| Mobile | RSS

Egyre nagyobb a tolongás az EU előszobájában: Magyarország szinte mindenkit azonnal felvenne

EURÓPAI UNIÓ+

ARATÓ LÁSZLÓ (EUROLOGUS)

6 PERC

2023.09.10. 14:30

Szlovéniában, a Bledi Stratégiai Fórumon az Európai Tanács elnökének bővítést szorgalmazó mondataival indult az uniós politikai szezon. Charles Michel 2030-as határidőt kitűző előadását csak szórványosan fogadta lelkesedés, kivétel ez alól a magyar kormány, amelynek 2030 túl messze van, a nyugat-balkáni államokat már holnap befogadná az EU-ba.hirdetés

Az uniós állam- és kormányfők testületének elnöke – aki tulajdonképpen a legfőbb európai közjogi méltóságnak tekinthető – az EU bővítéséről osztotta meg a gondolatait. És nem csak víziókról beszélt, hanem konkrétumokról is.

A bővítés immár nem csak egy vágyálom. Eljött az ideje annak, hogy előrelépjünk a folyamatban

– mondta Michel, aki szerint az EU következő stratégiai menetrendjének előkészítése során egyértelmű célt kell kitűzni: 2030-ra – mindkét oldalon – készen kell állni a bővítésre. Mindezt az EU következő hosszú távú költségvetésének is tükröznie kell. “Ez ambiciózus – és egyben szükséges – lépés. Bizonyítja, hogy komolyak a szándékaink. Lendületet fog adni a folyamathoz” – fogalmazott Michel.

Most az EU valamelyik előszobájában mindent egybevetve tíz ország van. A hat nyugat-balkáni állam, amelyek a tagság felé vezető úton eddig jelentősen eltérő távolságokat tettek meg, Ukrajna, Moldova, de ide sorolható a tagjelölt-várományos Grúzia is, illetve az örökös tagjelölti címre méltán esélyes Törökország. Utóbbi uniós tagságára van a legkisebb esély, tulajdonképpen ezt sem Ankara, sem az EU nem igazán akarja.

Charles Michel azon az állásponton van, hogy a bővítés érdemeken alapuló folyamat, és ennek a továbbiakban is így kell maradnia. Vagyis a feltételeket mindenkinek teljesítenie kell, ami a közös értékek, az emberi jogok és a méltóság, a demokrácia és a szolidaritás elsőbbségét, a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, a gazdasági felkészültséget, valamint az azonosulást a közös külpolitikával.

Világosan ki kell mondanom: az Unión belül nincs helyük múltbéli konfliktusoknak

– üzente a tagjelölteknek Michel.

Elnöki ötletek

Erről szól még a cikk:

  • Bővítés vagy többsebességes Európa?
  • Milyen egy eurooptimistán gondolkodó ország, amely a napsütés és a vidámság hazája?
  • Melyik balkáni politikus tragikusan optimista a bővítéssel kapcsolatban?
  • Jobb a brüsszeli busz, mint az orosz repülő?

fecsego.eu/hvg360

Leave a Reply 71 megnézve, 1 alkalommal mai nap |