| Mobile | RSS

Hatalmas a felháborodás az egész világban, Amerika kazettás bombákat ad Ukrajnának – Háborús híreink pénteken

Hatalmas a felháborodás az egész világban, Amerika kazettás bombákat ad Ukrajnának – Háborús híreink pénteken

Portfolio2023. július 07. 21:25

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint nagyon megosztotta az orosz lakosságot a Wagner-lázadás, a polgárháború szélén áll az ország. Romániában alakít ki a NATO regionális F–16-os kiképzőközpontot, ahol az amerikai gyártmányú harci repülőgépek használatára készítik fel a szövetséges és partnerországok pilótáit, Ukrajnát is beleértve. Közben péntek estére kiderült hivatalosan is: az Egyesült Államok kazettás bombákat szállít Ukrajnának. Cikkünk folyamatosan frissül.2023. július 07. 21:25

Hivatalos: brutális fegyvert kapnak az ukránok Amerikától

Egy biztonsági segélycsomag részeként széles körben tiltott kazettás bombákat küld Ukrajnának az USA, ami Ukrajna szerint “rendkívüli pszichológiai hatással” lesz a megszálló orosz erőkre.Tovább a cikkhez2023. július 07. 20:55

Szlovák elnök: Ukrajnának világos jövőképet kell kapnia NATO-tagságát illetően

Reményét fejezte ki Zuzana Caputová szlovák államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel pénteken Pozsonyban folytatott megbeszélése után, hogy a jövő heti NATO-csúcstalálkozón a szövetség tagállamai határozottabb álláspontot fogalmaznak meg Ukrajna csatlakozási kérelmével kapcsolatban.

Zelenszkij a litván fővárosban július 11-én kezdődő kétnapos NATO-csúcs előtt, az észak-atlanti szövetség több tagállamát érintő körútja harmadik állomására érkezett Pozsonyba, hogy markánsabb támogatást nyerjen Ukrajna csatlakozási törekvéséhez.    

“Remélem és hiszem, hogy a NATO-csúcson jövőképet fogunk adni Ukrajnának leendő tagságával kapcsolatban, természetesen a feltételek teljesülése esetén, köztük a legfontosabbal, ami a háború, a katonai agresszió lezárása Ukrajnában” – mondta Caputová az ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.    

A szlovák államfő kijelentette: nem az a kérdés, hogy Ukrajna csatlakozhat-e a védelmi szövetséghez, hanem az, hogy mikor.Hasonlóképpen utalt Ukrajna európai uniós csatlakozására is. Emellett bejelentett egy, a két ország közötti, a lőszergyártást és egy új típusú tarack kifejlesztését érintő együttműködést is.   

Zelenszkij újságíróknak elismerte, hogy amíg országa háborúban áll, valószínűtlen Ukrajna felvétele a NATO-ba, de a tagsággal kapcsolatban a korábbinál egyértelműbb ütemterv felvázolását sürgette a szövetségtől. Az ukrán elnök megköszönte Szlovákiának a háború kezdete óta Ukrajna iránt tanúsított szolidaritását és segítségét.    

A pénteki államfői találkozó idején tartott sajtótájékoztatóján Robert Fico volt miniszterelnök, a pozsonyi törvényhozás jelenleg legerősebb ellenzéki pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetője úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna NATO-tagsága ellentétes lenne Szlovákia nemzeti érdekeivel. Fico szerint Ukrajnának keletről és nyugatról is biztonsági garanciákat kell kapnia, valamint független és szuverén országként ütközőállam szerepét kellene betöltenie a NATO és Oroszország között. (MTI)2023. július 07. 20:03

Magyarország részben ejtheti a Gazpromot, idén is rengeteg földgázt küld Szerbiának

Szerbia 588 millió köbméter földgázt kötött le a következő télre a saját területén és Magyarországon található tárolók lefoglalásával – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök a Karl Nehammer osztrák kancellárral és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Bécsben folytatott megbeszélés után. Magyarország viszont Görögországon is LNG-t vásárolhat, ejtve ezzel a teljes orosz függőséget.Tovább a cikkhez2023. július 07. 19:20

Több ezer ukrán hadifoglyot szabadítottak fel

Július 7-ig Ukrajna összesen 2576 embert, köztük 144 civilt juttatott haza sikeresen 47 cserén keresztül az orosz hadifogságból.Tovább a cikkhez2023. július 07. 18:53

Kazettás bombák Ukrajnának: a NATO is megszólalt

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár megérti az Egyesült Államok szándékát, hogy a jelenleg is tartó háború közepette Ukrajnát kazettás bombákkal fegyverezzék fel Oroszország ellen. Szerinte Ukrajna csak védelmi céllal használja azokat. Az USA lehetséges lépése vegyes nemzetközi reakciókat váltott ki, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala elítélte a tervet, mivel a kazettás bombákról szóló nemzetközi egyezmény célja az ilyen fegyverek betiltása. Azonban sem az USA, sem Oroszország, sem Ukrajna nem írta alá ezt az egyezményt.Tovább a cikkhez2023. július 07. 18:19

Levelet írt a litván, a lett és a lengyel elnök

A litván, a lett és a lengyel elnök pénteken a NATO-nak küldött közös levelében aggodalmát fejezte ki a Fehéroroszországban kialakult helyzet miatt.

Mint írták: Fehéroroszország és Oroszország együttműködése veszélyezteti a régió és az egész euroatlanti térség biztonságát.

Gitanas Nauseda litván, Egils Levits lett és Andrzej Duda lengyel elnök a jövő heti vilniusi NATO-csúcs előtt szólította fel a tagországokat “szolidaritásra és egységre” a helyzetből adódó fenyegetések elhárítására.

A három elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy fehérorosz területeket és erőforrásokat használ fel az Ukrajna elleni “törvénytelen és szörnyű háborújában”. Mint írták, a két ország között szoros a katonai együttműködés. Ennek legutóbbi példája – amit csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is megerősített -, hogy Moszkva már taktikai atomfegyvereket is állomásoztat Fehéroroszországban.

A levélben annak veszélyeire is felhívták a figyelmet, hogy a meghiúsult lázadás után a Wagner-zsoldosokat és vezetőjüket, Jevgenyij Prigozsint is Fehéroroszország fogadja be. A három elnök szerint ez veszélyezteti a fehérorosz politikai stabilitást, ami miatt a minkszi vezetés elveszítheti a hagyományos és nukleáris fegyverek feletti ellenőrzést.    

Az államfők szerint a Wagner-csoport érkezése arra ösztönözheti a fehérorosz vezetést, hogy Európai Unió külső határaihoz még több harmadik országból érkező migránst szállítson szervezett formában, és ezzel gyakoroljon nyomást a Nyugatra. (MTI)

fecsego.eu//

Leave a Reply 65 megnézve, 1 alkalommal mai nap |