| Mobile | RSS

Németország-Franciaország-külpolitika Olaf Scholz: aggasztó a jobboldali populisták erősödése


    Berlin, 2023. október 10., kedd (MTI) –

Aggasztó a jobboldali populisták előretörése – mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Hamburgban Emmanuel Macron francia elnökkel tartott tájékoztatóján.

    A kancellár a német és a francia kormány kétnapos közös értekezlete után tartott tájékoztatón a vasárnap Bajorországban és Hessenben tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választásokról kérdésre válaszolva a legnagyobb ellenzéki párttól, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) erősödésével kapcsolatban kijelentette, hogy a fejlemény láttán mindenkinek aggódnia kell.
    A jobboldali populistákra leadott szavazatok száma azt jelzi, hogy “már a demokrácia védelméről van szó”, mert ezek az erők “politikai álláspontjai” nemigen férnek össze “felfogásunkkal” a szabadságról, demokráciáról, jogállamiságról, szociális piacgazdaságról, a szociális ellátásról és oktatásról gondoskodó államról, valamint a Németország jólétét és biztonságát nagyban meghatározó európai uniós együttműködésről.
    Arra a kérdésre, hogy a választási eredmények irányváltásra késztethetik-e a kormányt a nemzetközi migrációval és a menekültüggyel kapcsolatos politikában, a kormány eddigi intézkedéseit felsorolva kifejtette, hogy az illegális migrációt vissza kell szorítani. Hangsúlyozta, hogy a Németországba érkező menedékkérők száma túlságosan magas, és az érkezők közül “nagyon sokan” menekültügyi regisztráció nélkül keltek át uniós tagállamokon. Ugyancsak jelentős a menedékjogra nem jogosult kérelmezők aránya, és ezeket az embereket vissza kell juttatni hazájukba.
    Németország éppen ezért törekszik partnereivel együtt az EU-s külső határ védelmének megerősítésére és egy közös menekültügyi rendszer kialakítására, amely a szolidaritás elvén működik – mondta a német kancellár.
    Emmanuel Macron hozzátette, hogy németországi belpolitikai fejleményeket ugyan nem értékelhet, az viszont megállapítható, hogy a nacionalizmus szerte Európában erősödik, méghozzá az illegális migráció ügyének “hatástalan” kezelése miatt. Aláhúzta, hogy a helyzeten csak az európai együttműködés megerősítésével lehet javítani. Ez azt jelenti, hogy olyan EU-t kell kiépíteni, amelynek tagjai összehangoltan, közösen, és a származási országokkal és a tranzitországokkal együttműködve megakadályozzák az illegális migrációt, és amely a szolidaritás és a felelősségvállalás elve alapján gondoskodik a védelemre szoruló emberekről és a védelemre nem jogosultak hazajuttatásáról.


MTI /fecsego.eu

www.fecsego.eu nemzetközi hirportál az EU,EP,EB média-sajtó partnere
Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |