| Mobile | RSS

Történelmi lépéssel vág vissza Amerika, az EU és India a kínai nyomulásra

Történelmi lépéssel vág vissza Amerika, az EU és India a kínai nyomulásra

Portfolio2023. szeptember 09. 19:51

A szombati G20-csúcstalálkozó keretében jelentette be az Egyesült Államok, az Európai Unió és India vezetése, hogy létrehozzák az India-Közel-Kelet-Európa gazdasági folyosót, amely vasúti, hajózási, energetikai és digitális összeköttetések lévén egyfajta válaszreakciót jelent a kínai Övezet és Út nagyszabású ingatlanfejlesztési programra, illetve azon keresztüli befolyásszerzésre is, amely a Közel-Keleten is igencsak érezhető.

A Reuters tudósítása és az Európai Bizottság sajtóoldalának közleményei (itt és itt) alapján egyelőre az a kép rajzolódik ki, hogy az említett névre hallgató folyosó létrehozásáról az Egyesült Államok, az Európai Unió, India, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek szándéknyilatkozatot fogadtak el, és az alábbi fejlesztési projektek/lépések várhatók:

  • Hatalmas vasúti és hajózási összeköttetési projektek indulnak, amelyek összekötik Európát a Közel-Kelettel és Indiával. A lépést beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke “történelmi jelentőségűnek” nevezte, megjegyezve, hogy csak a vasúti összeköttetés 40%-kal gyorsítaná fel az EU és India közötti kereskedelmet.
  • Az elektromos hálózatok és energiaprojektek bővítését is tervezik, valamint új nagysebességű adatkábeleket.
  • A Fehér Ház kommunikációja szerint, hogy az Izraelből lefektetett csővezetékek segítenek majd tiszta hidrogént szállítani Európába.

Az egész folyosón keresztül a meglévő kereskedelem és a gyártás ösztönzését, valamint az élelmiszerbiztonság és az ellátási láncok megerősítését tervezzük. Megközelítésünk célja, hogy a partnerek – köztük a magánszektor – új beruházásokat indítson el, és ösztönözze a minőségi munkahelyek létrehozását

– közölte a Fehér Ház.

A hírügynökség felidézi, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó korábban azt mondta: a cél “gazdasági növekedés, új beruházások ösztönzése és fejlett regionális integráció.” Most a csúcstalálkozón újságíróknak azt mondta: „Úgy gondoljuk, hogy maga a projekt merész és átalakító jellegű, de a projekt mögötti elképzelés is ugyanilyen merész és átalakító jellegű” – mondta újságíróknak a csúcstalálkozón.

Érdemes megjegyezni, hogy az Axios hírportál korábban arról számolt be, hogy ez Washington egyik “kulcsfontosságú kezdeményezése”, amelynek célja Kína közel-keleti befolyásának megfékezése. Ennek háttere az, hogy Peking az Övezet és Út kezdeményezéssel világszerte infrastrukturális projekteket támogat, és számos megállapodást kötött szinte valamennyi arab állammal.

A Reuters felidézi, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió már régóta aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Kína a hatalmas vállalkozás révén megerősíti diplomáciai és stratégiai pozícióit a világ különböző régióiban. Emellett a koronavírus-járvány miatt sérült ellátási láncok is meghozták a felismerést, hogy lépni kell, illetve a Peking és a nyugati hatalmak közötti feszültségek szintén a most bejelentett stratégia felé terelték a folyamatokat.

Címlapkép forrása: DATI BENDO, Európai Bizottság médiaadatbázis

fecsego.eu//

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |