| Mobile | RSS

Ukrajna bíróság elé citálja a magyar kormányt, az Európai Bizottság is lépett

Ukrajna bíróság elé citálja a magyar kormányt, az Európai Bizottság is lépett

Portfolio2023. szeptember 18. 09:11

Ukrajna bejelentette, hogy jogi eljárást kíván indítani Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen, mivel azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmukat. Tarasz Kacska, Ukrajna kereskedelmi képviselője a Politico Playbooknak adott interjúban jelentette be a lépést, amely komoly fejtörést okozhat majd az Európai Uniónak.

Magyarország, Lengyelország és Szlovákia már a múlt héten bejelentették, hogy az Európai Uniótól függetlenül meghosszabbítják az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. A három ország érvelése szerint az olcsó import Ukrajnából okoz a hazai termelőknek, ezért követelték az Európai Bizottságtól, hogy a szeptember 15-én lejárt uniós korlátozásokat hosszabbítsák meg az őszi időszakra is.

A probléma lényege, hogy az Európai Bizottság a múlt héten engedélyezte az ukrán gabona értékesítését az EU-ban. Az ukrán szakminiszter, Tarasz Kacska szerint a brüsszeli döntéssel szembeni magyar, lengyel és szlovák dacolás nem csupán az EU belügye, hanem komoly aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi kereskedelmi partnerek számíthatnak-e arra, hogy Brüsszel az egész EU nevében beszél. Aggodalmát fejezte ki az EU-n belüli egység hiánya miatt, megjegyezve, hogy ez a magatartás a jövőben problémákat okozhat a blokk számára.

A VITA KEZELÉSE ÉRDEKÉBEN KIJEV AZT TERVEZI, HOGY JOGI LÉPÉSEKET TESZ A HÁROM ORSZÁGGAL SZEMBEN A KERESKEDELMI VILÁGSZERVEZET (WTO) NEMZETKÖZI TESTÜLETÉNÉL. VAGYIS BÍRÓSÁGRA CITÁLJÁK A MAGYAR KORMÁNYT IS.

A lépés célja, hogy rávilágítsanak arra, hogyan viselkednek az EU tagállamai kereskedelmi partnereikkel és magával az unióval szemben, ami potenciálisan hatással lehet más nemzetekre – írja a Politico.

Az Európai Bizottság kezdetben ideiglenes tilalmat rendelt el az ukrán gabona eladására a szomszédos országokban, köztük Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában. Az intézkedés célja az volt, hogy megvédje az európai mezőgazdasági termelőket és a piacokat az ukrán mezőgazdasági termékek dömpingjétől, miután az ukrán Fekete-tengeri kikötőket az orosz hadsereg blokád alá vette.

Miután azonban a Bizottság a tilalom feloldásáról döntött, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia úgy döntött, hogy saját egyoldalú korlátozásokat vezet be. Szlovákia meghosszabbította az EU korábbi gabonatilalmát, Lengyelország pedig további tilalmat vezetett be az ukrán lisztre és takarmányra.

MAGYARORSZÁG KACSKA SZERINT MÉG TOVÁBB MENT, ÉS TOVÁBBI 25 OLYAN TERMÉKET TILTOTT BE, AMELYEKRŐL KORÁBBAN NEM VOLT SZÓ, KÖZTÜK A HÚSKÉSZÍTMÉNYEKET IS.

Kacska szerint önkényesek ezek a tilalmak, és Magyarország lépését Ukrajna és Brüsszel elleni merész intézkedésnek minősítette. Hangsúlyozta, hogy Lengyelország további tilalmai jelentősen befolyásolnák Ukrajna exportját, és figyelmeztetett a lengyel gyümölcsök és zöldségek importjának megtiltásával járó esetleges válaszintézkedésre.

A vita eszkalálódása egybeesik az október 15-én esedékes lengyelországi általános választásokkal, ahol a jobboldali kormány egy harmadik ciklusra igyekszik bebiztosítani hatalmát. A magyar és lengyel kormányok azzal érvelnek, hogy intézkedéseikkel megvédik gazdáikat az ukrán termékek áradatától, amely lenyomja az árakat. Kacska azonban azzal próbálja cáfolni ezt, hogy ezek az intézkedések nem befolyásolják az árakat, mivel azokat globálisan határozzák meg,

AMI SZERINTE ARRA UTAL, HOGY A TILALMAK POLITIKAI INDÍTTATÁSÚAK.

Bár Ukrajna nem tagja az EU-nak, ügyesen lavírozott a brüsszeli politikai színtéren, és felszólította az országokat az árazást illető következetlen kijelentések miatt a tilalmak feloldására. Kacska azt állítja, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia egyoldalú intézkedései az Európai Bizottság határozatainak figyelmen kívül hagyására és az uniós jog megsértésére utalnak.

Egy uniós tisztviselő elárulta, hogy Brüsszel egy lehetséges megoldási lehetőséget vizsgál azzal, hogy arra ösztönzi Ukrajnát, hogy a túlfeszültségek esetén maga vezessen be exportkorlátozásokat. Kacska jelezte, hogy Ukrajna hajlandó felelősséget vállalni az export szabályozásáért és a gabonafélékre vonatkozó valós idejű kiviteli engedélyek kivetéséért. Ez a rendszer a szomszédos országokba irányuló export lassítását szolgálná, és lehetővé tenné a gyors reagálást a túltermelésre, valamint az árak indokolatlan leszorítására, ha ilyesmi történne.

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGTÓL VASÁRNAP EGYÉBKÉNT FELSZÓLÍTÓ LEVELET KAPOTT A MAGYAR KORMÁNY, HOGY FOLYTASSON KONSTRUKTÍV VITÁT AZ UKRÁN GABONAKERESKEDELEMRŐL.

Ahogy ez a kereskedelmi vita kibontakozik, még nem lehet tudni, hogy milyen hatással lesz Ukrajna és az EU szomszédai közötti kapcsolatokra, valamint milyen tágabb értelemben befolyásolja az Európai Unió egységét és a kereskedelempolitikai döntéshozatali folyamatot – írja a Politico.

fecsego.eu//

Leave a Reply 90 megnézve, 1 alkalommal mai nap |