| Mobile | RSS

Több mint 4 millió forintra büntették a Rádió 1-et Balázsék műsora miatt

Bereznay István

BEREZNAY ISTVÁN

2023.09.08. 06:244,15 millió forint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának büntetése a Rádió 1-nek a Balázsék című reggeli műsor egyik adása miatt. A testület emellett hat különböző, a SkyShowtime streamingszolgáltatáson elérhető filmmel kapcsolatban is jogsértést tárt fel.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a Rádió 1 szolgáltatójára egy bejelentés nyomán indult eljárás eredményeképpen rótta ki a bírságot a testület,

A BALÁZSÉK CÍMŰ MŰSOR MÁRCIUS 17-ÉN REGGEL SUGÁRZOTT ADÁSÁBAN ELHANGZOTTAK MIATT.

A vizsgálat megállapította, hogy a reggel 6 és 10 óra között sugárzott adás nem felelt meg a szolgáltató által meghatározott III. korhatár-kategóriának, annak nyelvezete alapján azt a 16 éven aluliak számára nem ajánlott, IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni – írták.

Mivel a Rádió 1 hálózatosan működő, körzeti vételkörzetű szolgáltatás, így a reggeli műsorszámot harminc, hálózatba kapcsolódó rádió közvetítette.

A tájékoztatás szerint a médiahatóság vizsgálta a SkyShowtime kínálatában szereplő A boszorkány, Babylon, Chucky kultusza és Overlord című filmeket, melyeket a Nemzeti Filmiroda a 18 éven felülieknek szóló kategóriába sorolt, ez a kategorizálás pedig a Médiatanács számára is irányadó.

A szolgáltató ezzel szemben a fenti alkotásokat „16+” korhatár-megjelöléssel tette elérhetővé. Amennyiben a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottaknak minősülnének – közölte az NMHH.

A közlemény szerint a szolgáltató magyarországi kínálatában szintén nem megfelelő besorolással szerepelt „12+” korhatár-megjelöléssel ellátva a Barry Seal: A beszállító című film, amely a magyar szabályozás értelmében a „16 éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába sorolandó.

A Minyonok: Gru színre lép című alkotás esetében épp a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” besorolást tette volna indokolttá annak tartalma és nyelvezete, ám azon 6-os karika szerepelt – állapította meg a Médiatanács.

A hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen a korhatári minősítést jól látható módon fel kell tüntetniük, ez azonban a SkyShowtime felhasználói felületén nem teljesült.

A szolgáltató műsorai csak regisztrált felhasználóknak, belépés után érhetők el, itt a műsorszámok egyes ikonjain korhatári kategória nem szerepel, az csak akkor válik láthatóvá, ha a felhasználó az adott műsorszámra kattint.

Mivel a SkyShowtime szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti az illetékes társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét – tájékoztatott az NMHH kommunikációs igazgatósága.

A közlemény szerint a hatóság szintén vizsgálta a Hír TV csatornán július 17-én többször adásba került híradóra érkezett panaszokat, amelyekben a bejelentők azt kifogásolták, hogy a műsor egyik tudósításában egy orosz­–ukrán háborús hír illusztrációjaként egy angol futballszurkolókat ábrázoló bejátszást használtak fel.

A BEJELENTÉSEK NYOMÁN LEFOLYTATOTT HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS NEM ÁLLAPÍTOTT MEG JOGSÉRTÉST: A MŰSORBAN GYŰLÖLETKELTÉSRE, KIREKESZTÉSRE ALKALMAS TARTALOM NEM JELENT MEG.

A Médiatanács hatáskör hiányában a mulasztás tényleges megtörténtét nem vizsgálhatta, tekintettel arra, hogy a médiaszabályozásban foglalt rendelkezések megsértésének gyanúja nem merült fel.

A médiaszolgáltatók aggályos magatartása nem feltétlenül valósít meg médiaigazgatási jogsértést, ugyanakkor a médiaetika elveinek és a tisztességes tájékoztatás morális követelményeinek a betartása a felelősségi körükbe tartozik, amely jogi eszközökkel nem minden esetben kényszeríthető ki – olvasható a közleményben.

fecsego.eu/index

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |