< Böngészés > Főoldal / Az Európai Unió birósága, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Közélet, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Románia ellen Lomnici Zoltán

| Mobile | RSS

Kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Románia ellen Lomnici Zoltán

D  YT20220303028

KÉFER ÁDÁM

2023.05.24. 08:24

Index.hu logo

Kövesse az Indexet Facebookon is!Követem!

Idősebb Lomnici Zoltán, aki korábban a Legfelsőbb Bíróság elnöke is volt, levelet írt Ursula von der Leyennek a terrorizmus vádjával Romániában börtönbe került székely férfiak ügye miatt. Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt még 2018-ban ítélték börtönre, majd később idősebb Lomnici Zoltán kitüntette őket, amiért kitiltották őt Romániából.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, csaknem öt évvel ezelőtt, 2018 júliusában a román legfelsőbb bíróság terrorista cselekmény elkövetéséért jogerősen ötévi börtönbüntetésre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A két székelyföldi aktivistát eredetileg azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi elnöke és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke volt akkoriban.

Ezért Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlet, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének kísérlete, Szőcs Zoltánt pedig közösség elleni merényletre való felbujtás, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtás vádjával állították bíróság elé.

Idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke és Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke 2022. május 20-án

VASVÁRI PÁL-DÍJJAL TÜNTETTE KI A KÉT POLITIKAI OKBÓL MEGHURCOLT SZÉKELY FIATALEMBERT, BEKE ISTVÁNT ÉS SZŐCS ZOLTÁNT.

A budapesti székhelyű, anyaországi és erdélyi vezetésű Vasvári Pál Polgári Egyesület közgyűlése még 2019-ben döntött úgy, hogy a rangos elismerést nekik adományozza, de a díjat a börtönben nem vehették át, így csak a kitüntetés fotóját mutathatták meg a két elítéltnek.

Idősebb Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt és az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezet jelenlegi elnöke panasszal élt a kitiltási ügye miatt Ursula von der Leyennél, az Európai Bizottság elnökénél – tudta meg aMagyar Nemzet a volt főbírótól.

Ő azt kérte, hogy az Európai Bizottság indítson kötelezettségszegési eljárást Románia ellen, és hívja fel a szomszédos országot annak a gyakorlatnak a megszüntetésére, amely az Európai Unió alapvető szabadságelvét, a személyek szabad mozgását és több irányelvet is sért.

(Borítókép: Lomnici Zoltán. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

  • fecsego.eu/index
Leave a Reply 44 megnézve, 1 alkalommal mai nap |