| Mobile | RSS

A diktátor ellen fellázadt tömeg oldalára állt a hadsereg

– KJ –

2023.08.24. 14:51

Index.hu logo

Kövesse az Indexet Facebookon is!Követem!

Szeptember 3-án, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz a magyarországi premierje Tudor Giurgiu román–magyar koprodukcióban készült Libertate ’89 – Nagyszeben című történelmi drámájának.

Libertate ’89 – Nagyszeben az 1989-es romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit dolgozza fel, felidézve azokat a napokat, amelyekben a Ceausescu ellen fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg összecsapott a diktátort védő Milíciával és Securitatéval.

A szeptemberi miskolci vetítésen jelen lesz Tudor Giurgiu rendező, Lemhényi Réka vágó és Berger József producer is.

Tudor Giurgiu 2021. augusztus 1-jén

Tudor Giurgiu 2021. augusztus 1-jénFotó: Kiss Gábor / MTI

A szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményben felidézik, hogy a film nemzetközi premierje a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol múlt pénteken elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség (CICAE) különdíját. Az NFI támogatásával készült alkotást Magyarországon novemberben mutatják be a mozik.

Pontos kép a káoszról

Tudor Giurgiu rendező a filmmel kapcsolatban kiemelte, hogy az 1989-es forradalmat a román társadalom a mai napig nem dolgozta fel, mivel a lezárás aktusa, amelynek a kommunista rendszer leverése után meg kellett volna valósulnia, soha nem történt meg. Mint fogalmazott,

a filmmel az a célom, hogy pontos képet fessek az akkori káoszról, másrészt, hogy magyarázatot adjak arra, hogy az igazi gyilkosokat miért nem vonták évekig felelősségre.

A rendező a forgatókönyvet Cecilia Stefanescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka. A főbb szerepeket román színészek alakítják, de erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatók a filmben. Az alkotás vezető producere Oana Giurgiu (Libra Films), a magyarországi koprodukciós partner Mythberg Films részéről pedig Berger József – áll a közleményben.

Tudor Giurgiu, aki rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez, valamint koproducerként olyan magyar filmekben is részt vett, mint az Aglaja és a Spirál, korábban a Miért én? című filmjével járt már a CineFesten.

fecsego.eu/index

Leave a Reply 70 megnézve, 1 alkalommal mai nap |