| Mobile | RSS

Ismét pert nyert Bajnai és a Datadat a fideszes hazugsággyár ellen

Hírszerkesztő|2023.09.20 MAGYAR NEMZETBAJNAI GORDONKESMA+ 2 CÍMKE

A Magyar Nemzet és 17, a kormánypárti KESMA-hoz tartozó megyei hírportál veszített pert. A bíróság ezzel kimondta: a fideszes hazugsággyár össze-vissza hazudozott Bajnai Gordonról és a Datadat cégről.

Ezúttal a Magyar Nemzet és 17, a kormánypárti KESMA-hoz tartozó megyei hírportál veszített pert. Többmilliós sérelemdíj fizetésére kötelezték a kormánypárti médiaholdingot és le kell törölni a jogsértő, valótlan tartalmakat az első fokú ítélet értelmében – írja a Media1.

A Fővárosi Törvényszék keddi, első fokú ítéletében Bajnai Gordon volt miniszterelnöknek és a Datadat cégnek adott igazat. Hogy megmaradjon az utókornak, tételesen felsoroljuk, melyik az a 17 Fidesz-csicska szennylap, amelyik most elbukott a bíróságon: a Magyar Nemzet, valamint a Mediaworks / KESMA 17 megyei hírportálja, a sonline.hu, bama.hu, baon.hu, beol.hu, boon.hu, duol.hu, feol.hu, heol.hu, kemma.hu, kisalfold.hu, nool.hu, szoljon.hu, szon.hu, teol.hu, vaol.hu, veol.hu és végül a zaol.hu.

Az eljárást a 2022-es választásokat megelőző, a „tömeges sms-kampányra” vonatkozó hazugságok miatt indították. A Media1 cikke szerint a Fővárosi Törvényszék elrendelte a cikkek elérhetetlenné tételét és fejenként 2 millió forint sérelemdíjat állapított meg a felperesek részére.

A Mediaworks felületei a vitatott cikkekben valótlanul állították az ítélet szerint, hogy:

  • a Datadat adathalász tevékenységet végez;
  • a Datadat álprofilokkal és bérkommentekkel segíti az ellenzék kampányát;
  • a Datadat illegális adatbázist épített 1 millió választópolgárról;
  • és nekik SMS-t küldött a választásokat megelőzően.

A tények kedvééért Bajnai Gordonék ismét megismételték:

  • a Datadat nem vett részt a vitatott SMS-kampányban, ügyfelei nem fizettek ilyen szolgáltatásért, és maga sem fizetett ilyen szolgáltatásért soha;
  • a Datadat nem „adathalász” cég, nem dolgozik bérkommentelőkkel, nem hoz létre és nem üzemeltet álprofilokat, nem nyújt törvénytelen szolgáltatásokat;
  • a Datadat ellen nem folyik és nem folyt sem nyomozás, sem adatvédelmi hatósági vizsgálat a vitatott sms-kampány ügyében;

Szigetvári Viktor, a Datadat társ-ügyvezetője 2022 decemberében maga tett közérdekű bejelentést annak kivizsgáltatása érdekében, hogy kinek a megrendelésére, kinek a pénzéből, kik küldtek törvénytelennek tűnő módon sms-eket sok választónak 2022 áprilisában – ezügyben azóta sem történt semmi.

Ugyanebben az ügyben a Datadat és a felperesek már nyertek jogerősen pert az Origo, és első fokon az Index ellen. Akkor Bajnai azt mondta, jótékony célra ajánlja fel a neki megítélt sérelmi díjat.

Több további bírósági eljárás még folyamatban van.

fecsego.eu/ ezalényeg

Leave a Reply 111 megnézve, 1 alkalommal mai nap |