< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Szeptember 11-ig lehet kérni az ingyenes HPV-oltást, ami nem csak a lányoknak életmentő

| Mobile | RSS

Szeptember 11-ig lehet kérni az ingyenes HPV-oltást, ami nem csak a lányoknak életmentő

szerző:MTI / hvg.hu

Szólj hozzá!EGÉSZSÉGÜGY+

Minden évben 4-500 nő és ugyanennyi férfi hal meg olyan daganatban, amelynek kialakulásáért a HPV vírus a felelős.

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV (humán papilloma vírus) elleni védőoltást. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztályvezetője a Kossuth rádióban arra is emlékeztetett: a szülőknek írásban kell nyilatkozni arról, igénylik-e a védőoltást a gyermeküknek.

A vakcinát az iskolaorvos adja be, a teljes védettséghez két oltásra van szükség, legalább fél, legfeljebb egy év különbséggel. Az első oltás idején 15. életévüket betöltött tanulók 3 oltást kapnak.

A HPV szinte minden embert érint, a nők és férfiak is átesnek rajta legalább egyszer életük során. Ez a vírus felelős a daganatos betegségek kialakulásának 5-6 százalékáért. Bár a szervezet általában képes segítség nélkül is legyőzni a vírust, nem alakul ki ellene védelem, ezért van szükség az oltásra.

Magyarországon a HPV évente körülbelül 3000 daganatos megbetegedésért felel, ezek körülbelül harmada tragikus kimenetelű. Az pedig tévedés, hogy csak a nőket érinti: minden évben 4-500 nő és ugyanennyi férfi hal meg olyan daganatban, amelynek kialakulásáért a vírus a felelős.

A méhnyakrákok közel 100 százalékát, a hüvelyrákok 70 százalékát, a végbélnyílás körüli rákok 85 százalékát, a középgaratrákok 80 százalékát, a péniszrákok 54 százalékát és a szeméremtesti rákok 60 százalékát a HPV okozza.

Magyarországon a diákok a 9 komponensű HPV elleni védőoltást kapják, amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint nemcsak kiemelkedően biztonságos, de rendkívül hatékony is. Mint minden oltás, persze ez is okozhat mellékhatásokat, melyek többnyire enyhék – hőemelkedés, bőrpír, fejfájás – a súlyos allergiás reakciók nagyon ritkán fordulnak elő.

„Nemzetközi vizsgálatok bizonyítják, hogy a fiatalokban az immunválasz jóval erősebb, a szexuális élet megkezdése előtt beadott HPV-oltás pedig lényegesen hatékonyabb, ezért adják Magyarországon hetedikes korban” – mondta lapunknak korábban Póta György, házi gyermekorvos.

A vírusról az elmúlt évek tájékoztató kampányainak köszönhetően egyre többen hallottak már itthon, de továbbra is sokszor találkozni azzal a tévhittel, miszerint a vírus csak a lányokat, nőket fenyegeti. Ez azonban nem igaz, a fiúk is többszörösen érintettek, ráadásul nagy szerepet játszanak a fertőzés terjedésében is.

A fiúk oltása így a saját egészségük védelmén túl a lányoknál jelentkező daganatos megbetegedések miatt is fontos: bevonásuk az oltási programba nem kevesebb mint további 40 százalékkal csökkentheti a méhnyakrák, valamint a hüvely és a szeméremtest megbetegedéseinek kockázatát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célja, hogy 2030-ra a 15 évesnél nem idősebb lányok 90 százaléka kapja meg az oltást.

Molnár Zsuzsanna szerint „a méhnyakrák lenne az első olyan rákbetegség, amely felszámolható, hiszen kezünkben vannak azok az eszközök, amelyekkel ezt meg tudjuk tenni: van védőoltás, illetve a méhnyakrákszűrés”.

fecsego.eu/HVG.hu

Leave a Reply 210 megnézve, 1 alkalommal mai nap |