< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Az Európai Unió birósága, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Izrael-palesztinok-háború-Egyesült Államok-diplomácia izraeli-palesztin – Amerikai túszokról és a Gázai övezet segélyezéséről beszélt az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök

| Mobile | RSS

Izrael-palesztinok-háború-Egyesült Államok-diplomácia izraeli-palesztin – Amerikai túszokról és a Gázai övezet segélyezéséről beszélt az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök

Izrael-palesztinok-háború-Egyesült Államok-diplomácia
izraeli-palesztin – Amerikai túszokról és a Gázai övezet segélyezéséről beszélt az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
    Jeruzsálem, 2023. október 23., hétfő (MTI) – A Gázai övezetbe hurcolt amerikai túszokról és az övezet palesztin civiljeinek nyújtott humanitárius segélyekről egyeztetett Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap esti telefon beszélgetésükön – jelentette az izraeli média hétfőn.

    Joe Biden amerikai elnök vasárnap esti beszélgetésükön megköszönte Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy Izrael segítséget nyújtott két amerikai állampolgárságú túsz kiszabadításában a Hamásztól – derül ki a beszélgetés Fehér Ház által közzétett összefoglalójából.
    Péntek este a Hamász szabadon engedett a több mint kétszáz, Izraelből az övezetbe hurcolt túszból két amerikai állampolgárt, egy ötvenkilenc éves anyát és tizennyolc éves lányát.
     Netanjahu megvitatta Bidennel a Hamász által fogságban tartott összes elrabolt túsz, köztük az amerikai állampolgárok szabadon bocsátásáért folyó erőfeszítéseket, és annak biztosítását, hogy az övezetben tartózkodó amerikai állampolgárok és általában az övezet lakói elhagyhassák Gázát.
    Az izraeli miniszterelnöki hivatal a megbeszélés után közleményt adott ki, amely szerint Izrael nem szállít humanitárius segélyt területéről Gázába, és az övezetbe máshonnan érkező dolgokat is felügyeli. “Izrael nem ad humanitárius segélyt Gázának, és megakadályozza, hogy mások felügyelet nélkül szállítsanak utánpótlást” – áll a közleményben.
    Az Egyesült Államok azt tanácsolta Izraelnek, hogy halasszák el a Gázai övezetbe történő szárazföldi belépést, hogy időt nyerjenek az elraboltak kiszabadítására és a további humanitárius segélyek eljuttatására a palesztinokhoz – jelentette a Haarec című lapnak a washingtoni kormányzat több forrása. Ezzel időt nyernek a felkészülésre az Irán-barát milíciák stratégiai célpontok elleni lehetséges támadásai ellen is.
    A források hangsúlyozták, hogy a Fehér Ház nem követelte a gázai szárazföldi hadművelet késleltetését, és továbbra is támogatja a lépést, valamint annak Izraelben meghirdetett célját, az iszlamista Hamász terrorszervezet felszámolását.
    Az amerikai külügyminisztérium vezető tisztségviselői a New York Timesnak azt mondták, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter már néhány órával az október 7-i meglepetésszerű terrortámadás után beszélt Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani katari miniszterelnökkel, és már akkor felvetette az elraboltak kérdését.


MTI /fecsego.eu

Leave a Reply 73 megnézve, 1 alkalommal mai nap |