| Mobile | RSS

Komoly üzenetet küldött Putyin Magyarországnak: ezt ígérte az orosz elnök

Komoly üzenetet küldött Putyin Magyarországnak: ezt ígérte az orosz elnök

Pénzcentrum • 2023. október 17. 18:44

Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Gazprom vezérigazgatója is megerősítette, hogy a vállalat a bulgáriai tranzitdíjak megemelésének ellenére is teljesíteni fogja szerződéses földgázszállítási kötelezettségeit Magyarország irányába – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Fontos napirendi pont volt az ukrajnai helyzet is Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor Kínában tartott találkozóján – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ugyanakkor az is világos, hogy ez a háború a tárgyalóasztalnál tud véget érni. Mert a harctéren nincsen megoldás, a harctéren halottak vannak

– szögezte le. Egyúttal rámutatott, hogy a diplomáciai rendezéshez tárgyalásokra lenne szükség, amelynek pedig előfeltétele a kommunikációs csatornák nyitva tartása, így ezek elvágásával a béke reményét is feladná a világ.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a tárgyalás másik súlypontja az energetikai együttműködés volt a két ország között, hiszen igenis szükség van a józan észre és kölcsönös tiszteletre alapuló kapcsolatok fenntartására Magyarország ellátásbiztonságának garantálásához.

Tetszik vagy nem, magyar-orosz együttműködés nélkül Magyarország energiaellátásának biztonsága nem lenne garantálható. Az energiaellátás kérdése nem politikai és nem ideológiai kérdés. Hogy valaki honnan vesz energiahordozót, az nem politikai állásfoglalás, az fizikai kérdés

– figyelmeztetett. Hangsúlyozta, hogy idén eddig 4,8 milliárd köbméter földgáz érkezett Oroszországból Magyarországra, döntően a Török Áramlaton keresztül, illetve több mint 3,5 millió tonna kőolaj is leszállításra került, ez az év végéig nagyjából 4,8-5 millió tonnára fog felmenni. Emellett zajlik a paksi bővítés, megkezdődött az építkezés a nemzetközi projekt keretében, a jelenleg zajló résfalazást például amerikai vállalat végzi. Aláhúzta, az energetikai együttműködés kapcsán a helyzet áttekintése úgy végződött, hogy az ország energiaellátása biztonságban van, a magyar-orosz együttműködés ezt az energiabiztonságot szolgálja.

A miniszter végezetül kitért arra is, hogy Bulgária nemrégiben jelentősen megemelte az orosz földgázra vonatkozó tranzitdíjakat, amit ráadásul nem is jelzett előre hazánknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Először is szeretném világossá tenni, hogy Bulgáriának ez a döntése ellenséges lépés Magyarországgal és Szerbiával szemben, egy ilyen lépéssel veszélybe lehet sodorni más országok energiaellátásának biztonságát

– szögezte le. Majd rámutatott, hogy a földgázszállítás nem áll szankciók hatálya alatt az Európai Unióban, és a bolgár miniszterelnök érvelése így hiteltelen, s minden alapot nélkülöz, az intézkedés pedig teljesen ellentétes az európai szolidaritással, ráadásul sértheti a közösségi szabályokat is a vámok kivetésével, az áruk szabad mozgásával kapcsolatban.

Illetve tudatta, hogy többször is beszélt ez ügyben az ugyancsak Pekingben tartózkodó Sinisa Mali szerb miniszterelnök-helyettessel, akivel megegyeztek a lépések jövőbeli egyeztetésében. “Hamarosan a két kormánynak egy közös állásfoglalása nyilvánosságra is fog kerülni, és nem hagyjuk válasz nélkül ezt az ellenséges bolgár lépést” – jelentette ki. Végül kiemelte: a téma Vlagyimir Putyinnal is szóba került, aki a Gazprom vezérigazgatójához hasonlóan arról biztosított, hogy le fogják szállítani Magyarországnak a szerződések szerinti földgázmennyiséget.

Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

fecsego.eu//

Leave a Reply 69 megnézve, 1 alkalommal mai nap |