| Mobile | RSS

Visszatér Oroszországba a Norvégiába menekült Wagner-parancsnok

Visszatér Oroszországba a Norvégiába menekült Wagner-parancsnok

2023. május. 19. 06:18 VILÁG

szerző:hvg.hu

25VILÁG+

Andrej Medvegyev volt a felettese annak a zsoldosnak, akit korábban pöröllyel végeztek ki azért, mert megadta magát az ukránoknak.

Háború Ukrajnában„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Andrej Medvegyev Wagner-parancsnok (képünkön), aki politikai menedékjogot kért Norvégiában, úgy döntött, hogy visszatér Oroszországba – írja a CNN. A Vlagyimir Oszecskin orosz emberi jogi aktivistának adott interjújában Medvegyev elmondta, hogy felhívta az oslói orosz nagykövetséget, és kérte, hogy engedélyezék a hazatérését.

Medvegyev több interjúban is kifejtette, hogy azért hagyta el Oroszországot és kért menedékjogot Norvégiában, mert szemtanúja volt annak, ahogy a Wagnernél kivégzik a dezertőröket. A CNN-nek elmondta, hogy látta az ukrajnai harctereken uralkodó brutalitást és inkompetenciát is. Medvegyev januárban gyalogosan lépte át az orosz-norvég határt, és politikai menedékjogot kért. A norvégiai tartózkodása azonban nem sikerült teljesen békésre. Áprilisban a 26 éves férfi bűnösnek vallotta magát egy oslói bár előtti verekedésből eredő vádakban, valamint egy légfegyver nyilvános viselése miatt is.

Az orosz zsoldosoparancsnok egy rövid videósorozatban közölte, hogy június 10-én visszavonja menedékkérelmét. Ukrtajnában ő volt a parancsnoka Jevgenyij Nuzsin volt elítéltnek, akit a Wagner kivégeztetett, amiért megadta magát az ukrán csapatoknak. Nuzsin az ukrán hatóságok szerint saját elhatározásából tért vissza Oroszországba. A közösségi médiában később felvételek jelentek meg arról, ahogyan Nuzsint egy pöröllyel végzik ki.

„Összeterelték azokat, akik nem akartak harcolni, és az újonnan érkezők szeme láttára lőtték le őket” – mondta Medvegyev januárban a CNN-nek. „Miután végeztek velük, a lövészárkokban temették el őket, amiket az újoncok ástak ki” – mondta.FACEBOOK

fecsego.eu/hvg

Leave a Reply 70 megnézve, 2 alkalommal mai nap |