| Mobile | RSS

Nagy István: Hatmilliót kap, aki megműveli a kertjét és 5 évig fenntartja

Nagy István: Hatmilliót kap, aki megműveli a kertjét és 5 évig fenntartja

Nagy István: Hatmilliót kap, aki megműveli a kertjét és 5 évig fenntartja

A magyar kormánynál középpontban van a vidéki életforma, a hagyományok megőrzése – mondta az agrárminiszter szombaton Pécsen

.Napi.hu, 2023. július 8. szombat, 17:30Fotó: Index / Szollár Zsófi

Nagy István a Búza téren tartott termelői és kézműves vásáron mondott köszöntőjében aláhúzta: a hagyományos életformákra lehet építeni.

Ma a piac sokkal inkább agóra, közösségi tér, ez a plusz adja az értékét, találkozhat a termelő és a vásárló, lehet bizalmat építeni – mondta az agrártárca vezetője. Hozzátette: az önkormányzatok százmillió forint támogatásért pályázhatnak piacfejlesztésre azért, hogy a piac valóban modern agóra legyen, hogy a termék és a kultúra együtt lehessen.

Azoknak a kistermelőknek, akik hajlandóak megművelni a kertjüket, és ezt 5 évig fenntartják, 5,5-6 millió forintot tudunk adni

Beszélt arról, hogy 10-15 éve senki nem gondolta, hogy a magyar tanyának, a magyar falunak van jövője. Ma a tanyán élők 65 százaléka nem ott született, hanem újonnan költözött oda. Ők azok, akik forradalmasították a magyar gasztronómiát, nekik köszönhetjük a kézműves termékeket, újra divatba hozták a gyümölcsfeldolgozást, megjelentek a tájfajták – fogalmazott.

Divatot kell csinálni a piacból, amelynek nagy szerepe van az élelmezésbiztonságban is; az itt eladott terméknek sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a távoli országokból érkező árunak – mutatott rá a miniszter.

Hozzáfűzte: a piac megtartó erő a nagyon gyorsan identitását vesztő világban, a vásárló olyan minőséget, frissességet, sokszínűséget kap a piacokon, amit a konzumkultúrában nem kaphat meg.

fecsego.eu//

Leave a Reply 69 megnézve, 1 alkalommal mai nap |