| Mobile | RSS

Példátlan katonai erődemonstráció készül Amerikával szemben

Példátlan katonai erődemonstráció készül Amerikával szemben

Portfolio2023. szeptember 12. 09:55

Sosem látott intenzitású hadgyakorlatba kezdett a Csendes-óceánon Kína, egyértelműen erőt fitogtatva az Egyesült Államok térségben való térnyerésével szemben – számol be a Financial Times.

A Sandong repülőgép-hordozóval és még 20 másik kínai hadihajóval tervez hadgyakorlatot végrehajtani a Kínai Népköztársaság. A gyakorlat során a formáció elhalad majd Tajvan, Japán a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államokhoz tartozó Guam mellett is.

Sosem láttuk még, hogy egyszerre ennyi hadihajó gyakorlatozik egy kínai repülőgép-hordozóval”

– mondta Szu Tzu-jun, egy tajvani biztonságpolitikai elemző a brit lapnak.

Hozzátette: a művelet célja egyértelműen az, hogy erőt demonstráljanak, mivel Kína tiltakozni akar az érdekszférájában történő, főleg Amerika által szervezett katonai gyakorlatokkal szemben.

A kínai repülőgép-hordozókat általában eddig négy romboló vagy fregatt és egy támogatóhajó kísérte. Most ez a szám lényegesen nagyobb”

– mondta az elemző.

Az Egyesült Államok a térségben számos országgal hajtott végre nagy szabású hadgyakorlatokat a közelmúltban, többek közt Japánnal, Dél-Koreával, a Fülöp-szigetekkel is, illetve információk érkeztek arról is, hogy az amerikai különleges erők tajvani katonákat kezdtek képezni.

fecsego.eu//

Leave a Reply 114 megnézve, 1 alkalommal mai nap |