| Mobile | RSS

Románia az Európai Bizottsághoz fordul egy Magyarországot is érintő ügyben

Románia az Európai Bizottsághoz fordul egy Magyarországot is érintő ügyben

Portfolio2023. június 02. 14:30

Románia arra kérte az Európai Bizottságot, hogy 2023 végéig hosszabbítsa meg az ukrán gabonafélék és olajos magvak behozatalának korlátozását a kelet-európai ország számára – adta hírül a Reuters a román mezőgazdasági miniszter közlése alapján.

A Reuters cikkében emlékeztet, hogy május elején az Európai Unió június 5-ig korlátozta az ukrán búza, kukorica, repcemag és napraforgómag behozatalát Bulgáriába, Magyarországra, Lengyelországba, Romániába és Szlovákiába.

Ennek oka, hogy az orosz invázió miatt Ukrajna saját fekete-tengeri kikötőihez való hozzáférése blokkolva, majd korlátozva lett, amely miatt alternatív szállítási útvonalakat kellett találnia a szomszédos államokon keresztül.

Ennek következtében több millió tonna, az Európai Unióban termeltnél olcsóbb gabona kötött ki Közép- és Kelet-Európában, amely nehéz helyzetbe hozta a hazai gazdákat.

Határozottan kértük a június 5-én lejáró szabály meghosszabbítását

– fogalmazott Petre Daea, Románia mezőgazdasági minisztere.

A Reuters azt is megjegyzi, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel folytatott megbeszélésén az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó exportkorlátozások feltétel nélküli feloldását kérte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2023. 06. 02.

Ukrajna állítja: Oroszország felrúgta a legfontosabb háborús megállapodást

2023. 06. 01.

Új életet lehelne a kritikus megállapodásba az ENSZ

2023. 05. 31.

A folyamatos orosz fenyegetés miatt régi terveket kezdett leporolni Kijev

Címlapkép forrása: Getty Images

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |