< Böngészés > Főoldal / Az Európai Unió birósága, Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Máris tudományos felfedezést tett a mesterséges intelligencia? A tudósok már tesztelik az Abaucint////Huet kënschtlech Intelligenz schonn eng wëssenschaftlech Entdeckung gemaach? Wëssenschaftler testen Abaucin scho

| Mobile | RSS

Máris tudományos felfedezést tett a mesterséges intelligencia? A tudósok már tesztelik az Abaucint////Huet kënschtlech Intelligenz schonn eng wëssenschaftlech Entdeckung gemaach? Wëssenschaftler testen Abaucin scho

Máris tudományos felfedezést tett a mesterséges intelligencia? A tudósok már tesztelik az Abaucint

MTI2023. május 25. 20:10

Új szuperbaktérium-ölő antibiotikumot fedeztek fel a mesterséges intelligencia segítségével.

A mesterséges intelligencia segített leszűkíteni a több ezer potenciális vegyületet arra a maroknyira, amelyet aztán a kutatók a laboratóriumban teszteltek.

AZ EREDMÉNY EGY ERŐS, KÍSÉRLETI ANTIBIOTIKUM, AZ ABAUCIN.

Kanadai és amerikai kutatók szerint a mesterséges intelligencia segítségével jelentősen felgyorsítható az új gyógyszerek felfedezése.

Az antibiotikumok elpusztítják a baktériumokat, azonban az elmúlt évtizedekben a baktériumok egyre ellenállóbbá váltak a már létező gyógyszerekkel szemben. Becslések szerint évente több mint egymillió ember hal meg olyan fertőzésekben, amelyek ellenállnak az antibiotikumos kezelésnek.

A kutatók most az egyik legproblémásabb baktériumfajra, az Acinetobacter baumanniira összpontosítottak, amely sebeket fertőzhet el és tüdőgyulladást okozhat.

EZ EGYIKE ANNAK A HÁROM SZUPERBAKTÉRIUMNAK, AMELYET AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET (WHO) SÚLYOS FENYEGETÉSKÉNT AZONOSÍTOTT.

Az Acinetobacter baumannii több antibiotikumfajtát is képes kivédeni, és problémát jelent a kórházakban és idősotthonokban, ahol a felületeken és az orvosi berendezéseken is megél.

Rendkívüli ellenálló képessége miatt Jonathan Stokes, a McMaster Egyetem munkatársa első számú közellenségként jellemezte a baktériumot.

Ahhoz, hogy új antibiotikumot találjanak, a kutatóknak először be kellett tanítaniuk a mesterséges intelligenciát. Több ezer olyan gyógyszert vettek alapul, amelyeknek ismert volt a pontos kémiai szerkezete, és kézzel tesztelték őket az Acinetobacter baumanniin, hogy lássák, melyik képes lelassítani vagy elpusztítani azt.

Ezeket az információkat aztán betáplálták a mesterséges intelligenciába, hogy az megtanulhassa a problémás baktériumot megtámadó gyógyszerek kémiai jellemzőit. Ezt követően a mesterséges intelligenciának adtak egy listát, melyen 6680 ismeretlen hatékonyságú vegyület állt.

Az MI másfél óra alatt összeállította a szűkített listát

– derült ki a Nature Chemical Biology című szaklap friss számában közzétett tanulmányból.    

A listán szereplő vegyületek közül a kutatók kétszáznegyvenet vizsgáltak meg laboratóriumi körülmények között, és kilenc potenciális antibiotikumot találtak. Ezek egyike volt az abaucin. A következő lépés a gyógyszer laboratóriumi tökéletesítése, majd a klinikai vizsgálatok elvégzése lesz.

Érdekes módon ez a kísérleti antibiotikum nem volt hatással más baktériumfajokra az A. baumanniin kívül, holott sok antibiotikum válogatás nélkül pusztítja a baktériumokat. A kutatók úgy vélik, hogy az abaucin e tulajdonsága megnehezíti a gyógyszerrezisztencia kialakulását, és kevesebb mellékhatással járhat.    

A tudósok azt tervezik, hogy legközelebb a Staphylococcus aureus és a Pseudomonas aeruginosa nevű baktériumokat veszik célba.

