< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Megfejtette az amerikai hírszerzés, kik állhatnak az Oroszországot sorozatban érő dróntámadások mögött

| Mobile | RSS

Megfejtette az amerikai hírszerzés, kik állhatnak az Oroszországot sorozatban érő dróntámadások mögött

Megfejtette az amerikai hírszerzés, kik állhatnak az Oroszországot sorozatban érő dróntámadások mögött

Portfolio2023. június 05. 17:22A 

CNN amerikai hírszerzési források alapján arról ír, hogy Ukrajna ügynökök és szimpatizánsok hálózatát tartja fönt Oroszországon belül, akik orosz célpontok ellen követnek el szabotázsokat. Az utóbbi időben drónokkal is ellátja őket, hogy ezekkel támadásokat hajthassanak végre.

Ilyen belülről intézett dróntámadás lehetett az, amely május 3-án a Kremlt célozta meg.

Amerikai tisztviselők úgy vélik, Ukrajna ukrán gyártmányú drónokkal látja el ezeket a szabotázscsoportokat. Arra nincs bizonyíték, hogy amerikai gyártmányú drónokat használtak volna.

Források szerint Ukrajna jól bejáratott csempészútvonalakat hozott létre, amelyeken át a drónokat vagy azok alkatrészeit Oroszországba juttatják, ahol aztán összeszerelik őket.

Azt pontosan nem tudni, kiknek a birtokában vannak a drónok, de valószínűleg ukrán hírszerzési elemek az érintettek között vannak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csak a kereteket szabta meg a szabotázsakciókhoz, nem kell minden egyes művelethez az ő jóváhagyása – vélik amerikai hírszerzők.

Bár Oroszországon belüli dróntámadásokról már hónapok óta érkeznek hírek, a Kreml elleni támadás óta egyre több ehhez hasonló történt. Az egyik hírszerzési forrás szerint az ukránok most juthattak el több hónapos erőfeszítéseik csúcsára.

A CNN arról is írt, hogy

BÁR VEZETŐ AMERIKAI TISZTVISELŐK NYILVÁNOSAN ELÍTÉLIK AZ OROSZORSZÁGON BELÜLI AKCIÓKAT, A LAPNAK NYILATKOZVA AMERIKAI ÉS MÁS NYUGATI FORRÁSOK EZEKET EGY OKOS KATONAI STRATÉGIA RÉSZÉNEK TARTJÁK,

melynek célja, hogy az orosz erőforrásokat a saját terület védelmére összpontosítsa, miközben Ukrajna az ellentámadásra készül.

Ukrán tisztviselők magánbeszélgetésekben azt mondták, folytatni fogják a dróntámadásokat orosz területen belül.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2023. 06. 02.

Hírszerzési jelentés: súlyos dilemma elé állítják az orosz hadvezetést a határ menti területeket ért támadások

Címlapkép: Getty Images

fecsego.eu/portfólió

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |