálására, mert szerintük az érintettek meghívása soha nem fog megtörténni, hiszen az Orbán-rendszer előbb fúj le könnygázzal és ver meg békésen tiltakozó diákokat, minthogy megemelje a tanárok vagy bárki más bérét.

fecsego.eu/népszava

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |