| Mobile | RSS

A szivárványos spanyol liberálisok Orbán Magyarországával “rémisztgetik” a szavazókat

PESTISRÁCOK.HU2023-07-23

Úgy tűnik, hogy a nemzetközi LMBTQ-közösség nem szimpatizál a magyar politikával.

A spanyol demokrácia 47 éves történetében 16. alkalommal rendeznek parlamenti választást, amelyen 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról döntenek. A közvélemény-kutatások többsége a konzervatív Néppárt (PP) győzelmét jelezte előre és második helyre várja a jelenleg koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE). A harmadik és a negyedik hely sorsa a magát a PP-től jobbra helyező VOX párt és az újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő Sumar nevű formáció között dőlhet el. A spanyol LMBTQ-közösség tagjai úgy buzdítják szavazásra társaikat, hogy gyakorlatilag “Orbán Viktor Magyarországával” riogatják egymást – jelentsen ez bármit is.

Mindenki szavazzon, hogy holnap ne Meloni Olaszországgal vagy Orbán Magyarországával ébredjünk. A meghódított jogokért és a még eljövendő jogokért, örömmel és felelősséggel. A mi demokráciánkért”

– írja egy spanyol felhasználó Twitteren.

Todas a votar para que mañana no nos despertemos con la Italia de Meloni o la Hungría de Orban.

Por los derechos conquistados y los que están por llegar, con alegría y responsabilidad. Por nuestra democracia. 🩷

🗳️ Yo ya lo he hecho. #Esporti#EleccionesGenerales #Sumar23J pic.twitter.com/2Zk5ttnDfX

— Carla E. Valero (@CarlaEValero00) July 23, 2023

A vasárnapi voksoláson a szavazóhelyiségek reggel kilenctől este nyolc óráig tartanak nyitva, a Kanári-szigeteken az időeltolódás miatt egy órával később kezdődik és ér véget a szavazás. A választók mintegy 22 ezer helyszínen adhatják le voksaikat az ország több mint nyolcezer településén.

A felmérések eredményei alapján a közvélemény-kutatók úgy értékelték, hogy várhatóan egy párt sem jut önálló kormányzóképes többséghez a választásokon. A jobboldali tömb két nagy pártja viszont nagyobb eséllyel lehet képes együttműködéssel többségi kormányt alakítani.

JÓVAL TÖBBEN SZAVAZTAK MÁR MA A SPANYOLOKNÁL, MINT 4 ÉVVEL EZELŐTT

A négy évvel ezelőtti 37,9%-kal szemben a mai spanyol parlamenti választáson már a jogosultak 40,4%-a szavazott délután 2 óráig, és a spanyol miniszterelnök a rekordmértékű választási részvételre buzdított – írja a Portfolio.

A kora délutáni részvételi arányról szóló adatot Francesc Vallés kommunikációs államtitkár közölte vasárnap Madridban. A 40,4%-os arány azt jelenti, hogy már több mint 14 millióan adták le voksaikat az előrehozott parlamenti választásokon. Fontos, hogy ebbe a 40,4%-os arányba nem számít be az a több mint 2,4 millió, péntekig leadott levélszavazat, amelyet a szavazóhelyiségek zárását követően kevernek a nap folyamán leadott voksokhoz a szavazókörökben.

Az egyetlen, amit kérhetek, az az eddigi legnagyobb részvételi arány, a legnagyobb mozgósítás, mert ezzel elérjük, hogy a kormány erős legyen, hogy Spanyolország haladni tudjon a következő négy évben”

– jelentette ki Pedro Sánchez miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára, aki a pártvezetők közül elsőként adta le szavazatát.

A másodikként voksoló Santiago Abascal, a VOX párt elnöke is tömeges részvételre buzdított a sajtónak nyilatkozva és reményét fejezte ki, hogy “a szavazás eredménye lehetővé teszi, hogy Spanyolországban irányváltás történjen”.

Minden eredmény, amelyet a VOX elér e körülmények között, hősies eredmény lesz”

– mondta, megjegyezve, hogy pártjának ellenszélben kellett kampányolnia, és sajnálatosnak nevezte a média és a többi politikus befolyásolási kísérleteit, a párt diskurzusának “kiforgatását” és “démonizálását”.

Alberto Núnez Feijóo, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Népárt (PP) elnöke szavazata leadása után tett nyilatkozatában elmondta: bízik abban, hogy este, amikor már kezdenek világossá válni az eredmények, Spanyolország új korszakot nyithat.

Nyilvánvalóan sok forog kockán. Hogy milyen országmodellt szeretnénk, hogy egy szilárd és erős kormányunk legyen”

– fogalmazott.

VARGA JUDIT IS ÜZENT A SPANYOL VÁLASZTÓKNAK

Sok sikert kívánok barátomnak Santiago Abascalnak és a VOX pártnak a mai szavazáshoz! Hajrá, szuverének!

– írja Varga Judit a Twitteren.

🇭🇺🤝🇪🇸Spain goes to polls! I wish my friend @Santi_ABASCAL & @vox_es good luck at today’s vote! Go, sovereignists! pic.twitter.com/KXLlx9RYvZ

— Judit Varga (@JuditVarga_EU) July 23, 2023

(Kiemelt kép: Hatlaczki Balázs-PS)

fecsego.eu//

Leave a Reply 69 megnézve, 1 alkalommal mai nap |