| Mobile | RSS

Kormányközeli magántőkealapnak adja el a MÁV karbantartócégének nagy részét az állam

Azt remélik, hogy így végső soron növekedni fog az utaselégedettség. 

Szerző
Á. B.

Publikálva:2023.10.10. 16:21

Kormányközeli magántőkealapnak adja el a MÁV karbantartócégének nagy részét az állam
Fotó:Csomor Ádám| Forrás:Népszava

Magántőke bevonásával válhat jobbá, egyszerűbbé a vasúti járművek karbantartásának és gyártásának folyamata a MÁV-VOLÁN-csoportnál, miután a Kormány döntése nyomán a MÁV VAGON Kft. mintegy 75%-a magánkézbe kerül – közölte kedden az állami vasúttársaság.

Mint írják, a tranzakciótól versenyképesebb, üzleti alapú működést, a döntések és a javítások átfutási idejének rövidülését, valamint a jobb anyagellátást várja a cégcsoport, amelyek révén növelhető a vasúti személyszállításért felelős MÁV-START járműveinek üzem- és üzletképessége, végső soron az általános szolgáltatási színvonal és utaselégedettség. A vállalat új, többségi tulajdonosa a Magyar Vagon Zrt. lesz, amely a Dunakeszi Járműjavító tulajdonosaként a magyar vasútijármű-gyártó és karbantartó piac meghatározó szereplője. A cél emellett, hogy szeretnék a kötöttpályás járművek 40 éves átlagéletkorát csökkenteni, ehhez pedig korszerű járművek beszerzése és gyártása szükséges.

Ajtóvezérlési hiba miatt az első napon lerobbant a MÁV vadonatúj bérelt mozdonya

A cég korábban azt közölte, hogy kiváló műszaki állapotban vannak. 

A szerződést októberben kötik meg. A cég továbbra is a MÁV-VOLÁN-csoport leányvállalata marad, így a munkavállalók foglalkoztatásának feltételeit nem befolyásolja a tulajdonosi szerkezet változása.

A Forbes egyik korábbi cikke szerint a Magyar Vagont még 2019-ben alapította Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi honvédelmi miniszter. Első nagy projektje az orosz Transmashholdinggal volt, amelyben 1300 vasúti kocsit gyártottak le Egyiptomnak. A vállalatban a cégjegyzésre jogosult személyek közt megtaláljuk a MOL ügyvezető igazgatóját, Bacsa Györgyöt. (Tavaly májusi miniszteri kinevezését követően Szalay-Bobrovniczky ebből az üzletéből is kiszállt.)

Buszokkal kell pótolni a kiöregedő HÉV-szerelvényeket, ha az Orbán-kormány nagyon gyorsan nem talál forrást újak beszerzésére és pályafelújításra

fecsego.eu/Népszava.hu

www.fecsego.eu nemzetközi hirportál az EU,EP,EB média-sajtó partnere
Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |