| Mobile | RSS

Dél felől újabb heves zivatarok érkeznek, narancs riasztást adtak ki

D  MI20230805003
Kéfer Ádám

KÉFER ÁDÁM

2023.08.05. 15:16Figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Magyarország területére vasárnap éjfélig, emellett másodfokú riasztás is érvényben van több járásban.

Előreláthatóan vasárnap reggelig a Dunántúl nagyobb részén nyugat felől lassan stabilizálódik a légkör, ezért ezen időszak alatt Nyugat-Magyarországon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra.

A Duna vonalában, illetve attól keletre azonban szombat délutántól ismét egyre nagyobb számban alakulnak ki – délről észak, északkelet felé haladó – zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek.

Kiterjedt zivatartevékenység valószínű újra, amely az éjszaka folyamán várhatóan fokozatosan átterjed az északkeleti tájakra is. A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 kilométer/óra), jégeső és felhőszakadás kísérheti – közölte a met.hu.

A HEVES ZIVATAROK KÖRNYEZETÉBEN KÁROKOZÓ SZÉLROHAM (90-110 KILOMÉTER/ÓRA NAGYOBB) ÉS NAGYOBB MÉRETŰ JÉG IS ELŐFORDULHAT.

Komolyabb felhőszakadás, illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a délutáni, valamint az éjszakai órákban.

Erre a legnagyobb esély a középső tájakon, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik. Lehetnek olyan területek, ahol a havi országos átlagos csapadékmennyiségnél is több hullhat 24 óra alatt.

Piros fokozatú riasztásra is számíthatunk

Szombaton elsősorban a nap második felében ismét van esély a legmagasabb szintű, piros fokozatnak megfelelő zivatarok előfordulására. Ez a legfrissebb számítások alapján a Dél-Alföldön és a középső vidékeken valószínű.

wata20230805 1237+ts.png

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Vasárnap reggel, délelőtt a kiterjedtebb zivatartevékenység súlypontja egyre inkább az északkeleti területekre tevődik át, főként Borsodban, Szabolcsban még előfordulhat akár hevesebb zivatar is erősen viharos széllökések (90 kilométer/óránál is nagyobb), felhőszakadás ( 25-40 millimétert is meghaladó) kíséretében, esetleg jégeső is lehet. 

A Nyugat-Dunántúlon zivatartól függetlenül ma és holnap is összegyűlhet tartós esőből lokálisan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség.

Hatalmas pusztítást okozott a vihar

A  pénteki vihar  miatt 182 beavatkozásra volt szükség. Péntek reggel Vas vármegyét és Budapestet, délután pedig Hajdú-Bihar vármegyét érintette leginkább a vihar. Vas vármegyében Jákon, Szakonyfaluban és Szentgotthárdon homokzsákokkal kellett védekezni a villámárvizek ellen.KAPCSOLÓDÓ

Teljes erővel lecsapott a vihar újabb hulláma az országra

Teljes erővel lecsapott a vihar újabb hulláma az országra

A felhőszakadással érkező ítéletidő több helyen is jelentős károkat okozott, a tűzoltók folyamatosan dolgoznak.

Az internetet pedig ellepték a pusztító viharról készült videók, történetek. Volt, aki egyenesen azt állította, hogy a tegnapihoz hasonló viharral még nem találkozott sohasem a budapesti XVIII. kerületben. A viharról készült egy videó is, amelynek elején egy hatalmas villanás látható, amit a felvétel készítője nem tudott hová tenni, így a Facebook-felhasználókhoz fordult segítségért.

De a X. kerületben is óriási villámok világították be az eget az éjjeli viharban. Az esetről felvétel is készült. A közösségi oldalakon azt is írták, hogy Zuglóban is hasonló jelenségeket tapasztaltak.

A IX. kerületben a Bakáts tér környékén pedig videófelvételek készültek arról, ahogyan már a vízelvezető is okádja magából a vizet egy társasház belsőudvarára a felhőszakadás miatt.

A délutáni órákban állhat helyre a MÁV menetrendje

A menetrendszerű vonatközlekedés a szombat délutáni órákban állhat helyre Budapest-Miskolc, illetve az egri vonalon, ahol a vihar miatt korábban 60-180 perces késések is előfordultak – közölte a Mávinform az MTI-vel.

A közlemény szerint a Budapest-Miskolc vonalon már csökkennek a késések, és az InterCity, valamint az InterRégió vonatokat is minél előbb szeretnék visszahelyezni a menetrendbe.     

A gödöllői S80-as vonatok elindulnak a Keleti pályaudvarról, illetve Gödöllőről is újraindulnak fokozatosan az S80-as vonatok.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép:  Víz borít egy utcát a főváros teljes területét érintő éjszakai vihar után a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)

fecsego.eu//index

Leave a Reply 63 megnézve, 1 alkalommal mai nap |