< Böngészés > Főoldal / dr.Benyik atya blogja, Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Kedves Oláh István László! Belső utam – Isten veled Péter atya!

| Mobile | RSS

Kedves Oláh István László! Belső utam – Isten veled Péter atya!

BELSŐ UTAM
LÉLEKEMELŐ ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÓ EMAIL-SOROZAT GONDOLATOKKAL, PÉLDÁKKAL, MÓDSZEREKKEL A LAUDETUR KÖZÖSSÉGTŐL
 Kedves Oláh István László! 
Az utóbbi két hétben számomra két jelentős esemény is történt. Ezekre szeretnék reflektálni ebben a levélben
.Mikor tud az élet növekedni bennem?
Augusztus 6-án elhunyt Mustó Péter SJ atya. Személyesen is ismertem. Fiatal koromban lelkivezetőm is volt. Több alkalommal beszélgettem vele és a gondolatait megosztottuk akkor olvasóinkkal is.
Péter atyától származik az a gondolat is, hogy az élet növekedni akar bennünk és erre figyeljünk.
A hétköznapi életben miként tudjuk elérni, hogy arra figyeljünk, ahol az élet növekedni akar bennünk? Hol és milyen módon fedezhetjük fel? – kérdeztem egyszer Péter atyát. Ő akkor így válaszolt: 
“Egy nagyon egyszerű példát mondanék. Egyszernem túl vidám hangulatban mentem az erdőn keresztül az úti célomhoz. Lógattam a fejem, néztem a köveket a lábam előtt és lefoglaltak a sötét gondolataim. Idővel észrevettem, ha felemelem a fejem, akkor meglátom a fák lombjait, a napsütést. Már nem a rossz érzéseimre figyeltem. Ezért is helytálló a bölcs mondás: ‘Fel a fejjel!’ Ezt szó szerint kell érteni! Amíg a hátgerincem összekuporodik, a fejemet lógatom, úgy sokkal nehezebb észrevenni a szépet, a jót, ami engem körülvesz. Kihúzott háttal, vállakkal, mély légzéssel, emelt fejjel egészen mást veszek észre, más perspektívából látom a dolgokat.

Senki sem szeret beteg lenni. A betegség, a baleset mindig egy krízis, ami a változásnak a lehetősége. A betegség megállásra kényszerít. Gondoljam át, mi mindent kell csinálnom, mi szükséges, mi kevésbé. Mit kellene másképp tennem.

 Az akadályok fájdalmasak, kellemetlenek, mégis lehetőségek,hogy tudatosabban, figyelmesen észrevegyem, miként érdemes élni.
 Ha a mindennapi életem közepette tudok arra figyelni, ami engem megérint, legyen ez akár betegség, akár napsütés, jó és rossz dolog, akkor szép lassan arra fog irányulni a figyelmem, ami az élet növekedését eredményezheti bennem, nem pedig külső eseményektől, történésektől várom a megoldást. 
Azzal kell foglalkozni, ami megérint! 

Arra figyeljek, ami megérint, és amerre érzem, hogy az élet vezetni akar engem, arra menjek. Tegyem meg a lépést! Ezt lehet döntésnek hívni. Így szépen kialakul az életem. Visszafelé tekintve azt tudom mondani, minden úgy volt jó, ahogy történt, hiszen mindig lelkiismeretem szerint cselekedtem, jó úton jártam. Utólag semmiképpen sincs értelme azon rágódni, hogy korábban jól döntöttem, vagy sem. Vállald fel magadnak a döntéseidet! Számomra ez is az élet bölcsessége.
 Akkor válok igazán felnőtté, ha a saját döntéseimet nem akarom újra és újra kétségbe vonni. 
Amit felfedezünk magunkban, ahhoz nem kell különösebb hókuszpók, tanulás, csak a figyelemnek az irányítása. 
Ha megtanuljuk a figyelmünket arra irányítani, ami megérint  bennünket, akkor ott valamiképpen magunkról kapunk információt, magunkról tanulunk meg dolgokat.” 
Isten Veled Péter atya!
  
GONDOLAT/TENNIVALÓ:
Péter atya gondolataiból mi az, ami most a legnagyobb hatással volt Rád?
Mária és Isten működéseKedden volt Nagyboldogasszony ünnepe, amikor az evangéliumban az a történet szerepelt, amikor Mária várandósan meglátogatta a szintén állapotos Erzsébetet (vö. Lk 1,39-56). A Szentírás tanúsága szerint a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott: „Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! (…) Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!”Lássuk csak, miről is beszélget ez a két, gyermekét váró nő? Most belehallgathatsz a beszélgetésükbe.Isten csodálatos működéséről – Isten jeleiről – beszélgetnek, melynek kiemelkedő példáját találják a saját életükben. 
Mindkettejük fogantatása egy csoda volt, Isten áldása. Egy jel, amelyen keresztül az Úr vezette őket, és amelyben hittek. Figyeld a szavaikat! Vedd észre a lelkesedésüket, a hálájukat, az alázatosságukat! Engedd, hogy hassanak rád!
 Talán egyikük megkérdezi most tőled, hogy te hogyan veszed észre az Isten működését a saját életedben!
 Hogyan tennél tanúságot előttük a téged ért kegyelmekről? Mit mondanál nekik?Ha tetszett ez a cikk, hasznos volt számodra, akkor küldd tovább egy ismerősödnek!
Az ismerősöd itt iratkozhat fel a BELSŐ UTAM-ra »Üdvözlettel,Vereb Istvána Laudetur Közösség és Kiadó vezetője

Mottónk: Megtalálni Istent mindenben!
Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |