| Mobile | RSS

Új orosz fegyver került a frontvonalra: akcióba lendült az első 2Sz31 Véna

Új orosz fegyver került a frontvonalra: akcióba lendült az első 2Sz31 Véna

Portfolio2023. szeptember 15. 09:07

Megérkezett az ukrán frontra az orosz haderő első 2Sz31 Véna típusú kétéltű önjáró aknavetője – szúrta ki a WarVehicleTracker blog a Rosszija 1 tudósításából.

A 2Sz31 Véna egyáltalán nem egy új járműtípus: fejlesztését igazából már az 1980-as évek óta húzzák-halasztják. Az első prototípust 1997-ben mutatták be, a harcjármű limitált számú gyártása a 2010-es évek elején indult be. Eddig főleg exportra készült, azonban az ukrajnai háború miatt az orosz tengerészgyalogságnak kezdték el átcsatornázni a készülő technikai eszközöket.

Most, több mint másfél évvel az Ukrajna elleni invázió kezdetén meg is jelent az első orosz 2Sz31-es a frontvonalon.

A 2Sz31 Véna egy 120 milliméteres önjáró, kétéltű aknavető-rendszer, lényegében egy 2A80-as aknavetőrendszer házasítása egy BMP-3-as gyalogsági harcjármű-alvázzal. Elvileg a fegyverrendszer egy orosz sztenderdek szerint mindenképpen korszerűnek nevezhető elektronikus tűzvezető rendszerrel is fel van szerelve, melynek köszönhetően precízebb és megbízhatóbb, mint szinte bármilyen más szovjet / orosz aknavető-rendszer, amely jelenleg a fronton szolgál.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2023. 09. 15.

Végóráit éli a Wagner, felpörgeti a Krím támadását Ukrajna – Háborús híreink pénteken

Címlapkép forrása: Vitaly V Kuzmin via Wikimedia Commons

fecsego.eu//

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |