| Mobile | RSS

Nyilvánosságra hozta a kormány az EU-s hitelkérelem részleit, és rögtön nyomatékosan kérte az előleget

Nyilvánosságra hozta a kormány az EU-s hitelkérelem részleit, és rögtön nyomatékosan kérte az előleget

Weinhardt Attila2023. szeptember 11. 18:11

Miután az augusztus végi határidőig kiküldte az Európai Bizottságnak a magyar kormány a 3,92 milliárd eurónyi helyreállítási hitelkérelmet, illetve a 0,7 milliárd eurónyi REPowerEU támogatás anyagát, ma nyilvánosságra is hozta a 72 oldalas részletes dokumentumot. Ez erősítette meg azt, hogy 14 reform mellett végül valóban 15 beruházást tervez a kormány, és valóban lecserélte az orosz fosszilis energiahordozókról való leválást segítő beruházási elemeket, amelyeket a Portfolio elsőként írt meg. Az is nyomatékosan, két helyen is benne van a friss anyagban, hogy a kormány igenis kéri az együtt 4,6 milliárd eurós forráskeret 20%-nyi előlegét, amint lehetséges, noha múlt heti cikkünkben rámutattunk: nem egyértelmű a helyzet, hogy ehhez tényleg hozzáférünk anélkül is, hogy a szupermérföldköveket teljesítené a kormány.

Közleményt adott ki hétfőn az Energiaügyi Minisztérium, amelyben egyrészt arra hívta fel a figyelmet, amelyet múlt héten szintén elsőként írtunk meg, hogy leadta a Nemzeti Energia és Klíma Terv (NEKT) módosított anyagát az Európai Bizottságnak. Másrészt azt is jelezte, hogy nyilvánosságra hozta az uniós helyreállítási hitelkérelemről és a REPowerEU támogatási kérelemből álló REPowerEU fejezet összesen 72 oldalas anyagát a hivatalos pályázati oldalon.

Utóbbi anyag kapcsán azt már tudtuk, hogy a 14 beruházás helyett néhány lecserélésével végül 15 beruházás tervét adta le a kormány Brüsszelnek a 3,92 milliárd eurós (1481 milliárd forintos) hitelkérelemben, most pedig ezek utolsó részletei is benne vannak az anyagban. Arról, hogy a lehetséges 9,7 milliárd eurós hitelkeretből miért csak 3,9 milliárdot kért végül a kormány, itt írtuk meg. Az alábbi táblázat foglal össze a 15 fajta tervezett beruházást a leginkább látványos módon:

Energy Investment Forum 2023 – A MEKH szakmai támogatásávalA fenti energetikai fejlesztésekről is szó lesz a Portfolio október 5-i Energy Investment Forum konferenciáján. További részletek:Információ és jelentkezés

A hitelkeret beruházásai mellett a kormány a REPowerEU támogatási lábából 0,7 milliárd euróra jogosult, ezt pedig teljes egészében egyetlen hálózatfejlesztési beruházási csomagra kívánja fordítani:

A táblázat alatt és az anyag levégén is nyomatékosan jelzi a kormány, hogy

A REPowerEU fejezetben szereplő összes intézkedés vonatkozásában fel kívánjuk venni a vonatkozó jogszabályban rögzített 20%-os előleget, melynek folyósítását kérjük a Terv elfogadását követően.

Amint múlt heti cikkünkben rámutattunk: nem egyértelmű, hogy erre a 20%-nyi részre (az elfogadás után két hónapon belül, illetve rá 12 hónapra 10-10%-nyi részre) valóban jogosult-e a kormány a helyreállítási program egészéért cserébe lefektetett 27 szupermérföldkő nem-teljesítése esetén is. Azt a minapi tájékoztatón maga Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is elismerte, hogy bár a kormány mindenképpen lehívná a 460-460 millió eurónyi előleget, de tisztában vannak vele, hogy Brüsszelben máshogy látják ezt a kérdést.

Címlapkép forrása: Copyright Henrik Sorensen, Getty Images

fecsego.eu/ portfólió

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |