| Mobile | RSS

A kormány nem akarja, hogy időközi választások legyenek a 2024-es önkormányzati választások előtt

A kormány nem akarja, hogy időközi választások legyenek a 2024-es önkormányzati választások előtt

2023. május. 18. 07:04 2023. május. 18. 08:33 ITTHON

szerző:hvg.hu

POLITIKA+

A kompenzációs lista állításának is szigorúbb feltételeket szabnak.

Szerdán derült ki, hogy jövőre június 9-én lesznek a következő EP- és így az önkormányzati választások is Magyarországon. Ugyanezen a napon írta meg a Magyar Nemzet, hogy Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott törvénymódosító javaslatot, amely alapján

az önkormányzati választást megelőző egy évben az időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt.

A módosító javaslat szerint a már kiírt választások közül csak azokat tartják meg, ahol a kampány már elkezdődött (ez ott igaz, ahol 50 napnál kevesebb van hátra az időpontig). Jelenleg 15 településen várható valamilyen időközi választás, ezek közül már csak nyolcra kerül sor, ha életbe lép a módosítás.

Ott, ahol május 27-én indulna a kampányidőszak, jó eséllyel már nem lesz időközi választás. Ez érintheti a XII. kerületet is, ahol a Vágó István (DK) halála miatt megüresedett mandátum betöltéséről szavaznának a hegyvidékiek.

Emellett még egy fontos változásról ír a kormányközeli lap: a tízezer főnél nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania annak a pártnak, amelyik kompenzációs listát akar állítani.

Magyar Nemzet szerint a törvénymódosításról jövő kedden szavaz majd a parlament, és a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

fecsego.eu/hvg

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |