| Mobile | RSS

Orbán diplomáciai nagyüzeme: mit kerestek itt a türk tesók?

GAZDASÁG+

TISZAI BALÁZS

2023.08.26. 07:00

A miniszterelnök Európából kizárólag bukott és/vagy nyíltan Putyin-párti vezetőket hívott meg az augusztus 20-i ünnepségre, akik fellépését legfeljebb az indokolta, hogy a Nyugat láthassa: lám, a híresztelésekkel szemben Orbán Viktor nem maradt egyedül a kontinensen. A vendégek nagyobb részét kitevő türk testvérek megjelenése az egyre intenzívebb gazdasági kapcsolatépítés miatt már indokoltabbnak tűnik.hirdetés

Óriási illiberális bulival, vagyis saját, illetve stábja megfogalmazása szerint diplomáciai nagyüzemmel köszöntötte Orbán Viktor augusztus huszadikát. A miniszterelnök meghívására csupa olyan figura érkezett Budapestre, akik láttán nyugati – és legfőképp persze: liberális – beállítottságú embernek az égbe szalad a szemöldöke: puhán fogalmazva is autokrata vezetők és bukott, olykor vád alatt is álló egykori államférfiak gratuláltak neki Magyarország születésnapján.

Orbán földrajzi értelemben véve is közeli ismerősei közül itt volt Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár, akivel szemben hazájában két nappal az augusztus 20-i ünnepség előtt emeletek vádat hamis tanúzás gyanúja miatt, beköszönt a szélsőjobbos populista Janez Jansa korábbi szlovén miniszterelnök, valamint Andrej Babis volt cseh kormányfő, az ő munkásságának köszönhetően augusztus elején egy lex Babisnak csúfolt összeférhetetlenségi törvény született Csehországban. Ellátogatott hozzánk a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel minimum orbáni szinten jóban lévő Aleksandar Vucic szerb elnök, Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság épp vád alatt álló elnöke, valamint Zseljka Cvijanovics, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének szerb tagja, akinek instagramos videójából derült ki, hogy Orbán kedvét még a legnagyobb kánikula sem képes elvenni a nagyotmondástól.

Orbánék uniós partnerei ehhez képest nem voltak itt, a lengyel és a szlovák kormányfő például konkrétan meghívást sem kapott, és vélhetőleg ugyanígy járt a cseh, az osztrák, és a szlovén vezető is. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely a névsor indokait firtató kérdésre azt válaszolta, hogy  „Lengyelországban kampány van, Szlovákiában csak ügyvezető kormány van. Szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit akarunk”.

A papíron legalábbis barátaink, partnereink hiányát azonban feledtette egy sor kipcsak/türk/közép-ázsiai autokrata és egy arab olajország vezetője: Recep Tayyip Erdogan török elnök, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök, Serdar Berdimuhamedow türkmén államfő, Szadir Zsaparov kirgiz államfő, Savkat Mirziyoyev üzbég elnök, Rusztam Minnyihanov, a Tatár Köztársaság vezetője és Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír. És a keleti csapat jelenléte még indokoltnak is tekinthető, a „mondom én, hogy nem maradtam egyedül” ütőkártyán túl is.

  • Az a bizonyos három betű

Korábban a baltás gyilkos emlékezetes kiadása, most nyilván a gázbeszerzési ügyek hozták ilyen közel egymáshoz az Orbán-kormányt és Bakut.

Erről szól még a cikk:

  • Erkölcsileg továbbra is védhetetlen, ám gazdaságilag már nagyon is indokolt az Orbán-kormány azeri barátkozása.
  • Miért lesz fontos kapcsolat Katar?
  • Mit bizniszelünk az üzbégekkel?
  • Milyen kedvezményeket kaphatnak ott a magyar cégek?
  • Mit tudnak a türkmének, amiért érdeklik Orbánt?
  • Az Erdogan-Putyin-Orbán viszonyrendszer.

fecsego.eu/HVG.hu

Leave a Reply 67 megnézve, 2 alkalommal mai nap |