A címlapkép illusztráció. A címlapkép forrása: Getty Images

fecsego.eu/portfólió

Huet kënschtlech Intelligenz schonn eng wëssenschaftlech Entdeckung gemaach? Wëssenschaftler testen Abaucin scho

  1. méi 2023 | kommentéieren | Bureau vun der Europäescher Unioun, Profiler/tabloid, Europäesch Unioun De Conseil vun der Europäescher Unioun, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő News, Chefredakter Blog, Öffentlecht Liewen, Kultur, Ungaresch Helsinki Comité, Wëssenschaft / Wirtschaft, White House
    Huet kënschtlech Intelligenz schonn eng wëssenschaftlech Entdeckung gemaach? Wëssenschaftler testen Abaucin scho
    MTI 2023. 25. Mai, 20:10 Uhr

En neit Superbug-killend Antibiotikum gouf mat Hëllef vu kënschtlecher Intelligenz entdeckt.

AI huet gehollef d’Dausende vu potenzielle Verbindungen op eng Handvoll ze reduzéieren, déi d’Fuerscher dunn am Labo getest hunn.

D’RESULTAT ASS E MACHT EXPERIMENTELL ANTIBIOTIK, ABAUCIN.

Kanadeschen an amerikanesche Fuerscher no, kann d’Entdeckung vun neien Drogen mat Hëllef vu kënschtlecher Intelligenz däitlech beschleunegt ginn.

Antibiotike kill Bakterien ëm, awer an de leschte Joerzéngte sinn Bakterien ëmmer méi resistent géint existent Medikamenter ginn. Et gëtt geschat datt méi wéi eng Millioun Leit all Joer stierwen un Infektiounen déi resistent géint Antibiotikebehandlung sinn.

D’Fuerscher hunn sech elo op eng vun de problemateschsten Aarte vu Bakterien konzentréiert, Acinetobacter baumannii, déi Wonnen infizéiere kënnen a Longenentzündung verursaachen.

DAT ASS ENG VUN DEN DRÉI SUPERBAKTERIEN, SIDEN ALS SERIOUS BEROUN VUN DER WORLD HEALTH ORGANISATION (WHO) identifizéiert.

Acinetobacter baumannii kann verschidden Aarte vun Antibiotike widderstoen an ass e Problem an de Spideeler an Altersheemer, wou et op Surfacen a medizinescht Ausrüstung lieft.

Wéinst senger aussergewéinlecher Resistenz beschreift de Jonathan Stokes vun der McMaster University d’Bakterie als den Nummer eent enke Feind.

Fir en neien Antibiotikum ze fannen, hu Fuerscher als éischt kënschtlech Intelligenz missen trainéieren. Si hunn Dausende vun Drogen geholl, deenen hir genee chemesch Strukture bekannt waren an hunn se handgetest géint Acinetobacter baumannii fir ze kucken, wat et kéint verlangsamen oder ëmbréngen.

Dës Informatioun gouf dunn an d’kënschtlech Intelligenz gefüttert, fir datt se d’chemesch Charakteristike vun Drogen léiere konnt, déi problematesch Bakterien attackéieren. D’kënschtlech Intelligenz krut dunn eng Lëscht vu 6.680 Verbindunge vun onbekannter Effizienz.

MI huet d’Shortlist an enger Stonn an eng hallef zesummegestallt

  • opgedeckt vun enger Etude publizéiert an der leschter Ausgab vun der Zäitschrëft Nature Chemical Biology.

Vun de Verbindungen op der Lëscht hunn d’Fuerscher zweehonnert a véierzeg an Laborbedéngungen getest an néng potenziell Antibiotike fonnt. Ee vun dësen war abaucin. De nächste Schrëtt ass d’Drogen am Labo ze perfektionéieren, gefollegt vu klineschen Studien.

Interessanterweis huet dësen experimentellen Antibiotikum keen Effekt op aner Bakterien wéi A. baumannii, obwuel vill Antibiotike Bakterien onënnerbrach ëmbréngen. D’Fuerscher gleewen datt dës Eegeschafte vum Abaucin et méi schwéier mécht fir Drogenresistenz z’entwéckelen a manner Nebenwirkungen hunn.

D’Wëssenschaftler plangen nächst Bakterien mam Numm Staphylococcus aureus a Pseudomonas aeruginosa ze zielen.

De Cover Bild ass eng Illustratioun. Cover Bild Quell: Getty Biller

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 50 megnézve, 1 alkalommal mai nap |