| Mobile | RSS

Von der Leyen 400 millió eurónyi támogatást jelentett be – de nem Magyarország kapja

A heves esőzések okozta áradások akár 500 millió eurós kárt is okozhattak.4 órája | Szerző: VG/MTI

Szlovénia idén 100 millió, jövőre pedig 300 millió eurót kap az Európai Unió Szolidaritási Alapjából a közelmúltbeli áradások következményeinek kezelésére – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Ljubljanában. Kiemelte: Robert Golob szlovén miniszterelnökkel három részből álló, egy azonnali, valamint egy közép- és egy hosszú távú szükségletekre szánt pénzeszközcsomagról tárgyalt.

NAZARJE, SLOVENIA - AUGUST 8: A general view of damaged bridge due to a flood after 3 days of rain in Nazarje town of Savinja Statistical Region, Slovenia on August 8, 2023. Officials stated that it will take time to repair the damage. Samir Jordamovic / Anadolu Agency (Photo by Samir Jordamovic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A háromnapos esőzés utáni árvíz miatt megrongálódott híd a szlovéniai Nazarje városában 2023. augusztus 8-án. A tisztviselők szerint a károk helyreállítása időbe telik.  
Fotó: Samir Jordamovic / AFP

Sok beruházásra lesz szükség az ország helyreállításához

– mondta von der Leyen, az árvíz által leginkább sújtott területeken tett látogatása után. Szlovéniának fel kell mérnie a károkat, és kérelmet kell benyújtania a Szolidaritási Alaphoz – tette hozzá. Úgy vélte: az idő kulcsfontosságú a további finanszírozások megszerzéséhez is a Helyreállítási Alapból, amelyben 2,7 milliárd eurós hitel áll Szlovénia rendelkezésére. 

Ami a kohéziós alapokat illeti, Von der Leyen megjegyezte: a Szlovénia a rendelkezésére álló 3,3 milliárd euró egy részét már konkrét projektekre fordították, de meggyőződésének adott hangot, hogy ezek közül sok projekt már nem létezik. Elmondta, hogy a bizottság maximális rugalmasságot fog tanúsítani.

Golob hasonlóképpen rugalmasságot sürgetett a kohéziós alapok átprogramozásában. Bejelentette továbbá, hogy a kormány uniós és hazai hozzájárulásokból külön alapot hoz létre, amely az újjáépítésre szánt pénzeket kezeli majd. Az első hozzájárulás, 300 millió euró, a szlovén költségvetésből származik majd – mondta.

Szlovéniát története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. Az ország területének két harmadát érintő áradások akár 500 millió euró kárt is okozhattak. A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van. A szlovén kormány vasárnap jelentette be, hogy Ljubljana segítségért folyamodik az EU és a NATO mechanizmusain keresztül. 

fecsego.eu/vG

Leave a Reply 108 megnézve, 1 alkalommal mai nap |