| Mobile | RSS

Matolcsy: egyértelműen beléptünk a bizonytalanság korába

Matolcsy: egyértelműen beléptünk a bizonytalanság korába

Portfolio2023. szeptember 17. 08:34

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a fenntarthatóság és a gazdaság jövőjéről beszélt egy interjú során. A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy a világ a 21. században egy olyan bizonytalanság korába lépett, amelyben új gondolkodásra van szükség. A döntéshozó úgy látja, hogy a klasszikus közgazdaságtan is meghaladottá vált.

Fenntarthatóság köré kell szervezni a jövőképet, és ez az új gondolkodás hasonlóan forradalmi, mint a reneszánsz és reformáció szellemi forradalmai voltak. A fenntarthatósági fordulat alapvető motorja az új közgazdaságtan, amely az egyensúlyi növekedés és az életelv alapjaira épül – többek között erről beszélt a Bc4ls.com-nak az MNB elnöke.

Az interjú során Matolcsy György az új közgazdaságtan fontosságát is kiemelte, és rámutatott, hogy a korábbi klasszikus, liberális, és szociális piacgazdasági elméletek már nem érvényesek a jelenlegi kihívásokra. Az új közgazdaságtan az egyensúlyi növekedés és az életelv alapján egyesíti a tudás különböző területeit és az emberi közösségek összekapcsolódását.

Egyértelműen beléptünk a bizonytalanság korába, amikor minden korábbinál nagyobb hatású változások időszakát éljük. Másképp kell viszonyulnunk egymáshoz és a minket körülvevő világhoz.

Századunk kihívásait és megatrendjeit már nem lehet a 20. század gondolkodásával és eszközeivel kezelnünk” – mondta el Matolcsy György, aki szerint a tudás, az információ és az adat technológiai forradalma egyesíti a hagyományos közgazdaságot “a többi társadalomtudomány, majd a természettudományok, különösen a kvantum-fizika és a biológia világával”.

Matolcsy György szerint az új gondolkodásnak érzelmeket és érzéseket kell belefoglalnia az átalakulásokba, hogy gyorsítsa a gondolkodás fordulatait. A pénz és a tőke szerepe is megváltozik a fenntarthatóság követelményei miatt, és a tudás válik az egyik legfontosabb erőforrássá, amely exponenciálisan bővül.Budapest Economic Forum 2023A cikk témájáról, a monetáris politika legfontosabb kihívásairól bővebben is szó lesz szakmai eseményünkön.Információ és jelentkezés

“Az ipar és a szolgáltatás közötti határok szintén eltűnnek, uralkodóvá válik a körforgásos gazdaság. Mivel az új közgazdaságtani gondolkodást új összefüggések és lefutások jellemzik, ezért minden pillanatban készen kell állni a változásra és önkorrekcióra” – indokolta a jegybankelnök a változások hátteréről alkotott képét.

A jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bank zöld programjairól is beszélt, amelyek a környezeti fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot célozzák meg. Ezek között szerepel a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény program, a zöld jelzáloglevél-vásárlási program, valamint az ökológiai kockázatok érzékelését és felmérését elősegítő zöld ajánlások. A jegybank szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére is törekszik, és erdőtelepítéssel ellentételezi a tovább nem csökkenthető kibocsátást.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy a zöld jegybanki fordulat része az MNB kötelezettségeinek, és az MNB a fenntarthatóság kérdéseit elsődleges fontosságúként kezeli a pénzügyi stabilitás biztosítása mellett. A jegybank továbbra is aktív szerepet vállal a klímaváltozás és a fenntarthatóság terén, és példát szeretne mutatni más jegybankok számára is.

Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

fecsego.eu//

Leave a Reply 86 megnézve, 1 alkalommal mai nap |