| Mobile | RSS

Faji alapú toborzásba kezdett a BBC, diszkriminálják a fehér embereket

JURÁK KATA2023-07-17

BBC diszkriminációs vitát robbantott ki, miután csak etnikai kisebbségekhez tartozó személyek jelentkezhetnek az általuk meghirdetett gyakornoki állásra. A pozíció ugyanis „csak fekete, ázsiai és etnikailag különböző jelöltek számára nyitott”, az ideális jelölt tehát nem rendelkezik fehér faji örökséggel…

Alig két hónapja írtunk arról, hogy faji alapú toborzásba kezdtek Londonban – most a BBC állt elő egy olyan programmal, ami szerintük segíti az esélyegyenlőséget. A műsorszolgáltató egyéves, 17 810 font díjazású gyártásvezetői gyakornoki pályázatot hirdet Glasgowban, de az állás „csak fekete, ázsiai és etnikailag különböző jelöltek számára nyitott” – minderről a Daily Mail számolt be részletesen.

A lap azt írja, hogy a 2010. évi egyenlőségi törvény értelmében a pozitív diszkrimináció törvénytelen, de a „pozitív fellépés” megengedett a gyakornoki és gyakornoki szerepkörök esetében azokon a területeken, ahol alulreprezentáltnak számítanak. A hirdetést a Creative Access osztotta meg a neten, akik kifejezetten az „alulreprezentált” etnikai hátterű emberek elhelyezésében vállal oroszlánrészt a brit munkaerőpiacon. Az, akinek sikerül megszereznie a gyakornoki pozíciót, olyan népszerű BBC-műsorok elkészítésén dolgozhat, mint a Springwatch, a The One Show és a The Truth About sorozat – számol be a Daily Mail cikke a részletekről. Hozzáteszik: a  Creative Access hirdetése alapján az a jelölt esélyes, aki a televíziózásban szeretne karriert építeni és persze élénken érdeklődik a BBC Studio iránt.

A vállalat bristoli székhelyű természettudományi osztályán a közelmúltban egy kutatói gyakornokpozíciót is meghirdettek, de csak az etnikai kisebbségi hátterű jelöltek pályázhattak arra. Ez persze ismerős lehet, hiszen ahogyan arról a PestiSrácok elsőként beszámolt a hazai sajtóban, a Transport for London (TFL) – a londoni közlekedésszervező hivatal – is megtiltotta, hogy fehér emberek jelentkezzenek szakmai gyakorlatra. A szervezet – amelynek elnöke Sadiq Khan londoni polgármester – már csak etnikai kisebbségekhez tartozók jelentkezését fogadja el. A honlapjukon található felhívás szövegében az áll, hogy a Stuart Ross kommunikációs gyakorlatra jelentkezéshez „fekete, ázsiai és kisebbségi etnikai hátterűnek kell lennie, aki valamilyen afrikai, afro-karibi, ázsiai vagy más, nem fehér örökséggel rendelkezik”. A Stuart Ross gyakorlati program ezzel nem kicsit valósítja meg a fehér emberekkel szembeni rasszizmust, azonban a diszkrimináció mégsem most kezdődött, hanem évekkel ezelőtt.

Tegnap este a BBC nem hozta nyilvánosságra, valójában mennyi képzést hirdettek meg hasonló feltételekkel, de a szóvivő azt hangsúlyozta:

A BBC egy barátságos, befogadó szervezet, amely elkötelezett a közönség megtartásában és a sokszínűség biztosításában.

A BBC korábban arról beszélt, hogy „büszkén” segíti az alulreprezentált csoportokhoz tartozó embereket abban, hogy ismert médiaszakemberré váljanak. Hozzátették: bár komoly siker, hogy hatszázalékos bérnövekedést valósítottak meg az elmúlt négy évben, azonban a legmagasabb fizetéssel rendelkezők közül még mindig csupán 18 százalék fekete vagy etnikai kisebbséghez tartozó munkavállaló. Tim Davie, a BBC főigazgatója szerint a legjobban fizetett sztárok sokszínűségének hiánya azt jelenti, hogy a műsorszolgáltatónak „több tennivalója van” a kérdésben. Szavai szerint

néhány nagy fejlesztést hajtottunk végre, de tovább akarunk és tovább kell mennünk. Ez a terv biztosítja, hogy egy modern, progresszív, barátságos szervezet legyünk.

Az intézkedés elég nagy port kavart – Joe Ventre, a TaxPayers’ Alliance digitális kampánymenedzsere ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

a BBC főnökeinek nem kellene az adófizetők pénzéből támogatniuk a faji alapú toborzást.

Az Adófizetők Szövetsége sem hagyta szó nélkül a BBC programját, közleményükben azt írták: a BBC licencdíja tisztességtelen azokkal az emberekkel szemben, akik már adófizetők. A Creative Access egyelőre nem válaszolt a sajtómegkeresésekre.

Mint arról korábban részletesen írtunk: a BBC 2021-ben már okozott kisebb botrányt azzal, hogy megtiltotta a fehér britek számára a jelentkezést az egyik médiagyakornoki pozícióra. Az Egyesült Királyságban a fehér jelöltek kizárása mégsem számít rasszistának, sőt, még diszkriminatívnak sem, mivel azt a jelenleg is hatályos, 2010-es törvény az egyenlőségről lehetővé teszi a vállalatok számára…

Forrás: Daily Mail; Fotó: BBCFacebook hozzászólás

fecsego.eu//

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |