| Mobile | RSS

Budapesten újra tüntetnek, Orbán Viktor megint vidékre megy

BELFÖLDÜNNEPELLENZÉKMAGYARORSZÁGORBÁN VIKTORTÜNTETÉSOKTÓBER 232023

A főváros ebben az évben is nélkülözni fogja a miniszterelnök jelenlétét az 56-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. Több ellenzéki párt a diákmozgalmak és civil szervezetek, valamint a városháza által meghirdetett budapesti rendezvényre mozgósít. Újságírók nem lehetnek jelen Orbán Viktor veszprémi szereplésekor.

Szerző
Czene Gábor

Publikálva:2023.10.19. 06:30

Budapesten újra tüntetnek, Orbán Viktor megint vidékre megy
A kormányfő tavaly Zalaegerszegen emlékezett, akkor még a sajtót beengedték. Idén már nem;| Fotó:Béres Márton| Forrás:Népszava

Orbán Viktor tavaly Zalaegerszegen szólalt fel október 23-án, a miniszterelnök – ahogyan arról lapunk is beszámolt – idén se Budapesten, hanem Veszprémben mond beszédet a nemzeti ünnepen.

Mikecz Dániel politológus, a Republikon Intézet tudományos tanácsadója a vidéki helyszínválasztásnak nem tulajdonít különösebb jelentőséget. Lapunknak nyilatkozva felidézte: már előző évben is megjelent olyan vélekedés, hogy a miniszterelnök „megfutamodik” a fővárosból, nem akarja vállalni azt a kockázatot, hogy egy állami ünnepségen alacsony részvétel mellett, vagy éppen ellentüntetők között beszéljen. Ráadásul, ahogy 2022-ben, idén is rendeznek ellenzéki demonstrációt október 23-án. A kormány szempontjából azonban mindez nem jelent presztízsveszteséget – állapította meg a politológus. Mi

Mivel 2023-ban Veszprém – két másik város mellett – Európa kulturális fővárosa, a kormányfői vizit a rendezvénysorozat részének tekinthető. Orbán Viktornak így lehetőséget ad a helyszín arra, hogy az európai parlamenti választásokhoz közeledve Európa keresztény identitásáról, kulturális alapjairól és a Nyugat alkonyáról beszéljen – vélekedett Mikecz Dániel. Hozzátette: azok a lehetséges megszólalások, amelyek azt vetik fel, hogy miért nem a fővárosban ünnepel a miniszterelnök, a Fidesz részéről leszerelhetők vidékellenességként.

Újságírók nem lehetnek jelen Orbán Viktor veszprémi szereplésekor, Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke legalábbis a Népszava megkeresésére azt közölte, hogy a beszédet a közmédia élőben közvetíti, „ezért ezúttal nem lesz sajtóemelvény és -regisztráció sem”. Mikecz Dániel szerint a sajtó kizárása sem jelent kockázatot a Fidesz számára, hiszen ez önmagában nem okoz meglepetést a választóknak.

A Népszava megkérdezte az ellenzéki pártokat, hogy tartanak-e saját központi rendezvényt. A Demokratikus Koalíció – derült ki a lapunknak elküldött válaszból – több eseménnyel készül. Először is: a DK október 22-én ünnepli a születésnapját, ezúttal a tizenkettediket, a párt erre az alkalomra „különleges bejelentést” ígér. (Ennek mibenlétéről a tájékoztatás nem árult el részleteket.)

Október 23-án a DK vezetői a párt hagyományaihoz híven a városligeti 56-os emlékműnél koszorúznak, ennek során Gyurcsány Ferenc pártelnök sajtónyilatkozatot tesz. A DK helyi szervezetei, polgármesterei és önkormányzati képviselői szokás szerint koszorúzással emlékeznek országszerte az 56-os forradalom áldozataira. A Demokratikus Koalíció ezen kívül csatlakozik a civil szervezetek, tanárok és diákok október 23-ra szervezett oktatási tüntetéséhez: „aktivistáink és a DK politikusai nagy számban vesznek majd részt a demonstráción”.

