| Mobile | RSS

Szlovák miniszterelnök-jelölt: Ki kell mondani, ha Orbán túl messzire megy

Balizs Benedek

BALIZS BENEDEK

2023.09.20. 13:15

Index.hu logo

Kövesse az Indexet Facebookon is!Követem!

Michal Simecka szlovák miniszterelnök-jelölt a Napunknak adott interjúban többek között beszélt a szlovák–magyar kapcsolatokról, a „sorosozásról”, valamint a Magyarország és Oroszország közötti viszonyokról.

A Michal Simecka által vezetett Progresszív Szlovákia jelenleg a második helyen áll a választások előtti közvélemény-kutatások szerint, és nincs sokkal lemaradva a Smer mögött. Simecka a Napunk nevezetű szlovák lapnak adott interjút, ahol többek között kijelentette: 

SAJNÁLATOS, HOGY MAGYARORSZÁG LASSÍTJA ÉS BLOKKOLJA A TÖBBI EU-S ORSZÁGOT A DÖNTÉSHOZATALBAN, S KIS TÚLZÁSSAL OROSZORSZÁG TRÓJAI FALOVA AZ EU-BAN.

A szlovák miniszterelnök-jelölt legfontosabb állításai a következők voltak:

  • A szlovák–magyar kapcsolatok Szlovákiában most sokkal nyugodtabbak, jobbak, mint 20 évvel ezelőtt, amihez hozzájárultak az eddigi magyar pártok is.
  • A magyar kormányhoz közeli véleményvezéreknek az lehet a baja Ódor Lajossal, hogy a CEU-n tanított, így „biztosan Soros ügynöke”. „Ez pedig mindent elárul” – tette hozzá.
  • A sorosozás a Fidesz stratégiájának része, és sajnos ezt átvette már Robert Fico is – ez most már a jelenkor politikai kommunikációjához tartozik, amit igyekeznek majd megmagyarázni az embereknek, hogy miért probléma ez.
  • A szlovák–magyar kapcsolatoknak sokkal nagyobb jelentősége, mélysége van, mint két olyan politikus kapcsolatának, mint Robert Fico és Orbán Viktor.
  • Szlovákiának magabiztosnak kell lennie, és ki kell mondania, ha Orbán túl messzire megy – ha elszakított területekről beszél, vagy ha beleavatkozik a választási kampányba.
  • Az Orbán Viktor vezette Magyarország izolációban van az EU-ban, és teljesen más az ukrajnai orosz agresszióról alkotott véleménye, mint a V4-ek többi tagjának.
  • Orbán Viktor azon gesztusai, mint amikor a történelmi Magyarország körvonalait ábrázoló sálat visel, csak provokáció, és egy olyan dolog, amitől Szlovákiának minden egyes alkalommal el kell határolódni. Nem szabad legyinteni rá, de drámát sem kell belőle csinálni.

Amint arról korábban az Index is beszámolt, nagy visszhangot keltett Orbán Viktor sálja, amit a Magyarország–Görögország barátságos mérkőzésen viselt, és amelyen a történelmi Magyarország körvonalai voltak láthatók. A viselet miatt az ukrán és a román külügy tiltakozott, a horvát és az osztrák külügy azonban inkább csak nevetett, viccelődött ezen.

fecsego.eu//

Leave a Reply 122 megnézve, 1 alkalommal mai nap |