| Mobile | RSS

300 nyomozó dolgozott egy újabb online csalásos bűnbanda felszámolásán: két napig fogdosták össze a vezetőiket

A bűnözők mintegy 200 millió forintot csaltak ki a károsultaktól különféle módszerekkel.

Röviden2023. október 12., 15:19

300 nyomozó dolgozott egy újabb online csalásos bűnbanda felszámolásán: két napig fogdosták össze a vezetőiket
Részlet a TEK videójából.

Kritikus méreteket ölthetett Magyarországon a telefonos és online csalás az utóbbi időben: már ami a rendőrséghez eljut, az alapján is elszomorító a helyzet. Október elején az ORFK-n országos kibernyomozói szervezet alakult, és az is jól mutatja a helyzet súlyosságát, hogy ma már a második ilyen jellegű nagyszabású bűncselekménysorozattal kapcsolatos hír érkezik.

telefonos csalók letartóztatása után a police.hu délben arról számolt be, hogy a napokban egy országos, online csalásokra szakosodott, ukrán hátterű bűnbanda vezetőit is elfogták,

AZ AKCIÓBAN 300 NYOMOZÓ DOLGOZOTT, A BŰNÖZŐK MINTEGY 200 MILLIÓ FORINTOT CSALTAK KI A KÁROSULTAKTÓL.

Farkas Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági bűnözés elleni főosztályának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a gyanúsítottakat, köztük a bűnbanda feltételezett, Magyarországon élő ukrán vezetőjét több hónapos előkészítő munka után vették őrizetbe.

Az alezredes elmondta, hogy országosan mintegy 300 nyomozó dolgozott, illetve dolgozik az ügy felderítésén, eddig 33 gyanúsítottat fogtak el, közülük 11 embert tartóztattak le, a nyomozásban az Europol munkatársai is részt vettek. A rendőrség jelenlegi információi szerint a bűnözők mintegy 200 millió forintot csaltak ki a károsultaktól, ebből eddig hozzávetőleg 30 milliót sikerült visszaszerezni – tette hozzá.

Az eddigi legkiterjedtebb hálózatot számolták fel

A főosztályvezető elmondta, hogy a július közepétől zajló, hasonló bűnügyben folytatott nyomozásuk során került képbe egy Magyarországon élő, magyarul is valamelyest beszélő ukrán férfi, akiről az új nyomozás során hamarosan kiderült, hogy ennek az online csalási ügynek a kulcsfigurája, egyben minden eddiginél fontosabb szereplője.

A nyomozás során az eddigi legkiterjedtebb, online csalásokra szakosodott ukrán hátterű bűnözöi hálózatra bukkantak, és hamarosan az is nyilvánvalóvá vált, hogy ezt Budapestről irányítják.

A bűncselekmény-sorozat felderítése a Balaton környékéről indult, abba rövidesen bekapcsolódtak több megye és a BRFK nyomozói, és ennek eredményeképpen fogták el az egész Magyarországot behálózó banda vezetőit. A két napig tartó elfogásokban a TEK munkatársai is részt vettek.

Többféle módszerrel dolgoztak

A bűnözők nem minden esetben ugyanazokkal a módszerekkel dolgoztak, volt olyan, hogy magukat banki alkalmazottnak kiadva hívták fel az „ügyfeleket”, hogy telepítsenek online eszközeikre egy alkalmazást, amely segítségével egy úgynevezett „bankválasztó”, valójában egy adathalász oldalra lépnek be, ahol aztán a bűnözők megszerezték a csaláshoz szükséges adatokat, de olyan is előfordult, hogy a kiberbűnözők közösségi oldalakon keresték meg gyanútlan áldozataikat, akiktől különböző hihető, vagy kevésbé hihető történetekkel csalták ki például bankkártyák PIN-kódjait, vagy a számlákhoz tartozó belépési jelszavakat.

Farkas Péter felhívta a figyelmet, hogy egyébként ilyen esetekben a pénzintézetek mindig küldenek ügyfeleik részére SMS-t a tranzakciók végrehajtásához szükséges adatokkal, ám olyan is előfordult, hogy a bűnözők ezeket is meg tudták szerezni.

Külön csoport volt a pénzek felvételére

A bűnbanda két csoportból áll, az egyik tagjai az adatokat szerzik meg, vagyis konkrétan ők a kiberbűnözők, míg a másik csoport tagjai a pénzek felvételét végzik.

Az alezredes elmondta, hogy a bűnözőket egy Budapest belvárosában lévő vendéglátóipari egységben fogták el, amikor tudomásukra jutott, hogy a bűnügy legfőbb gyanúsítottjai egy helyen, egyazon időben tartózkodnak, hozzátéve, ennek során az ügy legfőbb kulcsfiguráit sikerült őrizetbe venniük.

Közölte azonban, hogy ezzel a nyomozás még nem zárult le, ugyanis a kiterjedt hálózat nem minden tagját sikerült elfogni, de Farkas Péter elmondta, hogy a munkát addig folytatják, amíg valamennyi bandatag kézre nem kerül, és nem mondanak le egyetlen forint visszaszerzéséről sem, amit a sértettektől a bűnözők elvettek.

A sajtótájékoztatón a rendőrség munkatársai bemutatták a lefoglalt informatikai eszközöket, mások mellett laptopokat, tableteket, mobiltelefonokat, okosórákat, valamint bankkártyákat, illetve több lőfegyvert, melyeket a gyanúsítottaktól koboztak el a nyomozás során.

fecsego.eu//

www.fecsego.eu nemzetközi hirportál az EU,EP,EB média-sajtó partnere
Leave a Reply 100 megnézve, 1 alkalommal mai nap |