A szóban forgó demonstrációt Szabadság! Érted. elnevezéssel a Budapest Városháza, a Tanítanék Mozgalom, az Egységes Diákfront, a PDSZ vagy például a Civil Bázis mellett számos más civil szerveződés szervezi. A rendezvény október 23-án este hat órakor kezdődik az Oktogonnál, ahova a Hősök teréről vonulnak majd a résztvevők.

A tavalyi október 23-a is a tanárokról szólt Budapesten

A tavalyi október 23-a is a tanárokról szólt Budapesten

| Fotó:Merész Márton

| Forrás:Népszava

A Momentum vezető politikusai közül is többen részt vesznek majd ezen a nagyszabású október 23-ai rendezvényen. A Momentum amúgy nem tart központi rendezvényt, Gelencsér Ferenc pártelnök-frakcióvezető videóban fogja megosztani gondolatait az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Emellett a párt politikusai és tagjai helyi közösségeikben, lakhelyükön fognak emlékezni és koszorúzni, Havasi Gábor, a Momentum budafok-tétényi polgármesterjelöltje fáklyást felvonulást szervez.

Az MSZP – szintén a párt hagyományait követve – október 22-én Kaposváron emlékezik meg 1956-ról. A szocialisták délután öt órakor Nagy Imre szülőházánál koszorúznak, majd megtartják szokásos fáklyás felvonulásukat. Beszédet mond Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke, Hiller István választmányi elnök, valamint Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes. Az eseményt élőben közvetítik az MSZP Facebook-oldalán.

A Jobbik-Konzervatívok megemlékezése délelőtt tíz órától a II. kerületi Mansfeld Péter parkban lesz, ahol Gyöngyösi Márton pártelnök mond beszédet.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja október 23-a alkalmából nem tart rendezvényt. A párt társelnökeinek politikai üzenetét a közösségi médiában közvetítik majd. Az LMP október 26-án délelőtt fél 10-től a Nem leszünk akkugyarmat! című konferencián „vívja meg újra szabadságharcát a kormány akkumulátorgyarmatosító terve ellen”. Az eseményt a III. Hungarian Battery Day mellett, a Marriott Hotel előtti közterületen rendezik. (A Hungarian Battery Day egy nemzetközi konferencia, amely a Magyar Akkumulátor Szövetség szervezésében az akkumulátoripar lehetőségeiről és kihívásairól szól.)

A Párbeszéd – ZÖLDEK a párt négy éve megválasztott főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel ünnepel, azaz az Oktogonnál tartandó megemlékezésen vesz részt.

Bár sok tekintetben kilóg az ellenzéki pártok sorából, kérdést küldtünk a Mi Hazánknak is. Toroczkai László pártja október 23-án délután idén is a Corvin közben tart rendezvényt. A „hagyományőrző ágyútűz” egyik díszlövését a „2006-os tankvezető”, Horváth György adja le.

Megkerestünk több nemrég alakult, parlamenten kívüli pártot is. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke közölte, hogy külön megemlékezést nem tartanak, „minden tagunkat a helyi és országos rendezvényeken való közös részvételre buzdítok, és így teszem ezt magam is, Hódmezővásárhelyen”.

Jakab Péter parlamenti képviselő, a Jobbik volt elnöke augusztus 20-án jelentette be, hogy az általa vezetett Nép Pártján Mozgalom párttá alakul. Tájékoztatása szerint a Nép Pártján tagjai vidéki rendezvényeken emlékeznek meg 1956-ról, emellett szimpatizánsainkat arra biztatják, hogy vegyenek részt a fővárosi „diáktüntetésen”.

Szintén egy volt jobbikos pártelnök, Vona Gábor vezeti a múlt hónapban alapított Második Reformkor nevű pártot. A Második Reformkor – amely máskülönben nem készül politikai szövetséget kötni sem a kormánypárttal, sem az ellenzékkel – nem tart központi rendezvényt, eddig megalakult szervezetei helyi megemlékezéseken vesznek részt.

Túlkínálat van, nem jósolnak nagy sikert Vona Gábor pártjának

A lapunk által megkérdezett elemzők szerint a hasonló politikai alakulatok csak növelik a…

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |